Június 24,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


“Demonstrálva nélkülözhetetlenségünket”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,367,867 forint, még hiányzik 1,632,133 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tartok tőle, hogy ez már régen nem az az akadémia, ami egykor volt. Hogy lesz-e még valaha az az intézmény, mely képes kivívni a társadalom tiszteletét, azt én nem tudom. Azt sem tudom, de gondolom, hogy első lépésként érdemes lenne szétnézni a ruhatárban, hátha kallódik ott néhány gazdátlan gerinc.

Félő, hogy igaz a mondás: senki nem nélkülözhetetlen. Úgy vélem, az MTA feladata nem merül ki abban, hogy kétségtelenül nagy tudású, komoly tiszteletnek örvendő tudósokat tud mikrofonhoz állítani jeles alkalmakkor, mert az akadémia nem csak a tudás, hanem a szellemi élet, a gondolkodás és a szabadság fellegvára kellene, hogy legyen. A tisztelet nem az elnevezésnek jár, nem a testületnek és nem az intézménynek, hanem annak a szellemiségnek, amelyet többen hiányolunk, mint ahányan nem.

Széchenyi akadémiája iránt a bizalom töretlen, a közvélemény-kutatások szerint a leghitelesebb közintézmény, ugyanakkor az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) helyzete a kutatóintézeti hálózat elcsatolását követően alapjaiban változott meg – fogalmazott elnöki köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke hétfőn a köztestület 194. online közgyűlésén Budapesten.

  “Ebben az új erőtérben azon kell dolgoznunk, hogy kialakítsuk az akadémia számára a legmegfelelőbb szerepkört, demonstrálva nélkülözhetetlenségünket”- hangsúlyozta az MTA elnöke.
    Freund Tamás szerint a nemzet tanácsadójának, a tudománybarát társadalmi szemlélet terjesztésén dolgozó intézménynek a szerepét kell beölteniük, ami nem képzelhető el az eddiginél erőteljesebb köztestületi részvétel nélkül.
    “Állásfoglalásaink egyszerre szólnak a döntéshozóknak és a szakpolitikusoknak, valamint mindazoknak, akik a közösségi médiából ránk zúduló hiteltelen információdömping közepette elbizonytalanodtak” – fogalmazott.
    Az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense tartott előadást, majd a hagyományokhoz híven a MTA díjainak átadásával folytatódott az ünnepi ülés. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!