December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Életpályamodell, az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány nem hajlandó beismerni, hogy ma Magyarországon rossz tanárnak lenni. Nem elég, hogy már a fizetésük sem ér semmit, emellé még megemelt óraszámmal és az ezzel járó stresszel is szembe kell nézniük. Nem véletlen az sem, hogy egyre kevesebben mennek tanárnak, aki pedig esetleg elvégezte az egyetemet, az is inkább valami olyan pálya irányába mozdul el, ahol a fizetéséből legalább a lakbért ki tudja fizetni. Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azonban ismételten inkább sikerekkel példálózott ma a parlamentben az LMP által felvetett kérdésre. Ahelyett, hogy érdemben foglalkozott volna a problémával.

Az államtitkár szerint ma már többet költenek oktatásra, mint 2010-ben – ez nem is csoda, hiszen a forint egyre gyengébb -, és az általuk bevezetett életpályamodell is nagyszerű. Ha mondjuk Rétvári venné a fáradságot és megkérdezné magukat a tanárokat, talán rájönne arra, hogy mi a valóság az általuk felvázoltakkal szemben. A tanári pálya ma már senki számára sem vonzó, hiszen ha az lenne, nem a Lidl-be, vagy az Aldiba mennének pénztárosnak ezek a frissen végzett, diplomás oktatók.

LMP: jelentős pedagógus-béremelésre van szükség

Hohn Krisztina (LMP) arról beszélt: a kormánynak be kell látnia, hogy nem elég a 10 százalékos pedagógus-béremelés, nemcsak inflációkövetésre van szükség, hanem valódi bérfejlesztésre. Azt szorgalmazta, hogy a pedagógus bértáblát kössék a minimálbérhez. Felhívta a figyelmet arra: GDP-arányosan ma alacsonyabbak az oktatási kiadások, mint 2010-ben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: 2010 után, amikor először lehetőség nyílt béremelésre, akkor a kormány elsőként a pedagógus életpálya-modellt dolgozta ki, amely több évre elosztva, összesen 50 százalékos béremelést jelentett. Ezzel szemben – folytatta – 2010 előtt, az LMP mai szövetségesei 15 ezer pedagógust tettek utcára, a maradóktól pedig elvettek egy havi bérnek megfelelő összeget, és 300 helyen megvonták a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét.

Az államtitkár a pedagógusok életpályamodelljét méltatta és beszámolt az iskolaigazgatók fizetésemeléséről is, felhívva a figyelmet arra, hogy az LMP ezt nem támogatta az Országgyűlésben. Jelezte: a kormány ma 660 milliárddal költ többet az oktatásra, mint 2010-ben, és ebből több mint 335 milliárd forint béremelésre fordítható. (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!