December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amit soha nem fogunk hallani az uralkodó párt egyetlen politikusától sem: hibáztunk, és ezt a hibát még egyszer nem követjük el

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mégiscsak igaza volt Schmidt Máriának abban, hogy Németország már nem is létezik. Belátom, innen nézve teljesen elképzelhetetlen, hogy létezik olyan ország, amelynek első embere arról beszél, hogy a kormány hibázott. Igaz, hogy nem Olaf Scholz volt a német kancellár akkor, amikor a NER milliárdos történelemhamisítója már rég temette Angela Merkel Németországát, de akkor is. Ahol ugye nincs wifi meg internet, ahol hozzánk képest középkori állapotok vannak, és hát Merkel kancellár is egy csődtömeg volt, aki csak a saját hatalmi ambíciói kiteljesítésében teljesített 100 százalékosan, minden másban alulmaradt. Csoda, hogy ehhez képest Schmidt már ott tart, hogy Németország már nem is létezik? Nem csoda.

Ahogy az is csak az orbánizmus Magyarországról nézve csoda, hogy a Magyarországhoz hasonlóan az energiaellátás szempontjából Moszkvának kiszolgáltatott Németország hivatalban lévő kancellárja elmondja azt a mondatot, amit Orbán és az állampárt soha a büdös életben nem fog:

Hiba volt függővé tenni Németországot az Oroszországban kitermelt földgáztól. 

Holott havonta járhatna Moszkvába bokázni, a Roszatom vezérigazgatójának gazsulálni, vagy Lavrov kezét szorongatni, kikérhetné magának Oroszországból, hogy őt Putyin csatlósának tartják, és nemzeti konzultációval egybekötött nemzeti agymosó propagandakampányt is indíthatott volna arról, hogy az országa minden bajáról az elcseszett brüsszeli szankciók tehetnek. Sőt, amikor mindenki szabadulni próbál a háborús bűnös Moszkvával szembeni kiszolgáltatottságtól, orosz atomerőművet is építtethetne, amiben Németország energiaállátási függetlenségének zálogát látja.

Nem ez történik Németországban, ahol a fideszes kormánypropaganda szerint már mind halomra döglöttek, éhenfagytak, aki meg életben maradt, annak férfiként szülnie is kell, hanem szembenéznek a valósággal. Akkor is, ha ez fájdalmas. Scholz nem azon visít, hogy a bevezetett szankciók nem kényszerítették térdre még Putyint, és a háború még mindig nem ért véget, és neki nem ezt ígérték Brüsszelben, hanem arról beszélt a Süddeutsche Zeitung című lap gazdaságpolitikai fórumán, hogy hazája az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal kapcsolatban „megtapasztalta, milyen az, amikor túlzott függőség alakul ki egy stratégiailag fontos erőforrás ellátásában”. „Ezt a hibát nem követjük el még egyszer” – tette Olaf Scholz, rámutatva, hogy a beszerzési források bővítése, a diverzifikáció már elkezdődött.

A kormány gondoskodik arról, hogy a háztartások és vállalatok „átvészeljék az előttünk álló nehéz időszakot”. Az együttvéve mintegy 300 milliárd eurós támogatási és fejlesztési programok révén biztosítják a földgázellátás zavartalanságát, és azt is, hogy az magas energiaárak ne terheljék túl a fogyasztókat.

Németországban cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgáló tengerparti terminálok épülnek az új partnerektől érkező földgáz átvételére, visszaállítottak a termelésbe széntüzelésű erőműveket és meghosszabbították az utolsó három atomerőmű üzemidejét. Csökkentik a munkavállalók, vállalkozások, szociális és kulturális intézmények, nyugdíjasok és diákok terheit, vagyis azokat támogatják, akiknek leginkább szükségük van segítségre.

A hamarosan induló, úgynevezett gázárfék, távhőárfék és áramárfék programmal arról is gondoskodnak, hogy kiszámítható módon csökkenjen az energia ára: ezek a programok 2024-ben is tartanak majd. Mindezzel párhuzamosan igyekeznek orvosolni a német gazdaság szerkezeti gondjait is, amelyek függetlenek az inflációtól és az energiaáraktól. A gazdaságot leginkább hátráltató tényező a képzett munkaerő hiánya, ezt jelzi, hogy kétmillióra emelkedett a betöltetlen állások száma. A kormány ezért javítja a szakmai képzési és továbbképzési lehetőségeket, és „a bevándorlási jog olyan rendszerén dolgozik, amely lépést tart a világ legmodernebb rendszereivel”.

A koronavírus-világjárvány és Oroszország Ukrajna elleni háborúja – amely a következő hónapokban még véresebbé válhat – felgyorsította a világ átalakulását, a globalizáció újabb szakaszának elindulását. Ebben az új korszakban „multipoláris”, többközpontú berendezkedés jellemzi a nemzetközi kapcsolatokat, ami új lehetőségeket teremthet a világszerte keresett termékeket előállító német gazdaságnak. Hangsúlyozta, hogy Németországnak nem kell tartania ettől az új világtól, hanem minél inkább be kell kapcsolódnia és új partneri kapcsolatokat kell kialakítania, főleg a globalizáció révén erőteljesen „középosztályosodó” dél-kelet-ázsiai országokkal.

Hazájának sikere a világkereskedelembe mélyen beágyazott országként, a legfejlettebb technológiát alkalmazó és exportorientált gazdaságként nagyban függ a nemzetközi gazdasági együttműködéstől, ás súlyos veszélybe sodorná, ha a globalizáció világszerte fejlődést hozó évtizedei után a bezárkózás, a „deglobalizáció” válna jellemzővé.

Ezt nem szabad megengedni, az EU révén minél több kétoldalú és térségi kereskedelmi megállapodást kell kötni a nyitottság fenntartásához. Az Egyesült Államokkal is ki kellene dolgozni egy megállapodást az ipari termékek vámjáról. Egy ilyen megegyezés mindig jobb, mint egymás túllicitálása a védővámok és a hazai cégek támogatásának területén. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!