Március 31,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Arról vajon mikor érkezik hír, hogy milliárdos kórházfejlesztések kezdődnek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,837,291 forint, még hiányzik 1,162,709 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ismét egy nagyszerű hírt jelentett be. A tatai Szent Kereszt plébániatemplomot 625 millió forint közpénzből felújítják. Ennek egyik oka Soltész szerint az, hogy ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, jövőjüket. Ezt a magyar állam vajon miért dönti el az adófizetők helyett is? Biztosan fontos egy templom több mint fél milliárd forintos felújítása, de kétlem, hogy Tata városának ne lenne sürgetőbb problémája jelenleg. Hogy ez érdekli-e a kormányzatot? Nem hinném.

Egyházaink törekvése, hogy szolgáljanak egy nagy közösséget, az országot, legyen a színhely iskola, szociális intézmény, gyermekvédelem, vagy karitatív tevékenység. Ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Tatán, a Szent Kereszt plébániatemplom felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Soltész Miklós bejelentette, hogy a magyar állam 625 millió forintos támogatásával megkezdődött a Tata központjában található, idén 232 éves plébániatemplom felújítása.

Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere elmondta, hogy a belvárosban álló Szent Kereszt felmagasztalása templom az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma. A város nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléke, a főhajót közrefogó tornyok csaknem 60 méter magasak.

A templom 1751-87 között épült egy korábbi, már igen romos állapotban lévő középkori templom helyére. Az épületen 1910-ben végeztek utoljára teljes körű felújítást, majd a falakat 2000-es évek elején levakolták, a tornyokat 2009 és 2010 között vörösréz lemezzel újra burkolták.Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke elmondta, a munkálatok során a templom külső renoválását végzik el, mintegy másfél év alatt.Bencsik János (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy öt éve lobbiztak a templom felújításának megkezdése érdekében és a következő ütemben várhatóan megújulhat az épület mögötti II. János Pápa tér.

A Szent Kereszt plébániatemplomot Anton Pilgram bécsi építész tervezte, de a munkálatok elhúzódtak, így az Esterházy család tatai építészére, Fellner Jakabra bízták a beruházást, aki módosított a terveken. A teljes befejezést azonban 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Fellnert a templom kriptájában temették el, emlékére a templom előtt 1940-ben egész alakos szobrot emeltek. – MTI

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!