Szeptember 22,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egészségügyi reform? Meghibbantatok?

Jól van drágáim, csak éppen rossz irányból nézitek. Nem az a cél, hogy a betegeknek, vagy az egészségügyben dolgozóknak jó legyen. Segítek. A cél az, hogy növelni lehessen a kiszolgáltatottságot (betegét, orvosét, szakdolgozóét, adminisztratív munkatársét egyaránt), szabadon lehessen gazdálkodni a forrásokkal (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a NER huszárok lemondanak egy olyan jelentős piacról, mint amit az egészségügy jelent) és bőven buzgó forrás legyen  a pénzcsap körül tolongóknak. Ugyanis ingyen csak az egyszerűagyú polgár támogat egy idióta, korrupt rendszert, a többit szépen ki kell fizetni.

Az csak szerencsétlen véletlen, hogy a megélhetési vezetőkön és az elvtársi beszállítókon kívül betegek és az őket gyógyítani szándékozók is vannak a rendszerben. Szóval nyugi, minden marad a régiben.

Nem az önálló egészségügyi minisztérium a lényeg – a feje tetejéről a talpára kell állítani a magyar egészségügyi rendszert.

 Jelenleg egy állami szerv felülről lefelé elosztja a gyógyítás forrásait a területek, az ellátók között. A szűkös források túllépését az un. teljesítmény volumenkorlát teszi lehetetlenné. S mindez centralizáltan, totális állami irányítással történik.
A szűkös kínálatot lényegesen meghaladó kereslet következményeként a betegek  “versenyt futnak” az egészségük helyreállításáért, a gyógyulásért: ismerőst keresnek, hálapénzt adnak, sajtóhoz fordulnak, sorban állnak… Minden eszközt latba vetnek – teljességgel érthető módon -,hogy meggyógyuljanak. Ezzel szemben az ellátó rendszer sok-szektorúvá tételével (egyetlen állami tulajdonú finanszírozó, biztosító részvételével,a szektor-semleges finanszírozás bevezetésével, ahol egyenrangú fél lehetne az állami tulajdonú, az önkormányzati-, az egyházi fenntartású-, az alapítványi- és a magán egészségügyi intézmény, egészséges verseny alakulhatna ki a betegért, a beteg gyógykezeléséért. Ez a rendszer már alkalmas lehet a megnövelt források hatékony felhasználására, az ellátó rendszer szükségleteknek megfelelő – politikai felülírás nélküli – átrendeződésére.  Egyáltalán nem mindegy, hogy a betegek kényszerülnek egymással versenyezni a gyógyulásukért, vagy a gyógyítók versenyeznek a beteg egészségének helyreállításáért.

dr. Balaton Péter,Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége 

MTI-OS

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!