Január 29,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Dehogy azért tapossák el, mert a NER útjában áll

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,409,833 forint, még hiányzik 1,590,167 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt írja a fideszes álhírügynökség az MTI, hogy a magyar gazdák műtrágyaellátásának biztonsága miatt aggódik a Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Közös szerdai közleményükben felháborítónak nevezték a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának nyilatkozatát, amely szerintük az ellátás biztonságát veszélyezteti. A Nitrogénművek szerdán ugyancsak közleményben reagált, amelyben jelezte, hogy prioritással kezeli a belföldi igényeket a bizonytalan piaci helyzetben is.

Nos, az MTI-nek sikerült azt a bravúrt végrehajtania, hogy úgy hozták le ezt a pártállami aggodalmat, hogy le sem írták a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának nevét, akire az elmúlt hónapokban, de különösen az elmúlt hetekben nagy erőkkel repült rá nemcsak a szándékos manipuláció, félrevezetés, hazudozás miatt futószalagon pereket elveszítő kormánymédia, de a fideszes állami hatóságok is. Őt Bige Lászlónak hívják (fideszül: vörösbáró, Gyurcsány pénzembere), aki nem Orbán Viktor kegyelméből vált milliárdossá, és hát útjában áll a korrupt teljhatalomnak. Pláne hogy Márki-Zay Péter előválasztási kampányát is támogatta némi apróval, és azt sem titkolta, hogy a jövőben is hajlandó bármekkora összeggel hozzájárulni a kormányváltáshoz.

Egy hétfőn megjelent tanulságos interjúban például arról beszélt, hogy megüzenték neki, békén hagyják, ha elhagyja az országot, ám ő semmi olyasmit nem követett el, amiért menekülnie kellene. Azt mondta, meggyőződése szerint a NER előbb bukik, mint ő, Orbán aligha miniszterelnökként vonul majd nyugdíjba. Az erdélyi származású nagyvállalkozó azt is hozzátette: Ceaușescu sem végezte valami jól.

Ilyen és hasonló előzmények után álltak elő a fent nevezett agrárszervezetek az ő aggodalmukkal, nem annyira vicces adalék, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökéről éppen ma derült ki, hogy 364 ezer forintért bérelt mozitermet azért, hogy a kollégái ingyér láthassák a NER kurzusfilmjét, az Elkxrtuk című összeesküvés-elméleti remekművet. Ha röviden össze akarnám foglalni a lényeget, akkor azt mondanám, kicsit sem átlátszó ez az egész. Ha nem tévedek, akkor itt olvasható a Bige cégcsoportjára kirótt totálbrutál bírság, illetve a vagyonából való reménybeli kiforgatás indoklása. Kicsit sem átlátszó megideologizálása ez a Bige Holding oly nagyon vágyott megroppantásának és a Nitrogénművek megszerzésének. Nem, dehogy azért tapossák el, mert útjában áll Csányinak, meg a NER-nek, vagy mert az ellenzéket támogatni merészeli az adózott jövedelméből, szó nincs erről. Azért tapossák el, mert aggódnak a magyar gazdák műtrágyaellátásának biztonsága, vagyis a nemzeti érdek miatt. Ahogy szoktak.

A MAGOSZ és a NAK közleményének tartalma: 

– A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellezést tárt fel, és 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A GVH vizsgálata szerint több hazai szereplő – köztük kiemelten a Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja – éveken át jogsértően akadályozta az árversenyt, valamint az importot.

Üdvözlik a GVH döntését, és a hatóságokat arra kérik, hogy a jövőben is “szigorúan járjanak el az ilyen jellegű törvénysértések, inkorrekt magatartás esetében, valamint határozottan lépjenek fel annak megakadályozásáért.”

Felháborítónak tartják, hogy a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

Egyetértenek az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát.

– Az elmúlt időszakban a világ műtrágyapiacán jelentős áremelkedés tapasztalható, ennek egyik oka az energiaköltségek gyors és jelentős növekedése. Emellett a forint alacsonyabb árfolyama, valamint a nemzetközi szállításoknak a koronavírus-járvány miatti akadályai is az áremelkedés irányába hatottak és hatnak.

– A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentős költségnövekedést okoz, ami túlmutat a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésen, a költségnövekedés az állattenyésztésbe, élelmiszeriparba is áttevődik.

A Bige László-féle Nitrogénművek Zrt. közleményében ezt írják:

– A vállalat továbbra is teljes kapacitással termel, annak ellenére, hogy kedden újra 90 euró fölé emelkedett a földgáz megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi ára. A társaság napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére áruhiány léphet fel, ha a belföldi piac időben nem fedezi igényeit.

– A márciustól folyamatosan emelkedő energiaárak nehéz helyzetbe hozták az Európai Unió számos iparágát, így a műtrágyaipart is, magas energia-intenzitása miatt és a gyártott műtrágya határidős piacának hiányában.

– A kínálati oldalt a régióban bekövetkezett, nem tervezett nyári leállásokon túl az energiapiac által generált, rendkívül magas piaci kockázat miatt lecsökkent termelés is tovább gyengítette. A termékhiányt egyelőre a régió piaca nem érzékeli, mert a magas árak a keresletet is visszafogták, ezzel tovább növelve a gyárak kockázatát.

– Bíznak benne, hogy termékeik iránt belföldön is időben jelentkezik a kereslet. Mivel a vállalat számára stratégiailag kiemelt fontosságú a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonsága, decemberig folyamatosan teljesíti a belföldi megrendeléseket és 2022 első negyedéves kapacitásai is leköthetőek.

– Ugyanakkor a cégnek régiós szerepét is be kell töltenie, nem korlátozhatja a határon túli igények kiszolgálását, így azokat a decemberig beérkező belföldi igények számbavételét követően megkezdi. Ez elengedhetetlen a termelés fenntartása érdekében, amiért minden szükséges intézkedést megtesznek. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!