Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahhoz képest, amit nem tudsz, sokkal de sokkal jobb lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,249,571 forint, még hiányzik 1,750,429 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szintet lépett a kormányzati sikerpropaganda, más néven az ipari mértékű parasztvakítás. Emlékszik arra valaki, hogy a kormány valaha is nyilvánosságra hozta volna, pláne a hívekhez – vagy az ellenzéki szavazókhoz – eljuttatta volna a paksi szerződés részleteit? Nekem az dereng, hogy ezer évre titkosították. Na, ehhez képest egészen zseniális az, ahogy most közlik velünk: örüljél drágaszép adófizető, mert ugyan azt nem tudod, a jó kormány mennyi pénzt, milyen feltételekkel, milyen kamattal és egyéb költségekkel, milyen kötelezettségekkel vett fel a te kontódra, de azt máris tudhatod, hogy ahhoz képest, amit nem tudsz, sokkal de sokkal jobb lesz.

Majd tíz év múlva kezdheti fizetni a gyereked – meg persze te is -, az akkori kormány kigazdálkodhatja, 25 év múlva majd ki lesz fizetve a nem tudjuk micsoda. És az a terv, hogy majd az erőmű kitermeli ezt a pénzt, de persze nem fogja, előbb avul el, mintsem rentábilis lenne.

Még azt is sikerült belefoglalni a közleményre, hogy az Unió tehet mindenről, bár ha jól értem, javultak a feltételek, tehát ezek szerint az Unió bűne az, hogy javultak. Tehát nem tudjuk, kivel és ki mutyizott, ki szedi meg már megint magát a mi bőrünkre, mibe mászott bele a kormány a mi rovásunkra, annyit pont elég tudnunk, hogy sokkal jobb lett nekünk. Igazuk is van, ha ezzel be lehet tömni az emberek száját, mi a francnak erőlködnének?

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása – közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország számára kedvezően módosulhat a Paks II. beruházás finanszírozási szerződése, az új megállapodás szerint elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését. A tárca azzal számol, hogy így ennek költségét már az erőmű termelheti ki – mondta, hozzátéve: a módosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.
    Ismertetése szerint 2030-ig visszafizetési kötelezettség nincs, 2046-ig tart a hitel futamideje.
    A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé – mondta.
    Balogh László hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A paksi beruházás nélkül az ország klímasemlegességi célja nem érhető el 2050-ig – emelte ki, jelezve azt is: a bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.
    Kitért arra, hogy a beruházás előkészítéséhez bizonyos összeget Magyarország már lehívott, a tartozása mégsem áll fenn, a teljesített előtörlesztés miatt.
    A hitelből ütemezetten mindig csak annyit kell lehívni, amennyit időarányosan a munkálatok igényelnek – mondta.
    A finanszírozást tekintve a fejlesztés 80 százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel. A 12,5 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót kedvező kamatozású finanszírozás formájában vesz fel az állam. A módosítás szerint változatlan feltételekkel 2031-ig, a projekt megvalósításának végéig rendelkezésre áll az államközi hitel. A rendelkezésre tartási díj tekintetében a korábbinál rugalmasabb, Magyarország számára kedvezőbb az új konstrukció, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható évközben, tárgyév júliusáig – fejtette ki Balogh László, hozzátéve: a beruházást ezzel a konstrukcióval biztonságban be lehet fejezni, minden körülmények között a legkedvezőbb költségszinten. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!