Január 22,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ország egyik fele legyőzte az ország másik felét, a vezérkar pedig rongyosra csapdoshatja a térdét a röhögéstől a háború romjain

Jó reggelt kívánok! Állítólag, ha alszunk rá egyet, meg az idő múlása meg még egyet alszunk, akkor jobb lesz. Lehet, hogy majd idővel jobb lesz. Nekem semmivel nem jobb az állapotom, de legalább aludtam, és már ennek is tudok örülni. Az persze továbbra is szomorúsággal tölt el, hogy a barátaim, ismerőseim értetlenkedésére és csalódottságára és pláne jövőbeli terveinek hallatán nem tudok semmi értelmeset reagálni. Nem, ott ahol a 48=66, ahol az eszelős, lánctalpas korrupció az ország felét nem zavarja, ahol a gyűlölet a hívószó és nem az, hogy nincs még vécépapír sem a kórházban, ott én sem eddig, sem ezután nem fogom tudni megmagyarázni, hogy mi miért van. Ott, ahol valaki kevesebb szavazattal is kétharmados többséggel pöffeszkedhet a hatalomban, ott torz, beteg, nyomorult a világ. De mert sokan esetleg félreérthetik, leszögezném: nem a sebeimet nyalogatom, a kollégáim sem a sebeiket nyalogatják, de valami most megroppant, az egészen biztos.

Azoknak a fapados trolloknak pedig, akik szerint az Orbán-fóbia tart minket életben, és az, hogy teli szájjal orbánozhatunk, akik amiatt aggódtak, hogy mi lesz majd velünk, ha nem lesz Orbán, akik baromira semmit nem értenek semmiből, azt üzenem, hogy ha eddig nem értették, mi a probléma, akkor ezután már ne is fárasszák magukat a megértéssel. Örüljenek, ünnepeljenek. Az ország egyik fele legyőzte az ország másik felét, a vezérkar pedig rongyosra csapdoshatja a térdét a röhögéstől a háború romjain. Ők már jól érzik magukat, már semmitől nem kell fosniuk, Polt Péternek lesz újabb kilenc éve, és onnan folytatják, ahol valójában egy pillanatra sem hagyták abba. Mi meg egyszerűen senkik vagyunk, ahogy azt a Fidesz egyik elöljárója eltorzult pofával és magasba lendülő középső ujjal meg is üzente.

Haza kell küldeni az EBESZ-t a saját országába, hogy ott avatkozzon a belügyekbe és ne oktasson ki minket fideszes médiatúlsúlyból, a közpénzből kampányolásból, és egyenlőtlen versenyből. Egyébként tényleg: nem tökmindegy miről mesél az EBESZ? A történetnek vége, a függöny legördült, következmény nulla. Nemzetiválasztási Ilonka néni meg szépen zsebrerakja a méltán megérdemelt 1 millió forintocskáját, amiért zökkenőmentesen és példásan levezényelte a vasárnapi akciót. És közben még neki állhat feljebb, hogy ugyan már, mutassanak neki egy országot, ahol éjfél előtt megismerhetőek a választási eredmények.

Hogy még dühítőbb legyen a kép, tegnap előkerült a Schiffer-szál is a Fidesz kétharmados győzelmének hátteréből. Eddig is nagy kedvencem volt ez a feddhetetlen, egyenes gerincű erkölcsi világítótorony, és ez már aligha fog megváltozni ezután. Hadházy Ákos szerint a két éve lemondott és állítólag vissza is vonult szépreményű LMP-elnök sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Tekintettel arra, hogy matematikailag kimutatható, hogy az LMP egyenes gerincének köszönhetően például öt budapesti mandátumot kapott ajándékba a Fidesz, ez nem egy elhanyagolható kérdés. Vagyis de, egyfelől Shiffer mindent tagad, sőt még Hadházy beperlését is fontolgatja, másfelől Szél Bernadett azt magyarázta a bizonyítványa helyett: ahol visszaléptek, ott hozzájárultak a győzelemhez, mert Budapesten működött a taktikai szavazás, de a problémás öt budapesti körzetben nem szavaztak volna át a választópolgárok. Én már csak azt nem értem, hogy vajon ezt mégis honnan tudja ekkora bizonyossággal a nagyságos asszony? (És egyáltalán nem baj, ha ebben a kérdésben az MKKP elnökével sem értünk egyet.)

Több mint jelzésértékű, hogy miközben a levitézlett ellenzéki pártok vezetőinek nagy része lemondott (Vona Gábor például teljesen visszavonul a politikától, a mandátumát sem veszi át, az MSZP-s Gőgös Zoltánhoz hasonlóan), az LMP vezetője (immár Hadházy lemondása után csak elnöke, nem társelnöke) köti az ebet a karóhoz: nem csak az LMP-t lehet bűnbakként elővenni, mert van még pár olyan párt, akit elő lehet venni, de őt nem lehet meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói száz százalékban átszavaznak máshova. Ja, meg hogy kutatás kellene ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy ezekben a körzetekben tényleg átszavaztak volna-e az LMP-sek. Kutatás? Most? Mi a francnak mégis? Hogy Szél Bernadett végre meggyőződjön a nyilvánvalóról? Hogy ott legyen a papír arról, hogy az ostobaság, a buta, idióta elvi politizálás is kellett ehhez a kétharmadhoz? Soha senki nem állította, hogy az LMP egymagában felelőssé tehető ezért a súlyos eltaknyolásért, de hogy valaki semennyi felelősséget ne vállaljon azokért a döntésekért, amelyek mindenki számára nyilvánvalóan szar, kártékony döntések, az teljességgel kiábrándító.

Nem úgy, mint Vona visszavonulása. Amely logikus és egyenes lépés, az egyedüli lehetséges opció abban a helyzetben, amibe a Jobbik elnöke lavírozta magát. Nem lett sem néppártosodás, sem látványos előrelépés, sem kormányváltás, sőt. Semmi abból, amit Vona vizionált. Engem nem érdekel, hogy milyen alkuk és háttéralkuk vezettek ehhez a döntéshez, és pillanatnyilag (ráér ez holnap is) azzal a reális veszéllyel sem foglalkozom, amely a Toroczkai-félék megerősödéséhez és a Jobbik valódi gyökereihez való visszatéréshez vezethet. A magyar politikai életben ritka, következésképpen teljességgel méltányolható lépés volt ez. Nem kell melegedni és asszisztálni ahhoz, amihez eddig is teljesen felesleges volt.

Rengeteg mindenről kell még beszélnünk, ez be is fog következni a mai napon, addig is kormányellenes demonstrációt hirdettek vasárnapra a Kossuth térre. 11 ezren már jelezték részvételi szándékukat, 37 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt. A szervezők várják mindazokat, akik szabad Magyarországot szeretnének, akik gyűlöletmentes politikát, akik életet akarnak ebben a fullasztó légkörben.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.