Szeptember 21,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az a buta matek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,212,165 forint, még hiányzik 1,787,835 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azta! Az embernek egyből bizseregni kezd a zsebe, amikor ilyesmiket olvas: a nyugdíjasok 220 milliárd forint extra pénzt kaptak a jó magyar kormánytól! Hát de az rengeteg! Hol van? Matekozzunk egy kicsit. Ha a 220 milliárdot elosztom 2,6 millióval (ennyi ember részesült ebben a bőkezűségben), majd a kapott összeget elosztom néggyel (ennyi évről van szó), akkor kapok egy számot. Ez így fest: 21 154. Tehát egy ember egy évben átlagosan ennyit kapott. Havonta 1 763 forintot. Pontosabban ennyit sem, mert a nyugdíjprémium nem egységes – szemben a bözsiutival -, hanem a nyugdíj összegétől függ. Akinek magasabb a nyugdíja, az többet kap, akinek alacsony, az akár csak néhány forintot.

A nagy varázslat, a 13. havi nyugdíj is így fog működni. Ha valakinek 400 ezer a havi nyugdíja, az az első évben 100 ezret kap, akinek havi 100 ezer a nyugdíja, az pedig az első évben 25 ezret kap. Ami remek, de sokkal jobb lenne, ha a nyugdíjminimum összegét emelné a kormány, mert emberek tízezrei tengődnek 28 500 forintból, de 40-50-60 ezer forintból sem lehet megélni, márpedig sokan vannak, akik kénytelenek.

Tállai András pedig bátran kiállhatna a mikrofon elé, és elmesélhetné, hogy ő most lényegében azt mondta, a kormány havi átlag 1 763 forintért vásárolt hálát és szavazatokat azoktól, akik éppen olyan okosak, amennyire számolni tudnak.

A nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, jövőre pedig megindul a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

 A lap szombati számában az államtitkár felidézte, hogy a múlt év végén mintegy 2,6 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek postáztak rezsiutalványt, ezt megelőzően 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban kaptak Erzsébet-utalványt az időskorúak. Ezzel évente 22-26 milliárd forinthoz, négy év alatt összesen százmilliárd forinthoz jutottak a nyugdíjasok.

Nyugdíjprémiumot első alkalommal 2017-ben, majd 2018-ban és tavaly is folyósított az állam. Az első évben 27,7 milliárdot, a másodikban 41,2 milliárdot, a harmadikban 52,3 milliárdot, vagyis három év alatt több mint 120 milliárd forintot fordított erre a költségvetés.

Az extra kifizetéseket a gazdaság jó teljesítménye alapozta meg – mondta az államtitkár.

Hozzátette: nyugdíjprémium a törvény szerint akkor jár, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt zsugorodni fog a magyar gazdaság, nagyjából három százalékkal.

Jövőre viszont megkezdődik a 13. havi nyugdíj négylépcsős visszaállítása, az első ütemben, februárban negyedhavi nyugdíjat kapnak kézhez a jogosultak, összesen 77 milliárd forintot. 2022-ben félhavi összeg jár majd, 2023-ban háromnegyed havi, 2024-ben és később pedig már a teljes havi ellátás érkezik 13. havi juttatás címén – mondta az államtitkár.

A kormány számításai szerint 2021-ben már nőni fog a gazdaság, várhatóan 4,8 százalékkal, és ez azt is jelenti, hogy az állam nyugdíjprémiumot folyósíthat. Erre a célra a Nyugdíjbiztosítási Alapban 53 milliárd forintot különített el a költségvetés. Jövőre tehát jelentős, 130 milliárdos extra támogatást kaphatnak a nyugdíjasok, míg az egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek további 16,9 milliárd forint áll rendelkezésre az említett támogatásokra – ismertette Tállai András a Magyar Nemzetben. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!