Február 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Átlagon felüli közszolgálat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 68,517 forint, még hiányzik 2,931,483 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ameddig a doktor úr kialussza magát, és esetleg ráköti az orrunkra, hogy pontosan mihez képest intézett el plusz 3 milliárd euró uniós támogatást Magyarországnak, és a melldöngetésen túl, melyek a valós számok, és mennyi az annyi, megy az üzlet nélküle is.

Például. Ha valahol igazán jó kezekben van a gyermekvédelem, az egészen biztosan Kiss-Rigó László kormánnyal üzletelő stadionpüspök környékén lehet. A Szeged-Csanádi Egyházmegye feje, aki időnként a kormánypropagandát is megszégyeníti, olyan durván jól tolja a fideszes szólamokat (liberalizmusról, migránskról, hanyatló Nyugatról, mikor mire van igény), aki nyíltan, vállaltan büszkén Orbán haverja és rajong a futballért, a szociális ügyekért felelős államtitkár oldalán lamentált ma arról, hogy az ő egyházmegyéje átlagon felül szolgálja a közt. Ha valami eszembe jut erről az emberről, az feltétlenül a közszolgálat. Mi sem bizonyítja jobban a köz iránti elkötelezettségét, mint az, hogy a tervezettnél jóval többe került (13,4 milliárd forint nem ügy) a 8000 férőhelyes szegedi stadion, amelyet közpénzből húzott fel az ő szeretve tisztelt Szeged-Csanádi Egyházmegyéje.

Éppen ideje volt, hogy a gyermekvédelembe is mélyebben beleássa magát, és tök jó, hogy amúgy a kormány kezéből táplálkozó egyház minden területen egyre komolyabb szerepet vállal. Állítólag az év végére az egyházak kezébe kerül a gyermekvédelmi szakellátás 60 százaléka. Is. Anélkül, hogy általánosítanék, mindenféle nyomasztó gondolataim támadnak, ha a katolikus egyházra és a gyermekekre gondolok, de talán nem olyan nagy csoda ez. Ugyanakkor remélem, hogy ebben az esetben nem csak egyszerűen arról van szó, hogy Kiss-Rigónak ebben a formában is meg kell hálálni a kormányhűséget.

Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban, az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár szerdán Szegeden újságírókkal.

Fülöp Attila a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bővülő feladatait bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, az állam eddig is számított az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban: a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesdése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja 60 százalékot.

Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő föl. A kormány elkötelezett abban, hogy közülük lehetőség szerint minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek – mondta a politikus.

A gyermekvédelemben azt a fajta bizalmat, kötődést kell újraépíteni, amit sok esetben ezek a gyermekek elvesztettek. A szociális és gyermekvédelmi feladatoknál az egyházi fenntartóknak behozhatatlan az előnyük. A katolikus egyház már akkor is végezte ezt a tevékenységet, amikor állam még nem is nagyon létezett. A gyermekvédelem egyik célja a lelki gyógyulás, mely akkor lesz sikeres, ha az ellátásból kikerülő fiatal megtalálja a helyét az életben, felnőttkorban nem szorul rá a szociális ellátórendszerre, önálló családot alapító, adófizető polgárrá válik – fejtette ki Fülöp Attila.

Az egyházak szerepvállalását segíti az a tavasszal elfogadott jogszabály, amely alapján a feladatvállaláshoz a fenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak. A 2021-es költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam – közölte a politikus.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye méretéhez képest átlagon felül végez közszolgálatot, elsősorban a köznevelésben, a felsőoktatásban és a gyermekvédelemben.

A püspök hangsúlyozta, az egyházmegye mindig ott próbált meg segíteni, ahol kéréseket fogalmaztak meg. A szolgálatot az teszi lehetővé, hogy elhivatott munkatársak dolgoznak az intézményekben – tette hozzá. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!