Szeptember 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az a biztos, hogy semmi nem biztos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,026,680 forint, még hiányzik 1,973,320 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok! A reggeli menetrend szerint, valamint szeretett kollégáim szokásához hűen én is ezennel ünnepélyesen bejelentem a mai tényállást: már csak kettőt kell aludni (akinek nincs kedve, ne aludjon) és lesz valami. Az utóbbi napokban megjelent, egymásnak helyenként ellentmondó közvéleménykutatási, mandátumbecslési adatok tükrében szinte törökgábori magabiztossággal állíthatom: vagy a Fidesz nyeri meg a választást, vagy nem.

Gulyás Gergely ifjú és tehetséges állampárti frakcióvezető például – Szél Bernadett kijelentésére reagálva, mely szerint egy új, átalakított, igazságosabb rendszerben történő választás következik amennyiben a Fidesz kisebbségbe szorul – azt mondta, ők egyedül akarnak kormányozni, ezért ha valamilyen csoda folytán ez nem jön össze, akkor lesznek új választások. Ezt vajon úgy kell érteni, hogy addig kell újabb és újabb választásokat tartani, ameddig a Fidesznek összejön a kormányzáshoz szükséges többség? Ez elég súlyosan hangzik, bár a meglepetés erejével nem suhintana gyomorszájon.

Vona Gábor azt mondta tegnap este Kálmán Olga Egyenesen című műsorában, hogy aki otthon marad, az a Fideszre szavaz. Mondjuk, miután a fideszes tábor eléggé megsérődött a Comedy Central Emőkéjén és Gáborán, és egybayerzsoltként igyekezett kikérni magának, hogy ők nem is Gáborok és Emőkék (nem mellesleg sehol nem hangzott el, hogy Emőke vagy Gábor a Fidesz szavazója lenne, de mivel nem mellékeltek használati utasítást a megértéshez, hát  magukra vették), szerintem vegyék ezt is magukra. Ha otthon maradnak, a Fideszre szavaznak. Természetesen hülye viccnek szántam, soha senkit nem buzdítanék arra, hogy ne tegyen eleget állampolgári kötelezettségeinek, bár annak persze örülnék, ha nem a lábukkal és a legsötétebb ösztöneikkel szavaznának. Az éppen most múló nyolc év után ez azonban aligha elvárható. Szóval fogalmam nincs, hogy akkor most a Fidesz sima kétharmaddal nyer, vagy akár az abszolút többséget is elveszítheti, pillanatnyilag az a biztos, hogy semmi nem biztos. Ezt kizárólag a szavazás kimenetelére értem.

Mert az például egészen biztosnak tűnik, hogy a jelenlegi feldolgozottságnál a határon túli levélszavazatok közel egyötödét érvénytelenül sikerült kitölteni. Az Nemzeti Választási Iroda csütörtökig 30 909 szavazási iratot dolgozott fel, ebből 26 049 volt érvényes, 4860 pedig érvénytelen. Gyaníthatóan ez még csak a töredék töredéke, ám ahhoz képest, hogy mekkora erőket mozgosított a Fidesz a határon túl és milyen, a törvénytelenség felső határát is lerúgó módszerekkel nyújtottak szervezett segítséget a helyes szavazsához kitöltéshez, ez szerintem jelentős mellényúlás. Azt hiszem, Európa teli szájjal kommunistázó újkommunistája ennek nem fog annyira örülni.

A magam részéről elmulasztottam megnézni a Szél-Karácsony-Vona vitát, amelyre Baló György műsorában került sor az RTL Klubon, ahova természetesen a nyolc éve kormányzó miniszterelnököt is meghívták, ám ő újfent bátran és hazafiasan megfutamodott. Amit ezzel kapcsolatban olvastam, abból az a benyomásom támadt, hogy jó minőségű eszmecserére került sor, a nézetkülönbségek mellett a felek sok kérdésben egyetértettek. Ezen túlmenően azon viszont nehezen tudom túltenni magam, hogy a sorosozásban, gyűlöletkeltésben, féknyúzozásban élen járó drágaszépminiszterelnök úr ezt megteheti egy jogállamban. Ady néznek bennünket kultúrnépek kezdetű örökérvényű sorai (pár napja Gulyás Gergely futamodott meg hasonlóképpen az osztrák közszolgálati televízió által szervezett vita elől), valamint az ORF munkatársának megállapíta jut eszembe: Ausztriában elképzelhetetlen, hogy egy kampány vitáiban ne szerepeljen a kormánypárt. Hát igen, Bécstől néhány kilométerre a Balkán fele ez a világ rendje. Jó, persze, hogy az ORF is bele akart ugatni a magyar választásba, de nem hagytuk.

Nem is szabad, hiszen mi itt el tudjuk dönteni a magunk szamojéd erkölcseivel, hogy mi legyen. Például legyen EU-pénzen épült Fidesz iroda. Ez speciel még nem volt, de már van. Fehérgyarmaton. Végül is csak egy 160 millió forintos projektről van szó, nem kell rögtön a szívünkhöz kapni. Nem is szoktunk amúgy, már követni sem tudjuk, hogy mi van. Tehát Fehérgyarmaton összejött a bravúr: látogatóközpont és tanösvény helyett van az állampártnak irodája. Oktatási célokra adott uniós pénzből fideszes melegedő.

Mindeközben a főügyészség elismerte, hogy Rogán és társai letelepedési kötvénybiznisze szabálytalan volt (vagyis a parlament gazdasági bizottsága maga dönthetett a kötvényekről, hatásköréről semmilyen jogszabály nem rendelkezett), de a Transparency International februári feljelentését elutasították. Mert csak. Vagyis nem mert csak, hanem mert törvény szabályozza a parlament gazdasági bizottságának letelepedési államkötvénnyel kapcsolatos hatáskörét, de „a hatáskör gyakorlásának eljárásrendjére jogszabály rendelkezést nem tartalmaz, a bizottság ezt maga jogosult kialakítani”. Vagyis a Rogán-féle fideszes többségű bizottság azt csinált, amit akart a fideszes többségével, és ez Poltot egyáltalán nem hozza lázba. Miként a rendőrséget se nagyon hatotta meg, hogy tavaly áprilisban a kötvényeket forgalmazó Arton Capitalnél történt igen furcsa betörés  nyomán (amikor is több száz millió forint értékben vittek el eurót és forintot, illetve szervert és iratokat) egyetlen gyanúsítottat sem sikerült találni mai napig.

Nem baj, mert legalább a szegények levelet kaptak arról, hogy majd levelet fognak kapni. Arról, hogy mikor vehetik át az élelmiszercsomagjaikat. Nem azért, mert kampány van, hanem mert így sikerült. Miután az uniós pénzből finanszírozott program éveket csúszott, levelet küldött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) azoknak, akik élelmiszercsomagot kapnak „Magyarország Kormányának intézkedései alapján”, az Európai Unió pénzéből. Igaz, utóbbit a szövegben nem említik, csak a levél alján helyeztek el egy logót. A tájékoztatás szerint az érintettek a későbbiekben levelet fognak kapni arról, hogy mikor hol vehetik át a segítséget. Tehát az éveken át tartó tökéletlenkedés helyett dolgozni nem volt kedvük, de most levelezni egy leendő levélről, arra van energia és jókedv is. Mennyira aljas, mennyire szánalmas és kiszámítható.

Vigasztalásul mai Kósa: kedves édesanyja bankszámlaszámát is megadta Kósa Lajos azon papíron, amelyet a fideszes politikus kézírással egészített ki anyja személyes adataival, lakcímével és telefonos elérhetőségével – írja a Magyar Nemzet egy birtokába került irat alapján. Ez az irat egy nem hivatalos dokumentum, amin nyomtatva szerepel Kósa édesanyjának bankszámlaszáma és nemzetközi utalásokhoz szükséges adatok, alatta pedig az asszony összes személyes adata kézírással. A lap öszehasonlította az írást Kósa Lajos szintén kézzel írt parlamenti vagyonbevallásával és ez alapján írják, hogy ő írta le anyja adatait. Szerintem senki ne ítélkezzen elhamarkodottan: mint tudjuk, az ország felemelkedésén dolgozó Lajost galád módon becsapták, átverték, úgyhogy valószínűleg valami rosszakarója utánozta a keze írását csak azért, hogy lejárassa őt. Szó nincs arról, hogy valójában nem szerette volna, ha az a bizonyos 800 millió forint esetleg illetéktelen kezekbe kerül. Különben is Soros.

És végül egy megnygtató jó hír a szabadság- és vendégszeretet keresztény paradicsomából: egy férfi az Árkád üzletház egyik üzletében megtámadott és tettlegesen bántalmazott egy a családjával Magyarországon tartózkodó kanadai rabbit. A támadó minden előjel nélkül megütötte a rabbit, a fejéről leverte a kipát, majd sebtében próbált távozni az üzletből. Az eset 11.50-kor történt, szemtanúja volt a rabbi felesége, leánya és testvére is – adta hírül a Tett és Védelem Alapítvány Facebook-oldalán. Nem szeretném kommentálni, mert könnyű túlzásokba esni és általános szentenciákat megfogalmazni, amelyeket nem biztos, hogy kellene. Azonban elgondolkodni rajta, nem árt.

Ezennel búcsút intek, és mivel a tegnapi budapesti Metallica koncertet is kihagytam, cserébe legyen ez. Szép napot mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!