Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De legalább senki nem feszegeti, hogy mivel telt el 12 év úgy, hogy az is lerohadt, amiről senki nem gondolta volna, hogy tovább tud romlani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,405 forint, még hiányzik 1,267,595 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Navracsics Tibor egyszerűen fáradhatatlan. Az egyik kezével az uniós forrásokat intézi nekünk, a másikkal rendet vág a főváros és az agglomeráció között. Már éppen ideje volt létrehozni egy fórumot, az tényleg mindenre megoldást jelent. Ha jól tippelek, megint Budapest fogja megszívni, túl sok ott a pénz. Amitől aligha lesz jobb a többieknek, de legalább senki nem feszegeti, hogy mivel telt el 12 év úgy, hogy az is lerohadt, amiről senki nem gondolta volna, hogy tovább tud romlani.

A probléma gyökere ott van – mondom ezt úgy, hogy még csak egy nyamvadt fórumot sem hoztam létre a kiderítésére -, hogy a fővárosból egy csomóan kiköltöztek az agglomerációba, plusz odaköltöztek távolabbról a jobb kereset reményében. Köszönhetően például a csoknak és az olcsó hiteleknek, amit aztán életük végéig fizetnek majd, ha csak be nem dől. A népességszám jól megugrott, de az infrastruktúra maradt, ami még bőven kevesebb emberre lett méretezve. Ezért tálzsúfolt és leharcolt a tömegközlekedés, az úthálózat, a csatornahálózat és a vízellátás. Nem tudom, a fejlesztési fórum mit fog kideríteni, de nem is az a lényeg. Hanem az, hogy a csacsogáson túl lesz-e pénz és akarat a fejlesztésekre.

Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki – közölte a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor, miután az agglomerációs települések polgármestereivel konzultált, elmondta: nagyon előremutatónak tartja a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére, vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot.
    Ez Budapest és a főváros környéki települések számára egy fejlesztési fórum lenne és lehetővé tenné, hogy megvitassák a közös kérdéseket és kialakítsák azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyek a két térség számára egyaránt előrelépést jelentenének – mutatott rá a tárcavezető.
    Navracsics Tibor közölte, a több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.
    A miniszter reményei szerint a közeljövőben meg is alakulhat a – munkanevén – budapesti agglomerációs fejlesztési tanács. Ez hasznos fóruma lehet majd ennek a kiemelt jelentőségű térségnek, ezáltal Pest megye és Budapest érdekeit jobban tudják majd harmonizálni és távlati célokat, fejlesztéseket tudnak majd megfogalmazni – mondta Navracsics Tibor.
    Szólt arról is, két hete kezdődött el az a konzultáció, amelynek lényege a magyar területfejlesztési politika szakpolitikai keretrendszerének megújítása. Ennek részeként a 2014-ben elfogadott területfejlesztési koncepció félidős felülvizsgálatát végzik el az önkormányzatokkal és a térség gazdasági szereplőivel. A mostani egyeztetés már a konzultáció negyedik fordulója.
    Navracsics Tibor kiemelte: Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és “zaklatott” is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is. Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék.
    Hangsúlyozta: miközben Budapest fejlesztését is elsőrendű prioritásként kell kezelni, oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is. A mindennapi életben elválaszthatatlanul van összekövetve ez a két térség – fogalmazott.
    Szabó István (Fidesz-KDNP) elmondta: hétfőre összehívta az agglomerációs települések nyolcvan polgármesterét és meghívta Navracsics Tibort, hogy beszéljenek a következő időszak uniós forrásairól, hiszen  Pest megye először részesülhet TOP-forrásokból. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!