Augusztus 4,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Becsüljük meg a védőnőket, na nem fizetésemeléssel

Magyarország számára a gyermek az első, mondja az EMMI, amely ezúttal köszönetet mondott a Magyar Védőnői Szolgálat fáradhatatlan munkájáért. A hungarikumnak minősülő védőnői hálózat az EMMI szerint segítséget nyújt a legkisebb tanyáktól egészen a városokig, és ezért óriási köszönet jár nekik. Na nem pénzbeli köszönet, persze, hiszen a védőnők továbbra is nevetségesen keveset keresnek, de hát ez a Kásler-féle minisztériumot mikor zavarta? A nővérek és ápolók is éhbérért végzik hihetetlenül nehéz munkájukat, fizetésemelésről pedig csak álmodhatnak.

Egy 2017 márciusi adat szerint egy kezdő védőnő fizetése alig haladta meg az akkori minimálbér összegét, vagyis pótlékokkal együtt mindössze 161 ezer forintot vihettek haza. Azóta persze emelkedett a fizetésük, mint ahogy emelkedett szinte minden másnak is az ára az országban. Hogy ez már a Kásler-féle megbecsülés lenne? Az sajnos ezúttal sem derült ki. Pontosabban nagyon is kiderült.

Magyarország számára a gyermek az első. A felnövekvő generációk jelentik a nemzet jövőjét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köszönetet mond a nemzetközileg is egyedülálló Magyar Védőnői Szolgálatnak, amely tevékenységével a jövő nemzedékeinek egészségét szolgálja az 1915. június 13-i alapítása óta immár 104 éve.

Hazánkban az egészségügyi alapellátás része a védőnői ellátás. Noha a védőnői hálózat eredetileg anya-, és csecsemővédelmi feladatokra jött létre, mára azonban a funkciói ennél jóval összetettebbek. A védőnői hivatás gyakorlói felsőfokú képzettséggel végzik mindennapi tevékenységüket. Magas szintű tudással a családokkal szoros kapcsolatot tartva sokféle módon támogatják az anyák és a gyermekek egészséges fejlődését, és nyújtanak segítséget betegség esetén a legkisebb tanyáktól a nagyvárosokig. 

Az Európában egyedülálló komplex családvédelmi szolgáltatást biztosító Magyar Védőnői Szolgálat méltán került be 2015-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe. Küldetésük az elmúlt több mint száz évben sem változott, mindvégig a családok egészségének és boldogságának szolgálatában állva végezték hivatásukat teljes szívvel. 

A védőnők munkája elképzelhetetlen hivatástudat és az emberek szeretete nélkül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezúton köszöni meg a védőnők áldozatos munkáját, amellyel nap mint nap a magyar családok egészségéért fáradoznak. 

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!