Május 19,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amerikában érdeklődnek a magyar egészségügy iránt. Állítólag

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,205,920 forint, még hiányzik 1,794,080 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára éppen az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol az Amerikai Magyar Orvosszövetség szokásos évi találkozóján vesz részt. Ezzel a világon semmi baj nincs, ugyanis valószínűsíthető, hogy van mit tanulnia az EMMI államtitkárának. Azonban kérdéses, hogy milyen tudással tér majd haza a megbeszéléseket követően. Kásler Miklóst ugyanis az észérvek, esetleg bevált módszerek eddig sem hozták lázba, hiszen ha ez így lett volna, akkor elektromos Volkswagenek (ajándék bérautók!) helyett mondjuk kézfertőtlenítőt és infúziós állványokat rendelt volna a kórházak számára, azokra ugyanis nagy szükség van országszerte.

Az államtitkár szerint komoly az érdeklődés a magyar egészségügy iránt, noha az nem derült ki, hogy annak áldatlan állapota vagy magas szakmai színvonala okán. Én mondjuk az előbbire tippelnék, látva azt, hogy már a legnagyobb amerikai lapok is a magyar egészségügy penetráns helyzetéről cikkeztek az elmúlt hónapokban. Hogy voltak jó orvosaink, az nem vitás, miként az sem, hogy ezen orvosok nagy része már nem Magyarországon, hanem valahol külföldön gyógyít. Horváth Ildikó természetesen felsorolta a kormányzati sikereket, de ezekre valós bizonyíték eddig nem igazán van, ezért ezzel most nem is foglalkoznánk. Lássuk inkább mi mindenről áradozott az EMMI államtitkára:

Az amerikai magyar orvosok figyelik és segítik a magyar egészségügyet – jelentette ki az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) szokásos évi floridai tanácskozásán részt vevő Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetséget több mint ötven évvel ezelőtt hívták életre az ohiói Cleveland városában. A szövetség 1968-ban néhány orvos kötetlen beszélgetésből született, ám a baráti társaságból mára tekintélyes, befolyásos szakmai szervezet formálódott, amelynek tevékenysége csereprogramokat, tanulmányutakat, ösztöndíjakat, gyümölcsöző kapcsolatokat eredményezett az óhazával. A HMAA évek óta rendszeresen konferenciákat, tanácskozásokat, szakmai eszmecseréket rendez, s az Egyesült Államokban élő és a Magyarországról érkező orvosok minden év kora őszén a floridai Sarasotában gyűlnek össze tanácskozásra. Horváth Ildikó – aki maga is orvos – az MTI-nek úgy fogalmazott: őt is nyitott szívvel, bizalommal, segítő szándékkal fogadták kollégái.

“Komoly érdeklődést tapasztaltam a magyarországi egészségügy iránt, és sok amerikai magyar kollégával érdemleges szakmai eszmecserét is folytattunk” – hangsúlyozta. Az államtitkár Három nemzedékkel az egészségért címmel tartott a konferencián előadást, amelyben beszámolt a magyar egészségügyi kormányzat betegségmegelőzési programjáról.

“A három nemzedék a szülők, nagyszülők és unokák nemzedékére utal, s arra, hogy átfogó programunkban a három nemzedék különböző szükségleteire egyaránt kínálunk prevenciós programot” – mondta. Kifejtette, hogy a program a gyakorlatban az egészségügyi alapellátásban lévő “csomag” szélesítését jelenti: a kiskorúak számára az oltások fontosságát népszerűsíti, a felnőtteknek a helyes táplálkozással és mozgással járó életmódbeli változásokat szorgalmazza, az idősebb korosztálynál pedig a különböző szűrésekre való hajlandóságot igyekszik serkenteni.

Beszédében Horváth Ildikó bemutatta a magyarországi védőoltásrendszert, utalva arra is, hogy Magyarországon a gyermekek 99 százaléka megkapja a szükséges 12 védőoltást, így az úgynevezett átoltottság világviszonylatban is kiváló. Szólt arról is, hogy sikeresnek ígérkezik a tavaly elindított bélrákszűrési program, hiszen egy év alatt több mint 400 ezren kaptak értesítést és 120 ezren jelentkeztek is a szűrésre; az egészségügyi kormányzat jelenleg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak kiszűrését célzó programon dolgozik.

Az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában kitért arra is: az amerikai magyar orvosokkal kifejezetten segítő ötletekről is eszmét cserélt. Így például Garami Zsolt, egy houstoni kórház vezető orvosa a minőségi ellátás amerikai kritériumairól, az egészségügyi ellátórendszer szakmai minőségi felügyeletéről osztotta meg tapasztalatait, Khoor András, a tekintélyes Mayo Klinika doktora pedig oktatási-képzési programok folytatását vázolta fel.

“Az amerikai és a magyar rendszer eltér egymástól, mégis, vannak amerikai tapasztalatok, amelyeket mi is hasznosíthatunk” – szögezte le Horváth Ildikó. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!