Május 27,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az államnak humora és sajátos lelki állapota van

A közigazgatásban patrióta, nemzeti hősökre van szükség, akik tudják, mit jelent az, ha az ezeréves történelemmel rendelkező szervezet részei lehetnek. Orbán Balázs államtitkár a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem oklevéltáadó ünnepségén beszélt arról, hogy micsoda hatalmas nemzeti ügy az, hogy minél több fiatalt bírjanak rá arra, hogy a nemzet érdekében a közigazgatásban helyezkedjenek el.

Orbán azt is kifejtette, hogy 2010-ben nekiálltak a közigazgatás megváltoztatásának, ahol is a bürokrácia leépítésével egy új, modernebb rendszert hoztak létre. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a közigazgatásban dolgozóknak is alkalmazkodniuk kell az átalakuló világ kihívásaihoz, mint például a globalizáció, a migráció és az éghajlatváltozás. A többi felszólaló is kitett magáért, nem is akármennyire:

A kormány olyan állam építésén dolgozik, amely szívesen fogadja a tehetséges, patrióta fiatalokat és amelyben az ilyen fiatalok szívesen dolgoznak – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Közigazgatási Karának pénteki, budapesti oklevélátadó ünnepségén.

Orbán Balázs hangsúlyozta: a magyar közigazgatás ezeréves szervezet, amely “Magyarország felemelkedésének mindenkori záloga”.

Szekfű Gyula történészt idézve rámutatott: ezer évvel ezelőtt számos nemzet élt a Kárpát-medencében, de csak a magyarság volt képes arra, hogy az egész térségre kiterjedő közigazgatási rendszert hozzon létre. Ez jelentette azt a többletet, amelyet a magyarság a környező népekkel szemben fel tudott mutatni – fűzte hozzá.

Felidézte: a rendszerváltoztatást követő átmenet a közigazgatás hanyatlásának korszaka is volt. A magyar közigazgatás 2010 előtt szétaprózódott rendszer volt, az állampolgárok joggal érezhették úgy, hogy az állam nem szolgáltat, hanem bürokratikus akadályokat gördít eléjük. A 2010-es kormányváltáskor a kormány célja az volt, hogy megújítsa a magyar államot és közigazgatást. “Olyan hatékony, modern, a közjóért dolgozó és emberközpontú közigazgatás kialakítását tűztük ki célul, amely az ország felemelkedésének katalizátorává válhat” – fogalmazott az államtitkár. 

Az elmúlt kilenc évben átgondolt stratégia mentén átalakították a közigazgatás szervezetét, egyszerűsítették a belső szervezeti felépítést, és elkezdődött az állami bürokrácia csökkentése is – mondta Orbán Balázs. 2010 után elkezdődött a fiatalítás is a közigazgatásban, magasan képzett fiatalok áramlottak rendszerbe, akik “új szemléletet hoztak a nagymúltú intézményekbe”. Ebben a folyamatban az NKE oroszlánrészt vállalt. Az egyetem hét évvel ezelőtti megalapításával éppen ez volt a kormány célja. 2012 és 2018 között sikerült biztos alapokra helyezni az NKE-t, 2018 óta pedig jelentős lépéseket tettek és tesznek az intézmény rangjának további emeléséért.

A munka java azonban még csak most kezdődik: az átalakuló világ kihívások elé állít, ezeket a kihívásokat pedig meg kell érteni és reagálni kell rájuk. Ilyen kihívás például a globalizáció, a migráció és az éghajlatváltozás – jegyezte meg. A Szent István-i alapvetés azonban nem változott, a magyarok sikerének receptje pontosan ugyanaz, mint ezer évvel ezelőtt: a magyar államnak elég erősnek kell lennie, hogy az itt élőknek biztonságot, szabadságot és prosperitást adjon. 

Az NKE feladata pedig az, hogy tudományos kapacitásával ezt a stratégai célt támogassa, sőt, a gondolkodás mozgatórugójává váljon. Koltay András, az egyetem rektora arról beszélt: a karon végzettek a magyar állam gépezetét fogják működtetni, az állam azonban “nem mitikus szörny” hanem közösség, mely mindazokból áll, akik Magyarországon élnek. 

Ennek a közösségnek értékei, saját kultúrája, művészete, sporteredményei, humora és sajátos lelki állapota van, az államigazgatásban dolgozók pedig ezen értékek megőrzéséért is fognak dolgozni. A rektor kitért arra is: a hét éve alapított egyetemen a hallgatók 21. századi körülmények között tanulhatták az ezeréves magyar államiság alapjait és a hagyomány tiszteletét. Az egyetem ugyanakkor 21. századi karrierre készítette fel diákjait, hiszen a hagyományt folyamatosan meg kell újítani, “meghal ha változatlan marad” – mondta Koltay András. Az ünnepségen háromszáz alap- és mesterképzési szakon végzett hallgató vehette át diplomáját. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.