Február 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az út széle és az árok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 68,517 forint, még hiányzik 2,931,483 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy látszik, ma a Hiteltörlesztési Moratóriummal Való Melldöngetés Világnapját tartja a nemzetikeresztény alapon fundamentalista kormány. Délelőtt 11 óráig két darab, mára ügyeletbe beosztott beszélő fej is elszavalta a kötelezőt arról, hogy sehol nincs hosszabb időtartamú (15 hónap) moratórium, mint Magyarországon.

Dömötör Csaba, Rogán beosztottja után Nacsa Lőrinc (KDNP) mondta fel ugyanazt a sablonszöveget. Konkrétan arról, hogy ők senkit, egyetlen bajba jutott családot sem hagynak az út szélén, bezzeg mások, bezzeg Gyurcsányék, bezzeg ha most Gyurcsányékon múlna. Míg Dömötör az európai országok viszonylatában ünnepelte pártját és kormányát, Nacsa világszerte egyedülálló intézkedésről lelkendezett, amely 400-450 milliárd forintot hagy a magyar családoknál, vállalkozásoknál.

Nem szeretném elrontani az öntömjénező  önvállveregetést, de.

Egyrészt ez az egyetlen bajbajutott családot sem hagyhatunk az út szélén pont akkora hazugság, mint hogy mindenkit meggyógyítunk, aki elkapta a koronavírust. Mindkettő már akkor ordas hazugság volt, amikor kimondták.

Másrészt egyáltalán nem csodálkozom, hogy nem az Európában legrövidebb ideig, mindössze három hónapig járó álláskeresési járadékot, és nem is a legszegényebb családok nyomorának enyhítését (a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék mellett nehéz is lenne) ünneplik az elvtársak ezen a szép szombati napon. Erről nem készülnek az MTI-hez eljuttatható videonyilatkozatok, erre az a válasz, hogy nincs ingyenebéd, nincs segély, nincs potyautazás az állami csöcsökön, amelyekre a komplett NER-oligarchia egyébként is felkapaszkodott a teljes súlyával.

Harmadrészt, bár ezerszer leírtuk de a kormánypárti hasbeszélők és a gyengébbek kedvéért ismételjük meg: ezzel a rekord időtartamú moratóriummal a kormány úgy segített az adósokon, hogy a kétoldali segítségnyújtás terheit áthárította a bankokra, vagyis nem a Mészáros-klán vissza nem térítendő milliárdjainak kárára nagyvonalúskodtak, és nem is az Orbán-dinasztia éhes szájaitól vették el az utolsó falatokat. (Nem mintha bármi probléma lenne a bankok közös tehercipeléshez való hozzájárulásával.)

Negyedrészt: a 15 hónapos hitelmoratórium egy büdös vasat nem hagy a magyar családoknál és vállalkozásoknál, ezeket a hiteleket vissza kell majd fizetni az utolsó fillérig, ezért akik esetleg önhibájukból vagy önhibájukon kívül rosszul gazdálkodnak, igen nehéz helyzetbe sodorhatják magukat.

Ötödrészt: a kormány sok más intézkedéséhez hasonlóan ez sem célzott segítségről szól, egyformán vonatkozik azokra, akiknek jelentősen nőttek/megmaradtak a bevételeik, miközben semmilyen, talpraállást szolgáló plusz segítséget nem jelent a legnehezebb helyzetben lévőknek.

Hatodrészt: a munka nélkül maradt magyarok tömegeinek vonatkozásában a fejlett világ legszűkmarkúbb kormányzati támogatása, valamint az önkormányzatok kizsigerelése és a fideszes holdudvar szégyentelen kitömése mellett nem olyan nagy csoda, hogy ezzel az igen sovány hitelmoratóriummal házalnak, hátha az út szélén hagyott és a biztonság kedvéért az árokba is rugdosott magyaremberek nem a saját szemüknek és bőrüknek hisznek, hanem a Dömötör-Nacsa-féle propagandának, amely így szól:

Egyetlen európai országban sincs hosszabb időtartamú hiteltörlesztési moratórium, mint Magyarországon, a magyar program 15 hónapig nyújt segítséget a családoknak – ezt bírta mondani a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban szombaton. Továbbá:

– A moratórium a hazai 2,7 millió hitelszerződés jóval több mint felét érinti, a családokon túl több mint félmillió magyar vállalkozásnak jelent nagy segítséget. A kormány azért döntött erről, mert meg kell akadályozni, hogy a vírus a családok megélhetését veszélyeztesse. „Egyetlen bajba jutott családot sem hagyhatunk az út szélén”.

– Más országokban is döntöttek moratóriumról, de egyetlen országban sem szól ez hosszabb időre, mint Magyarországon. 

– A moratórium szabályai annak lejártát követően is védik azokat, akik élnek vele. Így a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a válság előtt. Nem változhat a kamatozás, csak abban az esetben, ha az eredeti szerződés is változó kamatozásról szólt. Szintén segítség, hogy nem lehet kamatos kamatot felszámítani, így a moratórium időtartama később nem magasabb törlesztőrészletet, hanem hosszabb futamidőt jelent.

– A moratórium a gazdasági újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontja. Abban segíti a magyar gazdaságot, hogy a járvány után újabb szinteket lépjen. Azon lesznek, hogy ez így legyen.

***

A Fidesz-KDNP a koronavírus-járvány miatt kialakult válságban is megvédi a magyar családokat és vállalkozásokat, és július elsejéig meghosszabbította a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként bevezetett hitelmoratóriumot – közölte a KDNP frakciószóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott videonyilatkozatában. Nacsa hozzátette:

Az intézkedés több mint egymillió embernek segít, és 400-450 milliárd forintot hagy a magyar családoknál, vállalkozásoknál.

Ha a baloldalon múlna, keddtől már nem volna hitelmoratórium, mert kijelentették, hogy nem hajlandóak megszavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását; a baloldal ezzel veszélybe sodorná a családok megélhetésének biztonságát és a munkahelyeket.

– Gyurcsány Ferenc és a szocialisták „a devizahitelekkel egyszer már adósságspirálba kergették az embereket, a nehéz időkben magukra hagyták őket, és minden jel arra mutat, most is ezt tennék.” Ezzel szemben a Fidesz-KDNP támogatja „a kormány világszerte egyedülálló intézkedését”, és kész minden segítséget megadni a kormánynak, hogy a nehéz időben védelmet nyújthasson az embereknek.

„Gyurcsányék adóemelésekkel és megszorításokkal egyszer már megmutatták, hogyan kezelnék a válságot: ők csak további terheket róttak az emberek vállára”. A Fidesz-KDNP más utat választott: támogatja a válság miatt nehéz helyzetbe került családokat, vállalkozásokat, és nem hagyja őket magukra. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!