November 28,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De rohadtul jó nekünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,207,742 forint, még hiányzik 1,792,258 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Állítólag csak átmenetileg lesz ma pocsék idő, holnaptól megint tavaszt tarthatunk. Véget ért a húsvét, idén valószínűleg senki nem fog még nyár derekán is azon töprengeni, mihez kezdjen a feltorlódott csokitojás-csokinyúl problémakörrel. Ha valahol mégis felüti a fejét ez a gondság, az gondoljon Müller Cecília bölcs tanácsára, és reggelire fogyassza az édesipari terméket. Talán akkor nem hizlal annyira. Az ünnepek tehát elmúltak, ma már be fogja tölteni az életünkben keletkezett űrt az operatív törzs oly nagyon várt produkciója.

Most még csak Kásler Miklós produkcióján szórakozhatnánk, ha egyetlen épeszű ember is képes lenne azon szórakozni, hogy egy orvosi diplomával rendelkező illető képes olyan szolgai alázatra, amire ő (bár ez nem diplomafüggő). Tehát nem áll ki a betegek érdekei mellett, ha Orbán parancsba adja, hogy ki kell pucolni a kórházakat, akkor tudomásul veszi és meg is követeli az intézmények igazgatóitól. Aki nem hajlandó vakon, ész nélkül engedelmeskedni a parancsnak – ahogy Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója sem tette, miután az ott lévő betegeket nincsen hová tenni, nincs más olyan intézmény, amelyik át tudná venni őket, ezért időbe telt áttelepíteni egy külső pavilonba -, azt Kásler szemrebbenés nélkül kirúgja. Gondolom, majd hazudnak valamit, hogy miért is volt múlhatatlanul fontos kiüríteni ennek az intézménynek a nagyobbik részét, Cserhátiról pedig bizonyára ki fog derülni, hogy liberális, Soros-ügynök, esetleg lopta a ragtapaszt, de ez mit sem változtat a tényeken. Ennyi a különbség egy hivatását szerető orvos és egy szervilis karrierista között. Nekem ez a véleményem erről az ügyről.

Tegnap lezárult a Luca ajtaja szavazás. 3331 szavazat érkezett – az olvasók számához képest meghökkentően kevés embert izgatott a pénz sorsa – az Állat és Ember Állatvédő Egyesület került ki győztesen.

Az alapban összegyűlt összeget – a szavazás idején érkezett még egy utalás, azt átvezettük az alapba – el is utaltuk a nyertesnek.

A szavazáskor nem csatoltuk a szervezetek nevei mellé az ajánló személy nevét. Azért jártunk el így, mert azt szerettük volna, ha nem arról szól a szavazás, hogy melyik olvasó melyik vendégszerzőt kedveli jobban, hanem csak és kizárólag a támogatandó szervezetre szavaztok. Luca hihetetlen ember volt. Elfért a szívében állat és ember. Nem tett különbséget, nem mérlegelt, egyformán szeretett kétlábút, négylábút. Bármelyik jelölt nyert, biztosak vagyunk abban, hogy elégedett lenne az eredménnyel.

Köszönjük nektek, hogy mellénk álltatok ebben az elképzelésben és lehetővé tettétek, hogy segítsünk közösen. A Luca ajtaja rovatot továbbra sem szeretnénk lezárni, aki valami emberiről, Lucának tetszőről ír és szeretné, az oda fog kerülni.

Az megvan még, hogy a húsvét örömére a kormány, az EMMI, vagy valaki megszünteti a kulturális ágazatban dolgozók közalkalmazotti státuszát? Az ugyan nem derült ki, hogy mi a franc indokolja ezt az eszelős kapkodást, miért kellett nagypénteken közölni a szakszervezettel a dolgot, és egészen kedd fél kilencig időt adni nekik a véleményezésre (ez munkaidőben számítva kemény 30 percet jelent), de arról már adott ki egy közleményt az EMMI, hogy miért csinálták. Javaslom a kapaszkodást: maguk a szakszervezetek kérték. Bizonyám.

  A közlemény szerint a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyváltásával párhuzamosan 2020-ban 6 százalékos béremelést hajtanak végre. Az intézkedés az állami és az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra is kiterjed – írták.
    Az idei béremelés az Emmi szerint több mint ötmilliárd forint többletforrást jelent a szektornak. A béremelés január 1-ig visszamenőleg megilleti a közalkalmazotti státusból kilépő dolgozókat.
    Hozzátették: a közalkalmazotti bértábla 2008 óta nem változott, a közalkalmazotti jogviszony előmeneteli rendszerét pedig több szempontból kontraproduktívnak nevezték, ami nem nyújt biztonságos életpályát. Felidézték: a kulturális szektor képviselői többször jelezték az ágazati szakmai egyeztető fórumokon, hogy a közalkalmazotti bértábla változatlansága bérfeszültséget okoz. A kormány az intézkedéssel a szakmai szervezetek visszajelzéseire reagálva, évtizedes problémát orvosol a kulturális szférában – emelték ki.
    Az Emmi tájékoztatása szerint a kulturális ágazat dolgozói közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása egységes jogállást és egységes munkavégzési feltételeket teremt, az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása pedig garanciát jelent arra, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amelyet a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít. (MTI)

Hát nem cukik? Ahelyett, hogy változtattak volna a bértáblán és bevezették volna az életpálya-modellt, kivágták őket. Kőkemény 6 százalék béremeléssel. De még ez sem a vége, mert azt is megmagyarázták Káslerék (mert természetesen nem csak kórházigazgatókat rúg ki lelkesen a doktorprofesszer úr, ebben az ügyben is benne van könyékig), miért nem toszták ki Veritast is:

A közleményben arra is kitértek, hogy a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár azért nem része a jogviszonyváltásnak, mert kizárólag a kulturális intézményekre terjed ki a közalkalmazotti státus kivezetése, a Veritas pedig vegyes profilú intézményként a levéltári feladatok mellett kutatóintézet is, amely indokolja a közalkalmazotti jogviszonyban történő foglalkoztatás meghagyását a többi kutatóintézethez hasonlóan.

Akkor történelemkutatóék nem is kapnak a busás 6 százalékos emelésből? Esetleg láthatnánk az ott dolgozók bértábláját? Ha már közpénzből fizetjük őket, közünk van hozzá.

A szakszervezet közleménye is álljon itt, hogy lássuk, mitől féltik az országot és a kulturális szférában dolgozókat:

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Egyúttal érdemi érdekegyeztetést követelnek.

A szakszervezet elnöksége az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel és felháborodással fogadták a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely megváltoztatná a kulturális területen dolgozók jogállását. A kormány megszüntetné az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítaná át.
    A KKDSZ közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kormány a tervezett változtatással a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat – írták.
    Véleményük szerint félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el, és sok, a közgyűjteményi, kulturális pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem azt választja.
    A KKDSZ úgy látja, hogy az egységes szabályozás megszüntetése “az állami felelősségvállalás felmondása” a kulturális területen. Mindez az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét – jegyezték meg.
    Hangsúlyozták: ennek következtében egyenlőtlen és szűkülő lesz a feladatellátás, változó a minőség, romlanak a munka- és anyagi körülmények, az esélyegyenlőség, és az ország kulturális szétszakítottsága várható.
    Sajtóhírek szerint november elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító javaslat szerint. A tervezetről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be, miután április 9-én levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el észrevételeiket. (MTI)

Tök jó olyan országban élni, ahol a kormány konkrétan leszarja a betegek érdekeit, de még az állapotukat is, tömegesen szüntetik meg egész szektorok közalkalmazotti jogviszonyát és olyan cinikus pofátlansággal hazudnak az arcunkba, hogy az egészen elképesztő. Mindez nem számít. Az a fontos, hogy drágaszép miniszterelnökünk fiókból locsolja a lányait és a fiát, mert ő is betartja a koronavírust. Akinek pedig mindez nem tetszik, azt majd jól meghurcolják rémhírterjesztésért.

Kellemes ébredezést kívánok mindenkinek! Tényleg ideje lenne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!