Szeptember 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Diktátorok kaptafája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,861,529 forint, még hiányzik 1,138,471 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez most jó hosszú lesz, de érdemes rászánni azt az öt percet az olvasásra. Már csak azért is, hogy ne legyen majd túlzottan nagy meglepetés később. Törökország ezt már lejátszotta. Putyin sem tud veszíteni. Hiába maradt meg a kezében a hatalom, meggyengült, és ezt ő is tudja. A jogszerűség és a törvények álarca mögé bújva igyekszik leszámolni az ellenfeleivel.

Magyarországon még van egy hónap az önkormányzati választásokig. Az a rendőrség, amelyiknek hosszú hetek kellettek ahhoz, hogy például Tarsoly Csabánál, a Quaestor tulajdonosánál házkutatást tartsanak és előzetes letartóztatásba helyezzék – ennyi idő kellett a hivatalos közlemény szerint az indoklás megalapozásához -, de az egyik propagandalap cikke nyomán – Gulyás Gergely állítása szerint a választási bizottság feljelentése alapján – most igen gyorsan házkutatást tartottak a a VIII. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontjában. Természetesen minden jogszerű, szabályos és teljesen rendben van, mondta Gulyás Gergely, akkor pedig úgy van.

Na, ez pont nem függ össze az alábbi sajtóhírrel, csak valamiért eszembe jutott.

Tömeges házkutatásokat folytattak le az orosz hatóságok csütörtökön az Alekszej Navalnij vezette orosz ellenzéki szerveződés irodáiban, a házkutatások 39 városban, legkevesebb 150 helyszínen zajlottak le – közölte Leonyid Volkov, Navalnij volt kampányfőnöke a Telegram üzenetmegosztón.

A Mediazona ellenzéki hírportál szerint a hatóságok pénzmosás gyanújára hivatkozva kutatták át a helyiségeket, és lefoglalták a műszaki berendezéseket, adathordozókat. A hatóságok korábban 1 milliárd rubel értékű pénzmosással gyanúsították meg a Navalnij által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványát. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.)

Az érintetteket a központi Nyomozó Bizottság (SZK) tisztjei hallgatták ki.

A tömeges házkutatásokat négy nappal azt követően foganatosították, hogy az oroszországi helyhatósági választásokon a kormányzó Egységes Oroszország párt – amellett, hogy megőrizte országos dominanciáját – elvesztette mandátumainak egyharmadát a moszkvai képviselőtestületben. A hatalom pártja így is megőrizte többségét: a moszkvai városi közgyűlésben 25 képviselője ülhet a különböző ellenzéki erők 20 képviselőjével szemben.

A Kreml-ellenes erőknek a Navalnij által kezdeményezett “okos szavazás” rendszerének köszönhetően sikerült előretörnie. Ennek szellemében a politikai versenyből kizárt parlamenten kívüli ellenzék követői azokra a jelöltekre szavaztak, akiknek a legtöbb esélyük volt nyerni.

A Navalnij alapította korrupcióellenes alapítványnak a hatóságok azt is felróják, hogy több emblematikussá vált alakja, miután nem jegyezték be képviselő-jelöltnek, július óta több, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett. E megmozdulások mintegy kétezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok, s közülük több százat megbírságoltak vagy adminisztratív elzárásra ítéltek.

Négy tüntetőre 2 és 3,5 év közötti szabadságvesztést szabtak ki hivatalos személy elleni erőszak címén, egy embert négy évre küldtek rács mögé a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok sorozatos megsértésére hivatkozva, egy blogger pedig öt évet kapott, amiért a bíróság szerint a rohamrendőrök gyerekei elleni erőszakra buzdított. További kilenc ember ellen tömeges rendbontás címén folyik bűnvádi eljárás.

A moszkvai képviselőtestületi választás során alkalmazott taktikus voksolás legnagyobb haszonélvezője egyébként a kommunista párt lett, amelynek fővárosi vezetője köszönetet is mondott ezért Navalnijnak. Az 5-ről 13 tagúra bővült kommunista frakció szerdán nyilatkozatban követelte a fővárosi tüntetések miatt elítélt személyek elleni eljárások beszűntetését, és sürgették, hogy fellépésükhöz a többi ellenzéki képviselő is csatlakozzon.

Ulan-Udéban a hatóságok csütörtökre virradóra füstgránátok bevetésével oszlattak fel egy tüntetést, amelynek részvevői a helyi, a hatalom pártjának képviselője által megnyert polgármester-választás megismétlését követelték. A Mongóliával határos Burjátföld székvárosában a harmadik napja tartó tiltakozások 15 részvevőjét vették őrizetbe.

A hatóságok szeptember 5-én a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa és a Navalnij Live YouTube-csarona moszkvai, két nappal később pedig az ellenzéki politikus vezette szerveződés szentpétervári irodáját kutatták át. A Navalnijhoz kötődő csoportok számláit augusztusban zárolták.

Az orosz parlament kedden úgy határozott, hogy Navalnij és politikai szövetségese, Ljubov Szobol tevékenységét vizsgálni fogja az a bizottság, amelynek feladata az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozás feltárása lesz. Szobol egyike azoknak a jelöltaspiránsoknak, akiket a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva nem engedtek elindulni a múlt vasárnapi moszkvai képviselőválasztáson.

Alekszej Navalnij ellenzéki vlogger a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával. Tavaly az elnökjelöltség megszerzésével próbálkozott meg, de a Központi Választási Bizottság ettől eltiltotta, két, gazdasági ügyben született elmarasztaló ítéletre hivatkozva. Indulása elvileg lehetőséget szolgáltathatott volna a parlamenten
kívüli orosz ellenzék összefogására.

A mozgósításra az online technikákat kiválóan alkalmazó politikus pártalapítási kísérletét több alkalommal megakadályozták. Őt magát több alkalommal adminisztratív elzárásra ítélték, hatóságilag nem engedélyezett tüntetések címén. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!