Augusztus 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az EU ismét megtámadott bennünket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 949,660 forint, még hiányzik 2,050,340 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a globális minimumadó bevezetése a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését okozná, ugyanis a háború kitörése óta súlyos válsággal néz szembe a világgazdaság, emiatt el kellene tolni a minimumadó bevezetésének dátumát. Varga szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában, ami nyilván a Fidesz sikere, amely sikert nem szeretnék veszélybe sodorni. Pont ezért is ellenzi a magyar kormány ennek az adónemnek a bevezetését, hiszen az elért sikereket nem lehet lerombolni. Az más kérdés, hogy a magyarok fizetik a legmagasabb áfát egész Európában, amivel lényegesen több pénzt vesznek ki az adófizetők zsebéből, mint más országokban.

A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Luxembourgban pénteken.

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére. “Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Emlékeztetett: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul, mára azonban a fókusz eltolódott, és a termelő vállatokra is plusz adóterhet rónának. Magyarország mindig emlékeztetni fogja a tárgyaló feleket, hogy a digitális cégek megadóztatásáról, valamint a termelő cégek adóztatásáról szóló munkának párhuzamosan kell haladnia – mondta. A miniszter kijelentette: az ukrán-orosz háború jelentően érinti a gazdaságokat, és jelentős hatást vált ki a pénzügyi piacokra. A háború miatt elszálló energiaárak, a háborús infláció és a megszakadó beszállítói láncok miatt egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a közép-kelet-európai országoknak. Magyarország nem gondolja, hogy ilyen helyzetben a termelő vállaltokat adóemeléssel kellene súlytani – mondta. A minimumadó bevezetésével a jelenlegi 9 százalékos vállalti adószint 15 százalékra emelkedne – emlékeztetett.

Kijelentette: Magyarország szerint más formában lehet Európa versenyképességét javítani. Az adózást, különösen az adóemelést későbbre kell hagyni – mondta Varga Mihály, majd hozzátette: a következő időszak rendkívül nehéz lesz az európai gazdaságoknak. Ilyen helyzetben alaposan át kell gondolni a megtenni szükséges lépéseket, melyek közé a globális minimumadó kérdése is tartozik. Végezetül kiemelte: az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában. A globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna, ezért a kormány a jelenlegi formájában nem támogatja az uniós irányelv elfogadását – tette hozzá Varga Mihály. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!