Január 25,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egyik kifogja, a másik visszadobja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,164,786 forint, még hiányzik 1,835,214 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ezt a hírt csak azért hoztam ide, hogy szokjuk a gondolatot: hamarosan előkerül a parlamenti melegedő törzsközönsége. Ez azért érdekes, mert az európai parlamenti választások az egypártrendszerben is fontosak. Bizony.

Andrzej Duda megvétózhatja az európai parlamenti választások lengyel rendszerét módosító, a minap a parlamentben már megszavazott törvényt – ezt maga a lengyel államfő jelezte a Dziennik Gazeta Prawna lengyel napilapban csütörtökön megjelent interjúban.

  Andrzej Duda úgy véli, hogy a módosítás miatt a kisebb lengyelországi politikai tömörülések jelöltjeinek nem lenne esélyük bejutni az Európai Parlamentbe. “Mindenki belátta, hogy a választási küszöb gyakorlatilag legalább 11-12 százalékra emelkedne” – mondta az elnök. 
    Ezzel arra utalt, hogy a törvény úgy módosít az eddigi választási rendszeren, hogy a 13 meglévő lengyelországi választókerület mindegyikében megszabják az ott megválasztandó EP-képviselők számát, ez legalább 3 lenne. Az eddigi rendszer nem határozott meg kvótát. 
    A július végén parlamenti szinten jóváhagyott törvényt előterjesztő kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint az új rendszer Lengyelország minden régiójának arányosabb képviseletet biztosítana az európai uniós képviselőtestületben. 
    Ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli tömörülések – irányultságuktól függetlenül – kifogásolták az új jogszabályt, és múlt pénteken a törvény megvétózására szólították fel az államfőt. 
    Idézve egyebek között a szenátus elemzői irodájának véleményét, hangoztatták: a választási rendszer ilyen módosítása azt eredményezné, hogy elméletileg ugyan érvényben maradna az Európai Unióban elfogadott 5 százalékos választási küszöb, gyakorlatilag viszont mintegy háromszorosára emelkedne, így az Európai Parlamentben csak a nagyobb pártok képviseltetnék magukat.
    Duda a csütörtöki lapinterjúban elmondta: az elnöki hivatal jelenleg elemzi az új jogszabályt. “Nagy kétségeim vannak afelől, hogy ennek helye van-e a lengyel jogi rendszerben. Nem látom szükségét, hogy ennyire korlátozzuk az Európai Parlamentbe való bejutást” – jelentette ki. 
    Úgy látta: az új előírások a két legerősebb lengyelországi pártot, a kormányzó PiS mellett az ellenzéki Polgári Platformot részesítenék előnyben. Aláhúzta: nem tartja szükségesnek, “hogy ily módon forszírozzuk a kétpártrendszert”. “Erőteljesen arra hajlok, hogy a javaslatot megvétózzam” – fűzte hozzá.
    A lengyel államfőnek augusztus közepéig kell hivatalosan állást foglalnia a választási törvény kapcsán. 
    A legközelebbi EP-választás az uniós tagállamokban 2019 májusában esedékes.(MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!