December 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak vár és vár

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 450,813 forint, még hiányzik 2,549,187 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Dr. Völner Pál, fideszes képviselő benyújtotta Kövér László fideszes házelnöknek azt a javaslatot, melynek értelmében a fideszes parlament meg tudja szavazni, a fideszes kormány pedig tulajdonba tudja adni az esztergomi várat. Esztergom-Budapesti Főegyházmegye lesz az izgatott új tulajdonosa a jelenleg (még, percekig) állami tulajdonban lévő, felbecsülhetetlen értékű ingatlannak. Tehát köztulajdon. Indoklás is van a javaslathoz, abból csak csemegézni fogok:

Magyarországon az állam és a vallási közösségek Magyarország Alaptörvénye értelmében
különváltan működnek, de a közösségi célok elérése érdekében együttműködhetnek. Az
Alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét Magyarország történelmében és
a keresztény kultúra védelmét az állam minden szervének kötelességévé teszi. Az elválasztás és
a semlegesség értelemszerűen nem zárja ki azt, hogy az állam anyagi eszközökkel is támogassa az egyházak működését, sőt az Alaptörvény értelmében az állam az együttműködésben részt
vevő bevett egyházaknak a közösségi célok elérését szolgáló feladatokban való részvételükre
tekintettel sajátos jogosultságokat biztosít.
Az esztergomi vár területe évszázadokon keresztül a magyar állam és a Magyar Katolikus
Egyház központjaként működött, egyházi tulajdonban volt. Az Esztergom-Budapesti
Főegyházmegye kezdeményezte a Magyar Állam tulajdonában lévő Magyar Nemzeti Múzeum
Esztergomi Vármúzeuma és az Esztergomi Vár tulajdonba adását hitéleti és kulturális célokra.

Érdekes módon akkor nem állt sorba az egyház az ingatlanért, amikor fel kellett újítani. Uniós forrásból és a hazai adófizetők pénzéből zúdultak bele a százmilliók, nem is egy ütemben, hanem folyamatosan, évek óta. Az egyház szépen megvárta, ameddig megtörtént az értéknövekedés, majd eszébe jutott, hogy hát ez régebben az övé volt. Bizonyára egyházi pénzből épül. Vagy hát nem.

Arra vonatkozóan nem találtam semmit, hogy miért lesz az jó nekünk (mármint az ország lakóinak), ha ez a közkincs is egyházi tulajdonba kerül. Pedig nem ártana ezt is kifejteni, lehetőleg részletesen. Mert abban tökéletesen biztos vagyok, hogy amennyiben a fenntartáshoz, szükséges állagmegóváshoz, felújításhoz pénzre lesz szükség, azt mi, adófizetők fogjuk összedobni. Nem az egyház és nem is a hívek. Az teljesen rendben van, hogy a közös tulajdont közösen kell fenntartani, arra való a közpénz. De azt én egyáltalán nem látom be, hogy miért kellene valaki más – ez esetben számomra az egyház feltétlenül valaki más – tulajdonában lévő dolgot, legyen az templom, parókia, sportcsarnok, szálloda – nekem finanszíroznom. Ha odamegyek – már amennyiben még majd lesz erre lehetőség -, meg fogom venni a belépőjegyet. Többet a magam részéről nem szeretnék szánni az egyházra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!