Augusztus 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A világutazó Carmina Burana

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 949,660 forint, még hiányzik 2,050,340 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
Budapesten az eredeti Orff-elképzelés. Ingmar Bergman is ezt hallgatta. A Nap szerettei igazi örömtánc.
Szeptemberben a világon először Budapesten lesz hallható Carl Orff leghíresebb műve, a Carmina Burana – az eredeti Orff-elképzelés színpadi produkciójaként az Erkel Színházban.
Bogányi Tibor karmestercsellóművész számos alkalommal dirigálta már a művet, az új előadásban három szólista, a Magyar Nemzeti Balett három művésze és a monumentális, 120 fős énekkar köré lélegzetelállító látványt álmodott az Erkel színpadára. Azt mondják, hogy a komolyzene legádázabb ellenségei között sem akad olyan, aki a Carmina Buranát ne ismerné. Sőt, fanyalogva ugyan, de bevallják, ez még nekik is tetszik. Szakemberek szerint ez a világon legtöbbet játszott, nagyon népszerű zenemű.
táncszínházak, a koreográfusok szívesen nyúlnak Orffhoz. A siker garantált. Nekem megadatott, hogy a Markó Iván alapította Győri Balett első bemutatóját, a művész első koreográfiáját, A Nap szeretteit láthassam. Aztán még háromszor. Örök kedvenc marad. Akkor is, ha igen csak el voltam kényeztetve remek balettekkel. Talán A próba rockbalett –  Johann SebastianBach és Presser Gábor zenéjére született, emlékezetes Fodor Antal-koreográfia – versenyezhet vele. Jó lenne újra látni a különleges Jézus-történetet!
Balett. Zene és tánc – igazából ez tud kikapcsolni. Teljesen. Amikor Orff zenéje és Markó táncszínháza találkozik, az maga a gyönyör. Egyszerre felemelő, vidám örömtánc ez: születés, fájdalom, szeretet a Nap ivadékaitól. A címszerep a tanítvány, az a Kiss János, aki Markó után átvette a Győri Balett vezetését. A hetvenkilences Carmina Burana nem állt meg a győri színpadon, Orff állandóan úton van.
–  Győri Balett, A Nap szerettei (1979)
Az együttes máig kultikus darabja. Később a koreográfia felújítása a Magyar Fesztivál Balett sikerdarabja lett.
– Magyar Nemzeti Balett, Szenvedély (2008)
Három eltérő látásmódú koreográfus 1-1 egyfelvonásos balettje. Bozsik Yvette: Menyegző. Fodor Antal: A nő hétszer. Markó Iván: A Nap szerettei.
– Szegedi Kortárs Balett, CarminBurana (2001)
Juronics Tamás koreográfiája a Sorsról.
– Győri Balett, Generációk (2014)
Az együttes 35. születésnapjára készült az előadás: RavelBoleroOrffCarmina Burana.
Vámos György koreográfiája a tiszta szerelem szép himnusza.
Orff klasszikusa egyik ihletője volt a svéd Ingmar Bergman A hetedik pecsét című filmjének, a rendező a forgatókönyv írása közben is a Carmina Buranát hallgatta. A Doors billentyűse, RayManzarek például Philip Glass közreműködésével játszotta lemezre. JeanPierre Ponelle francia rendező 1975-ben elkészítette tévéfilm változatát. Az O Fortuna Oliver Stone a Doorsról
szóló alkotásában is felcsendül.
* * *
Orff Carl Orff (1895. július 10. – München, 1982. március 29.) német zeneszerző, zenetanár életműve kizárólag színpadi alkotásokból áll. Első sikerét a Carmina Buranával aratta. Ezt követték további művei, kifejezetten operák: A hold, Az okos lány, a Carmina Burana párdarabjai, a Catulli Carmina és a Trionfo d’Afrodite. Megzenésítette az Antigoné-témát, az Oidipuszt. Ezeket a műveket igazából csak a nagy zenei ínyencek ismerik, egydarabos zeneszerző, a Carmina Burana mindent überel. Az antológia csak 1803-ban került elő a benediktbeureni kolostor könyvtárából. A helység latin neve Bura Santi Benedicti, innen ered a Carmina (dalok) szó után a Burana jelző. A gyűjtemény a középkori, latin nyelvű diákdalokválogatása: szerelmi, szatirikus dalok, paródiák, kocsmai énekek, bordalok. (Wikipédia)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!