Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az új ellenség a fővárosban él

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nincs mese, tolni kell a kampánytalicskát ezerrel. Ha ehhez az kell, hogy tovább szaggassák az egyébként is brutálisan széttépett társadalmat, akkor az is simán belefér. Lázár János kitörölte a csipát a szeméből hajnalkor, elcsattogott a tram-train első indításához. Szerencsére mire lezajlott a dolog, felébredt annyira, hogy tudta hozni a kötelezőt. A cél most a budapesti és a vidéki emberek egymás ellen uszítása. A főváros amúgy is áruló, nem fideszes polgármestert választott. Ezt Orbán Viktor soha nem fogja megbocsátani, abban biztosak lehetünk. Ha pedig a budapestiek beléptek az ellenségek egyre gyarapodó táborába, a főváros vezetője kiemelkedő célpont lett.

Így aztán Lázár János nem szalasztotta el a remek lehetőséget, odaszúrt egyet a gazoknak. Tette mindezt Palkovics Lászlóba csimpaszkodva. Itt a hír, mindjárt sorolom, mi a baj Lázár János kijelentéseivel:

Budapest hagyjon levegőt az országnak – szólította fel a főváros vezetését Lázár János hétfőn, a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train első utasokat szállító szerelvényén.

  A Fidesz országgyűlési képviselője a vasútvillamos első útjáról a Karácsony Gergely főpolgármesterrel kitűzött tárgyalására induló Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek azt mondta, az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék.
    A politikus úgy fogalmazott, ami épült Budapesten, az kormányzati forrásból készült el az elmúlt 12 évben.
    A budapesti városirányítás semmi másról nem szól, mint hogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a működésre, az apparátusra, a hivatalra elmegy az összes bevétel, így nem jut pénz fejlesztésre, ezért a kormánytól követelnek forrást.
    “Ők jól élnek, a kormány pedig fejlessze Budapestet” – jegyezte meg a képviselő.
    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap közölte, hogy Palkovics László hétfő reggelre egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében. Azt írták, a miniszter a megbeszélésen kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. A kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd – tették hozzá.
    Az ITM korábbi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata. A központi költségvetés e kötelezettség teljesítését éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti. A kifizetést az ITM és a Fővárosi Önkormányzat között megkötendő támogatási szerződés alapozza meg. (MTI)

Kezdjük mindjárt ott, hogy egyszerűen képtelenség elégszer elismételni: a kormánynak nincsen pénze. Az államnak van, az adófizetők befizetéseiből és hitelekből. Az kétségtelen, hogy ennek a pénznek az okos elköltéséről a mindenkori kormány dönt, de ettől még a lényeg nem változik. Aztán:

Az ITM korábbi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata.

A közösségi közlekedéshez a kormánynak meghatározott arányban (7% erejéig) hozzá kell járulnia, ezt szintén törvény írja elő. Ezt a törvényt szarta telibe a kormány, amikor visszatartotta ezt a forrást. Majd amikor már tartani lehetett attól, hogy a botrány visszafelé sülhet el, nagy kegyesen odaadják, mintha kivételes kegyet gyakorolnának.

Lázár Jánosnak nem ártana visszaemlékezni arra, hogy nem nagyon van mit beszedni az önkormányzatoknak – így Budapestnek sem -, mivel az Orbán-kormány folyamatosan elvonta a bevételeiket, erre pedig rátett azzal, hogy második éve elvonja a maradék döntő részét, a járványra hivatkozva.

Végül – csak hogy mégis legyen valami reális alapja is ennek ez egész hülyeségnek – Lázár Jánosnak szemmel látható módon fáj a fővárosnak járó 12 milliárd forint. Ezzel szemben nem fáj a traim-rain nettó 70 milliárdot meghaladó költsége (másfél éve tartott 70 milliárdnál), melynek nagyjából a felét uniós, felét központi költségvetési forrásból sikerült fedezni. Ezzel nekem nincs is bajom, többek között erre való a közpénz. De azzal igenis van bajom, hogy Lázár, aki nyilván tisztában van mindezzel, simán beleáll az ilyen gusztustalan uszításba.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!