Február 26,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csák miniszter nem viccel: Japánban és Dél-Koreában különösen nagy érdeklődés kíséri a magyar kormány intézkedéseit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 952,849 forint, még hiányzik 2,047,151 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van ahol az infláció csökken két éve nem látott szintre (a nem létező Németországban), van ahol a kiskereskedelmi forgalom (Orbán Magyarországán) áll bele a földbe, de ez ott biztosan nem számít (Orbán Magyarországán), ahol egy tudatmódosító társadalomkísérlet keretében a létbizonytalansággal súlyosan összefüggő valódi problémákat kitalált identitáspolitikai harcokkal el lehet kenni. És el lehet kenni, úgyhogy ha az a kérdés, hogy mit keresett Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője több másik feketeöves kormánypropagandistával egyidejűleg a Karmelita kolostorban múlt kedden, akkor az leginkább álkérdés lehet. Különösen azt látva, hogy milyen fantasztikus interjút készített a nem munkásőr lapja Csák János kirúgásügyi miniszterrel.

Még annak az összefoglalónak is minden szava aranyat ér, amit az állami hírügynökség összefércelt a kulturális és innovációs tárca élére ültetett bajszos kompetenciabajnokkal készült interjúból, aki nemcsak a bűzös, aljas politikai kinevezéseknek nagy mestere, de immár elévülhetetlen érdemei vannak abban is, hogy a politikai paletta szélsőséges, ordas eszmékkel kokettáló perifériájának szélén állók halálhörgéseire válaszul rúgja ki a pártja embereit. Van L. Simonnál is lejjebb, bár nem sok jót lehet elmondani róla sem, de azért a kultúrához néhány árnyalattal jobban ért, mint a sokévi fideszes kontraszelekció.

L. Simon kirúgására nem sok szót pazarolt, egyébként pedig megrázó kijelentésekre ragadtatta magát Csák miniszter Bencsik lapjával enyelegve, olyan ámokot futott, hogy remélem, hogy ezt a derék bajszos kultúrembert is mutogatni fogják 10-20-50 év múlva, mint nagy elődjét, Kásler doktorprofesszort. Elrettentő példaként. A világon mindenhol (kivéve Brüsszelt) irigyelt orbáni családtámogatási rendszertől a brutálisan sikeres egyetemi modellváltáson át (arról mélyen kussolt, hogy ami miatt diákok és kutatók tömegei esnek el az Erasmus+ és a Horizont Europe forrásaitól) a 2010 óta virágzó magyar kultúráig mindenről is beszélt. Igen, az ezeregyszáz éves magyar múltról és az egy főre eső Nobel-díjasokról és olimpiai aranyérmesekről is. Mert igen: ezekkel méri Csák nertárs a kormánya világhírű családpolitikáját. Erős idegzetet igénylő tartalom következik:

– „Mi magyarok úgy tartjuk, hogy az egy főre jutó Nobel-díjban, olimpiai aranyéremben és zeneszerzőben a világ élvonalában vagyunk, és ezt tudják is rólunk. Most fölzárkózott negyediknek a családpolitikánk. Hogy Brüsszelben annyit támadnak bennünket, mert úgy gondolják, hogy nem a családokra kéne költenünk, hanem a bevándorlás támogatására (nettó hazugság -szerk.), az azt mutatja, hogy még azok is figyelemmel kísérik az intézkedéseinket, akik nem értenek velünk egyet”.

– A családtámogatási rendszerről azt mondta, az alapvető kormányzati cél az, hogy minden kívánt gyermek megszülethessen. A rendszer első pillére, hogy fedél legyen a családok feje fölött, a második, hogy a gyermekek érkezése ne okozzon aránytalan csökkenést a jövedelmekben a gyermektelen háztartásokhoz képest, a harmadik, hogy a házaspárok szabadon választhassanak, visszatérnek-e a munkahelyre vagy otthon maradnak. Az új rendszer a gyermeket vállaló családoknak jóval nagyobb összegeket irányoz elő a lakáshoz jutáshoz; 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes otthonteremtési hitelre számíthatnak. „Mi egy életigenlő társadalomban hiszünk. Ezt az országot, ezt a területet, a Kárpát-medencét az őseink be tudták népesíteni. Ezeregyszáz éve itt vagyunk. Micsoda nemzedék lennénk mi, ha ezt az örökséget nem tudnánk megőrizni a következő nemzedékek számára?” 2010 óta 1,2-ről 1,52-re, a Covid előtt 1,59-re nőtt a termékenységi mutató. A legfontosabb cél fenntartani ezt a dinamikát, mert „azok a nemzetek, amelyek nem tudják meghatározni a saját identitásukat, és nem képesek arra, hogy cselekvőképesen tartsák magukat, hátrányban lesznek. Nekünk, magyaroknak nagyon erőteljes identitásunk van”. Változott a világ megítélése a magyar családpolitikáról. A transzatlanti világban a leghangosabbak szerint a család idejétmúlt dolog, pedig, mint fogalmazott, „nem ismeretes olyan sikeres társadalomgazdasági rendszer, ami nem a családokra épül”, kiemelve, hogy még ezekben az országokban is elég nagy az érdeklődés a magyar családtámogatási rendszer iránt. Elmondta, Japánban és Dél-Koreában különösen nagy érdeklődés kíséri a magyar kormány intézkedéseit.

– 2010 óta „a széles értelemben vett magyar kultúra világában nagyszerű időszak van mögöttünk”. Kiemelte a színházak támogatását (jajjjj – szerk.), a Lázár Ervin programot, budapesti, vidéki színházak, játszóhelyek újjáépítését, hozzátéve, ebbe a sorba tartozik a zenei anyanyelv támogatása, az operától kezdve a népzenéig, a Hagyományok Házától a Zeneakadémiáig.

– A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának leváltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, „az állami intézmények vezetőitől különösen elvárható, hogy maradéktalanul tartsák be az Országgyűlés által meghozott törvényeket”.

– A tudományirányítás intézményrendszerével kapcsolatban elmondta, a Fidesz-kormányzat 2010 óta tudatos új struktúraépítésbe kezdett mind az egyetemi, mind a kutatási és az innovációs szférában, a Neumann János terv alapján arra törekedve, hogy az egyetemek, kutatóhelyek, vállalatok, a finanszírozó állam és a magántőke között szerves együttműködés jöjjön létre. A kormány az átalakult egyetemeknél több mint két és félszeresére emelte a finanszírozást, de szigorú követelményeket is támasztott.

– A Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban kiemelte: az 1947-es kommunista hatalomátvétellel az egyetemeken nemzetközileg elfogadott tudományos szabadság ellenében mindenféle funkciókat összekevertek, hozzátéve, a magyar kutatási hálózat néhány éve ezért került ki az MTA-ból. Hozzátette, mostanra „külföldi kutatókat, oktatókat is ide tudunk vonzani, megszüntetjük a mesterséges akadályokat, és erősítjük azokat a műhelyeket, ahol világszínvonalú kutatások folyhatnak magyar és külföldi tudósok részvételével”. Változás történt a korábbi évtizedekre jellemző „agyelszívás” területén, és most már „agybeszívást” is mondhatunk a világban az elméleti és gyakorlati tudással rendelkezőkért folytatott versenyben. Ma már nincs olyan jelentős kutatás, ami egyetlen országban történik, és számos projektben prominens helyet foglalnak el magyar kutatók.

– A hazai egyetemek átalakításával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a hallgatók versenyképesebb, és a munkaerőpiacon is értékesebb képzésben részesüljenek. Négy éve kezdődött az új struktúra ismertetése, és az akadémiai szabadság jogával élve a szenátusok az egyetemeken eldönthették, melyik útra lépnek; a többség az új formát választotta. Az egyetemeknek a kuratóriumok megalakulásával felelős irányítói lettek, így ki lehetett alakítani az állam és az egyetemek közötti, 25 évre szóló szerződést. Az egyetemi felvételihez szükséges átlagpontszám idén 2022-hez képest három százalékkal nőtt, és egyre több magyar egyetem van a világ élvonalában, ami komoly eredmény. Tíz éve a teljes magyar egyetemi rendszerben tízezer külföldi hallgató tanult, most negyvenötezer, ezzel a világban az első 10-12-ben vagyunk. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!