Július 1,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ejnye, államtitkár úr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,827,245 forint, még hiányzik 1,172,755 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hazudni nem szép dolog. Haladjunk sorban: a hitelmoratórium annyit jelent, hogy nem most, hanem később kell visszafizetni a bankoknak a kölcsönt. De vissza kell fizetni. Fontos és szükséges lépés volt, de hazugság úgy tenni, mintha a kormány egy fillért is adott volna a munka nélkül maradt embereknek.

Az előző kormány megemelte az áfát. Az Orbán-kormány csökkentette? Nem. További 2 százalékkal emelte. Emelte azóta a családi pótlékot az Orbán-kormány? Nem. Levitte a nyugdíjkorhatárt az Orbán-kormány? Nem. Feloldotta a közszférában a béreket? Nem. Most kampányolnak a 13. havi nyugdíj visszavezetésével (négy év alatt), ami aligha fogja fedezni az élelmiszerek árának emelkedését.

Azt hiszem, nyugodtan megállapíthatjuk: az Orbán-kormány jelenleg – már tíz éve folyamatosan – is a Bajnai-kormány intézkedéseiből húz politikai hasznot.

A kormány döntése alapján a jövő év elején “megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaállítása” – erősítette meg Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, szombaton megjelent interjúban.

Az eddigi válságkezelő intézkedések további eredményeit sorolva Tállai András közölte: a jövő év közepéig akár 2500 milliárd forintot is a banki ügyfeleknél hagyhat a hitelmoratórium, a kormány emellett már 900 milliárdot fordított gazdaságvédelemre, bővítette a családok, a fiatalok és a vállalkozások támogatásait.
    A tavasszal bevezetett munka- és adóügyi, illetve más lépések nagyjából egymillió munkavállaló helyzetén segítettek, ezen belül a bértámogatások majdnem 300 ezer állás megvédését garantálták. A hitelmoratórium 1,6 millió banki ügyfélnél hagyhat idén 2000 milliárd forintot, a lehetőség célzott meghosszabbítása pedig jövőre újabb 450 milliárdot jelenthet több százezer ügyfélnek – emelte ki Tállai András.
    A belpolitikai szereplők között a válságkezelésről kialakult szócsatára reagálva az államtitkár azt mondta, a fenti felsorolás eltér attól a listától, amelyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány állított össze annak idején, 2008-2009-ben válságkezelés címén.
    “A baloldali kabinet akkor egyebek mellett jelentősen megemelte a forgalmi adót, növelte a jövedéki adót, a személyi jövedelemadónál pedig kialakította a rendszerváltozás egyik legnagyobb adóügyi átverését, az úgynevezett szuperbruttósítást. Emellett befagyasztotta a családi pótlékot, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentette, miközben a táppénz tíz százalékkal apadt. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, 62-ről lépcsőzetesen 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. Bért csökkentettek a közszférában, miközben országos általános ingatlanadót vetettek ki” – emlékeztetett Tállai András.
    Megjegyezte azt is, hogy az egy évtizeddel ezelőtti és a mostani válsághelyzet összehasonlítása “bizonyos értelemben sántít”, “a két krízis hordereje, lefolyása, hosszúsága eltérő, a 2008-as messze nem volt olyan pusztító, mint a mostani”.
    “Szinte kizárólag a baloldali kormányok sorozatos hibái miatt fizetett végül mégis rendkívül nagy árat akkor a magyar társadalom” – vélekedett a Pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy “most sem adóemelés, sem megszorítás nem lesz”. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!