Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor minden a legnagyobb rendben van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,405 forint, még hiányzik 1,267,595 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha a közleményben szereplő adatoknak akár csak a fele is igaz, akkor a világon semmi gond nincs. Minden pontosan úgy van, ahogy annak lennie kell. Jövőnk zálogai azt kapják, amire vágytak. Lehet pezsgőt bontani, ünnepelni. Épül és szépül az ország, de főként nincsen semmi, amit az idősebb generáció szemére lehetne hányni. Idős és fiatal ugyanazt a nyelvet beszéli, ugyanazokat az üzeneteket érti. Indulhat a közös ünneplés, bár én ki fogok maradni belőle, de az nem igazi veszteség.

Megdőlt az ellenzéki fiatalok toposza: az elsőválasztók csaknem fele szavazott a kormánypártok listájára az áprilisi országgyűlési választáson – közölte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hozzá tartozó Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve szerdán az MTI-vel.

A választásokon részt vevő 18-21 éves magyarországi fiatalok 49 százaléka voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor vezette listájára, és csupán 22 százalékuk szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – ezt mutatta a május-júniusban, ezer fiatal személyes megkérdezésével, a Társadalomkutató Kft. közreműködésével végzett reprezentatív felmérés.
    A közlemény szerint a Mi Hazánk Mozgalomra az először választók 8 százaléka adta voksát, a többi kispárt pedig jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a körükben is.
    Úgy értékelték: ez világosan jelzi, hogy a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4 százalékos listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5 százalék) kilenctizedét érte el.
    Az országos listán elért 5,9 százalékos eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3 százalékos listás eredményéhez hasonlóan teljesített az először választók körében – tették hozzá.
    A kutatás “eloszlatja azt a tévhitet”, amely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus elsőszavazókat – írták.
    A válaszadók 58 százaléka már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni; kevesebb, mint ötödük (18 százalékuk) nyilatkozott úgy, hogy az előválasztási kampány alatt hozta meg a döntést, és nagyjából ugyanennyien (17 százalék) mondták azt, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg bennük, kire fognak szavazni.
    A megkérdezett fiatalok 71 százaléka vett részt a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2 százalékos hivatalos belföldi részvétellel – olvasható a közleményben.
    Összességében kijelenthető – közölték -, hogy a kormánypártok támogatottsága az először szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson, a baloldali ellenzék pedig gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest.
    “Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak” – áll a dokumentumban.
    A reprezentatív címlistát azon 18-21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án – közölték.
    Az MCC a Nézőpont Intézettel együttműködésben 2021-ben hozta létre az Ifjúságkutató Intézetet. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!