Január 29,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig ki nem derül, hogy levegőt is csak az vehet, aki a jelenlegi kormányoldalhoz tartozik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,409,833 forint, még hiányzik 1,590,167 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A marhabőrbe kötött fideszes alaptörvény 10 éves születésnapjának lázában ég az állampárt, a sufnijogász kormány leghírhedtebb jogászai lényegében fideszes kampányszeánszot hoztak össze saját maguk és illiberális haverjaik részvételével. Bár Varga Judit bírósági fogalmazóból lett igazságügyi miniszter is nagyon okosakat mondott (a Pegasus-botrányról nem ejtett szót), azért Freud alighanem mégiscsak Gulyás Gergely száján könyökölt ki.

Magyarország Alaptörvénye 10 éves – gyökerek, értékek és szuverenitás című nemzetközi konferencián (amelyen nem tudom hány ellenzéki politikus vett részt, mert erről az MTI nem számolt be) a Miniszterelnökség nevű korrupt hivatalt vezető miniszter azt találta mondani – nehogy bárkinek kétsége legyen afelől, hogy ez bizony a Fidesz nevű párt kampányeseménye:

Magyarországon azért van különösen nagy tétje a választásoknak, mert csak a jelenlegi kormányoldal a szabadság örököse, akinek a demokratikus meggyőződése megkérdőjelezhetetlen.

Ameddig ki nem derül, hogy levegőt is csak az vehet ezután a Fidesz kegyelméből, aki az ún. jelenlegi kormányoldalhoz tartozik, azért halkan jegyezzük meg, nehogy megzavarja a Szájer iPadjén összefércelt, a Fidesz szája ízét tükröző alaptörvény szülinapi buliját: a megkérdőjelezhetetlen demokratikus meggyőződés birtokosai éppen most kaptak egy újabb papírt arról, hogy nagyfene szabadságukban, amit a kokárdához és a nemzeti ünnepekhez hasonlóan kisajátítottak saját maguknak, jogellenes törvényekkel kormányoznak. Mai hír, hogy sok minden egyébhez hasonlóan a 2018 nyarán elfogadott Stop Soros fantázianevű törvénycsomagjuk is ellentétes az uniós joggal. Amennyiben sem a menedékkérők jogainak korlátozása, sem a civil szervezetek tevékenységének kriminalizálása nem fér össze az európai szabályozással. Ironikus és cinikus, de törvényszerű: miközben semmi mondanivalójuk, semmilyen programjuk nincs már hosszú évek óta, csak hogy pusztuljon Gyurcsány, az ellenzék, Brüsszel és a migránsok, az ún. menekültpolitikájuk ezen eleme is jogellenes.

Ennek fényében nem nevezném meglepőnek, hogy az alaptörvényüket sem tudják megünnepelni anélkül, hogy ne az ellenséghez mérjék saját magukat. Mondjuk a hétvégi észak-koreai, kínai és orosz mintára rendezett, az MSZMP fénykorát megszégyenítő erődemonstráció után ez már aligha fog változni. Ímhol az ifjú sztárjogász nem csak foltokban erős ömlengése:

Az Európai Uniónak ma kizárólag olyan vezetői vannak, akik történelmi szerencséjükből adódóan mindig a szabadságban, a demokráciában beszéltek arról, hogy milyen fontos a szabadság, a demokrácia. Ezzel szemben a magyar állami vezetők – a miniszterelnök, az államfő és a házelnök – a diktatúra, az elnyomás időszakában is a jogállam fontosságát hangsúlyozták. A nyolcvanas években a fizikai elnyomással, a személyes egzisztencia tönkretételével szembenézve foglaltak állást a szabadság és a demokrácia mellett.

Ez nyilvánvaló különbség a demokratikus elkötelezettségben Nyugat- és Közép-Európa között. A „mi jogállamiság iránti elkötelezettségünk nem üres szólam, (…) hanem valós meggyőződésen alapul”.

Az elmúlt évtizedben nemzetközi szervezetek sok olyan véleményt fogalmaztak meg az alaptörvényről, amit a kormány méltánytalannak vagy kiegyensúlyozatlannak érez. Jó ellenpélda az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2013-as határozatát, amely szerint a magyar parlament először a szabad és demokratikus Magyarország történetében megváltoztatta korábbi alkotmányát, amelyet az egypártrendszerből örökölt, új és modern alaptörvényt fogadott el demokratikus eljárás, intenzív parlamenti vita és a civil társadalommal folytatott párbeszéd után.

Büszkék arra, hogy Magyarország a rendszerváltozást követően képes volt olyan alaptörvényt elfogadni, amely választ ad a modern társadalmi kérdésekre is.

Bár Magyarország utolsó volt a térségben azon államok sorában, amelyek a kommunizmus leküzdése után demokratikus országgyűlés által alkotmányt tudtak elfogadni, ez lehetőséget adott arra, hogy reagáljon a közben eltelt két évtized jogfejlődésére, társadalmi és politikai változásaira. 

Az alaptörvény sok rokonságot mutat az EU Alapjogi Chartájával, amely – mondhatni – a magyar jogszabály mintájául szolgált. Máig fontos politikai viták tárgyát képezi az alaptörvény, pedig bármely kabinetnek lehetővé teszi a hatékony kormányzást. Kellő alkotmányos ellensúlyokat tartalmaz, és a magyar történelemben először rögzíti a hatalmi ágak elválasztásának elvét.

A Fidesszel szemben álló szereplők demokratikus meggyőződése rendkívül gyenge, demokratikus hagyományokkal pedig nem rendelkeznek.

Az alaptörvény az államadósság korlátairól szóló kitételt is tartalmaz. Ez önmagában ok arra, hogy politikai ellenfeleik nem kedvelik az alkotmányt, az ő kormányzásuk ugyanis mindig az államadósság drámai növekedésével járt.

Magyarországon ma azok vannak ellenzékben, akik annak idején „páros lábbal tiporták” a gyülekezési jogot, fizikai erőszakot alkalmaztak a velük törvényes keretek között egyet nem értőkkel szemben.

Az alaptörvény tartalmazza Magyarországnak a népességére vonatkozó rendelkezési jogát. Mivel az „ellenzék migrációpárti”, ez korlátot jelent a törekvéseinek.

Európával is van konfliktus: a magyar alkotmány szerint az apa férfi, az anya nő, ezzel szemben az Európai Parlamentben arról hoztak határozatot, hogy az apa is szülhet. Nehéz konszenzusra jutni, de szerencsére „demokráciában élünk, ezért a választópolgárok többsége dönt” a politikai irányvonalról. Mindenki szabadon határozhat arról, hogy melyik szemléletet részesíti előnyben. Ami biztos, hogy Magyarország alkotmánya stabil. (via MTI)

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Magyarország alaptörvénye 10 éves – gyökerek, értékek és szuverenitás című nemzetközi konferencián a Pesti Vigadóban 2021. november 16-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!