Február 26,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amilyen a gazda…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 952,849 forint, még hiányzik 2,047,151 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már tényleg csak ez hiányzott a Kossuth rádióból, hogy Orbán Viktor heti igehirdetéseit keigészítsék Demeter Szilárd meglehetősen sajátos világképének terjesztésével. Azt már nem is mondom – mert ebben az országban ezek a szavak nem bírnak jelentéssel -, hogy minimum nem elegáns az ő pozíciójában sem kiharcolni, sem elfogadni egy saját kötet reklámozására alkalmas rádióműsort. Arról nem beszélve, hogy kicsoda Demeter Szilárd, mitől országos jelentőségű az ő világlátása és magyarságfelfogása? De ugye amilyen a gazda, olyan a szolgája. (link kommentben)

Új jegyzetsorozat indult a Kossuth rádióban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójával – hangzott el az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában kedden.

    A sorozat alapját Demeter Szilárd nyáron megjelent Rendhagyó hazaszótár című könyvének szócikkei adják. A Vasárnapi újságban hallható sorozatban a PIM főigazgatója hétről hétre a jelen történéseire reflektál.
    Demeter Szilárd a műsorban a szótár keletkezéséről szólva arról beszélt: harminc éve még Erdélyben élt a szülőföldjén, egy olyan országban, amely nem volt a hazája és szeretett egy olyan hazát, amely nem az ő országa volt. “Aztán az elmúlt évtizedekben a nemzetpolitikai építkezésnek köszönhetően Kárpát-medencényivé tágult a szívköröm, erről szólt az első jegyzet, elkezdtem megszeretni a másik magyarokat. Elkezdtem otthon érezni magam Beregszászon, Szabadkán, Zalaegerszegen vagy Budapesten” – mondta, hozzátéve, hogy ezáltal “ezek az alig százéves országhatárok, amelyek mentális határokká merevültek, elkezdtek szépen lebomlani”, ezt az átjárást próbálta a szótárban olvasható “rövid kis szösszenetekkel” plasztikussá tenni.
    A kötet, amelyben Demeter Szilárd világlátását és magyarságfelfogását adja át egy-egy kiválasztott fogalommal, szembeállítja a nemzeti szabadságot a bárhol szabadságával.
    “Mi úgy gondolkodunk, hogy van egy szülőföldünk, és vannak kitüntetett helyek, esetünkben a Kárpát-medence, itt élünk, és ez sokkal fontosabb mint a világ bármely másik helye” – fogalmazott a főigazgató.
    “Tehát van egy kitüntetett hely és vannak kitüntetett időpillanatok (…), amelyek fontosak számunkra és ezáltal válunk kultúrahordozókká, nem fogyasztjuk, hanem hordozunk magunkkal egy kultúrát és ez a kultúra az, ami a mi életünket keretezi” – tette hozzá.
    A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötet, a XXI. Század Intézet 21 című zsebkönyvsorozatának részeként jelent meg a nyáron.
    A kötet alapján október 29-től heti rendszerességgel jelentkező Hazaszótár – Demeter Szilárd jegyzete a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hallható. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!