Július 9,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ÁSZ aggódik

Az ÁSZ elkezdett aggódni a politikai hirdetések miatt, noha itt nem a Fidesz kampánytevékenységére gondolok, hanem arra, hogy a közösségi médiával olyanok is lehetőséget kaptak a politikai hirdetésekre, akiket korábban a Fidesz lényegében kiszorított a piacról. Ezért az ÁSZ természetesen nem vizsgálta korábban a kormánypártot, mint ahogy az sem érdekelte soha, hogy mégis honnan van pénze a Fidesznek arra, hogy milliárdokat költsön az elviekben a kormányt, gyakorlatban saját magát reklámozó óriásplakátokra. Az sem érdekli az ÁSZ-t hogy a Fidesz a köztévét arra használja fel, hogy saját propagandájával mossa át az emberek agyát.  Mi a valódi veszély tehát a közösségi média, vagy a közmédiát is leuraló propaganda?

Budapest, 2020. június 3., szerda (OS) – ÁSZ-elemzés: Erősödött a politikai hirdetések átláthatósága, a közösségi média viszont egyre nagyobb szerepet kap

A hagyományos médiatermékek esetében erősödött a politikai hirdetések átláthatósága és elszámoltathatósága a 2010-től több ütemben megújított jogszabályi előírások eredményeként – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az ÁSZ elemzői ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a politikai hirdetések megjelenési felülete az elmúlt években egyre nagyobb arányban a közösségi média irányába tolódott el. A közösségi médiafelületeken megjelenő, politikai hirdetés jellegű tartalmak ugyanakkor a választási törvényben nem nevesített kampányeszközök.

Az ÁSZ elemzése a jelenlegi hazai jogi szabályozás értékelési alapján leszögezi: jelenleg a közösségi médiában megjelenő, politikai hirdetés jellegű tartalmak a választási törvényben nem nevesített kampányeszköznek minősülnek, mivel a választói akarat befolyásolására, vagy annak megkísérlésére alkalmas eszközök. Ez pedig azt eredményezi, hogy kampányidőszakban történő használatuk a kampánytevékenység kategóriájába tartozik. Az ÁSZ elemzői felhívják a figyelmet, hogy a politikai hirdetések szabályozásához kapcsolódó jogalkotói szándék a közösségi média felületein közzétett politikai hirdetés jellegű tartalmak esetében jelenleg nem teljes körűen biztosított. (Mti-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.