Október 26,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bele kellene ezt költeni valamelyik tündérkés, négyvezéres, csodálkozószarvasos, szivárványos, natos tankönyvbe

Napsugaras szép reggelt! Kedd van ugyan, de egy kicsit itt ragadtam. Ígérem, holnapra elhúzom a csíkot, de legalábbis átteszem a szervezetemet a reggeli kukorékolásból a jóéjt pusziba. Megint nem sok késztetést érzek arra, hogy összefoglaljam a tegnapi napot, arra ott volt az esti műsor, éjjel pedig viszonylag ritkán váltódik meg a világ. Olyankor legfeljebb Semjén Zsolt ír ezeroldalas salátatörvényeket, hogy reggelre legyen mit megszavaznia a kevéssé tisztelt háznak. Miután ügyesen elmeséltem, hogy mit nem fogok csinálni, elmondom azt is, mit fogok. Töprengek. Nincs is jobb, mint egy kora reggeli agytorna.

A kultúrharc folytatódik, éberség, lankadatlan figyelem, folyamatos gyanakvás, hajráelvtársak! Esküszöm, már odáig fajult a szektások agybaja, hogy szerintem kibiztosított kézigránáttal a kezükben alszanak a száraz puskaporral teli hordó tetején. Fontos ez, hogy időben reagálni tudjanak támadás esetén, ha megint jön az ellenség és le akarja rúgni a főnök derekát. Éccaka. Álmában.

Ennek a harcnak az egyik fontos csatatere a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Hogy miért pont az, arra több ötletem is van. Sorolom: Csak. Mert megtehetik. Mert valakinek a valakijét székhez kell juttatni. Mert beleőrülnek, ha valamit nem ők irányítanak. Mert fosnak mindentől, amit nem értenek. A kultúra, a művészet például ilyen.

Szabadon lehet válogatni az alternatívák között, akár több helyes válasz is elfogadható. A lényeg: márpedig bedarálják, ahogy bedaráltak már annyi mindent. Most az a harci feladat, hogy meggyőzzék… de ugye kit akarnak meggyőzni? A híveket? Azokat igazán felesleges, elhiszik kérdezés és kétség nélkül. Az ellenzéket? Eddig sem volt fontos, mit gondol az ellenzék (nem az ellenzéki parlamenti pártokról beszélek), hirtelen miért lenne ez szempont?

Mégis sorra kerülnek elő olyan többé-kevésbé vagy annyira sem ismert színészek, rendezők, akik szerint nagyon ideje átalakítani az Egyetemet, mert. Mert csak. Mert szerintük nem jó, de legalább szar. Az az érzésem, ismét egy leleményes figyelemelterelést láthatunk Orbán Viktor társulatának előadásában. Meg fogják csinálni, ez nem kérdés. Megtehetnék minden csatazaj nélkül is, mégis kolompolnak. Elárulom miért: a birkák is arra fordulnak, ahonnan a kolomp szól. Mennek is utána ügyesen. Úgyhogy véleményem szerint nem érdemes nagyon figyelni Balázs Péter színművész és rendező úr véleményére ebben az ügyben, ahogy a többiek véleményére sem. Ellenben például érdemes arra koncentrálni, hogy mi a fasznak is kell nekünk 16 ezer lélegeztetőgép. Például. És ha már kell, akkor van-e hová tenni – amennyire tudom, ezek az eszközök nem a levegőből nyerik ki az oxigént, tehát kell lennie valamiféle kiépített infrastruktúrának ahhoz, hogy működjenek. És főként vásároltak-e 16 ezer orvost és legalább kétszer, de inkább háromszor ennyi olyan szakápolót, aki tudja kezelni ezeket az eszközöket? Mert ha esetleg nem, akkor itt egy agyafúrt letelepedési kötvény esete forog fenn, ezen valaki nagyot fog szakítani. Tényleg, jut is eszembe! Rogánék jól vannak? Vagyonmegosztás megvolt? Anyus elhúzott a zsákmánnyal? Csak úgy kérdem, emberbarátilag.

Aztánmeg hogy állunk a munkanélküliséggel? Sikerült megállítani, visszafordítani, sőtpláne? Hallom, Matolcsy mester két jól irányzott jógamozdulattal rendbe fogja rántani a gazdaságot. Gondolom, az euro-forint árfolyammal kezdte, mert azon már remekül látszik az erősödés. Egyre többet ér az a pénz, amit a kalandvágyó magyarok küldenek haza az illiberális, valamint keresztény éspláne konzervatív demokráciában tobzódó itthonragadottaknak. Bizonyára ez volt a cél.

Véget ért a vadászszezon, jelentette be lelkesen a parlamenti takarító. Érdekes, kis hazánkban milyen becsületesen megfizetik tisztaságért felelős alkalmazottakat, az Orbán Viktor nevűt legalábbis biztosan. Ma utoljára mosta fel a padlót a magáncirkuszában. Kérdésekre eddig sem válaszolt, mostantól kezdve a nyári szünetre való tekintettel nem fog válaszolni. Mindez szót sem érdemel, azonban nem tudok – tudnék, de nem akarok – elmenni az Origó bravúrja mellett. Az egykori hírportál roncsain evezve ilyen fontos ügyben nem Manyika írt névtelenül, hanem maga a híres Kovács András védte meg Kövér Lászlót. Sőthogy, azzal a lendülettel a talajba tiporta az ellenséget, ezúttal az Indexet. A történet röviden: Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt mondta: „milyen sértődősek ma a tolvajok”. Az ihlette meg, hogy Orbán nem a neki feltett kérdésre válaszolt – ahogy máskor sem szokott soha ilyet tenni -, hanem személyeskedett, aztán azonnal meg is bántódott, mert személyeskednek vele. Ere válaszolta Jakab a fenti mondatot. De szerencsére itt még nem ért véget a történet, mert jött Kovács úr az Origótól és megvédte a mundért. Becsületről már régen nincsen szó. Idézem az origós cikk elejét és végét:

Ismét csúnya hazugságon kaptuk az Indexet. A baloldali propagandaoldal azt állította, hogy Jakab sértődősnek nevezte Orbánt, elvették tőle a szót a parlamentben.

Egyértelmű tehát, hogy Kövér László nem azért vette el a szót Jakabtól, mert sértődékenynek nevezte a kormánypártiakat, hanem mert tolvajnak. 

Tehát Jakab tolvajnak nevezte a fideszeseket, mire Kövér megsértődött, az Origó pedig megírta, hogy az Index megírta, de nem jól írta meg, mert nem azért sértődött meg Kövér, mert sértődősnek nevezték a pártcsordáját, hanem mert tolvajnak, ezért hazudik az Index, höhöhö. Szerintem még van idő tanévkezdésig, bele kellene ezt költeni valamelyik tündérkés, négyvezéres, csodálkozószarvasos, szivárványos, natos tankönyvbe, hadd okosodjon a jövő közmunkása.

Veszem én a búcsúmat – ha minden jól megy, erre a hétre -, hamarosan jön valaki és jól beszól. Addig is vidám ébredezést!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!