Július 6,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A védőktől ki véd meg?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 171,303 forint, még hiányzik 2,828,697 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Annyiban nem friss az alábbi közlemény, hogy tegnap jelent meg az MTI-OS jóvoltából, de az én szemem csak most akadt meg rajta. Kíváncsi lettem a közleményt kiadó alapítványra – a tartalma annyira nem izgis, nem is egy alapítvány feladata megoldani ezt az ügyet -, ezért kikerestem a bírósági adatbázisból. Aztán néztem bambán. Előbb a közlemény, utána mutatom, mit leltem:

A Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottsága súlyosan jogsértőnek tartja, hogy a Ryanair légitársaság utólagosan meg kívánja terhelni azoknak a magyar fogyasztóknak a bankkártyáját, akik korábban már megvették a repülőjegyeket.


A Ryanair a bankkártyák utólagos megterhelésével megsérti a fogyasztók jogait és a magyar és eu-s jogszabályokba ütköző tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Felszólítjuk az írországi Ryanair vállalatot, hogy a magyar kormány fogyasztóvédelmi eljárásának befejeződése előtt ne vonja le a fogyasztók bankkártyájáról az utólag felszámított jogtalan díjat. Egyúttal arra bátorítjuk a fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy mielőbb ideiglenes intézkedést foganatosítson a Ryanairrel szemben és tiltsa meg, hogy az eljárás befejeződéséig az ír légitársaság a magyar fogyasztókat zsarolhassa, bankkártyájukról az utólagos díjat levonja.

Elfogadhatatlan, hogy a Ryanair másodrendű európaiakként kezeli a magyar fogyasztókat és nem ad megfelelő lehetőséget a fogyasztói panaszok benyújtására. A jelenlegi visszaélés fényében is jogos elvárás, hogy a nagyszámú magyarországi fogyasztónak külföldről szolgáltatást nyújtó vállalatok, mint a Ryanair és a Facebook kötelesek legyenek a magyarországi fogyasztók számára nyitva álló személyes ügyfélszolgálatot üzemeltetni, ott is fogadni a fogyasztói panaszokat. Erre az energiaszolgáltató vállalatokat a fogyasztóvédelmi törvény már most is kötelezi, igazságos lenne a kötelezettség további iparágakra kiterjesztése.

Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány

No tehát. A Védett Társadalom Alapítvány 2021-ben jött létre, a nyilvános adatokból az derül ki, hogy:

Közpénzt az alapítvány még nem kapott – legalábbis tavaly, az alapítás évében, mert arról van bevallás -, de elnézve az alapítókat és a kuratórium tagjait, várható, hogy valamelyik alapítvány, alap, egyesület hamarosan méltónak fogja találni a társaságot némi pénzmagra. Szerintem emberek százai éveken át szedegethetnék össze az ilyen jószándékú szervezeteket, és talán még akkor sem sikerülne megtalálni az összeset. Azt már nem is feszegetem, hogy az alapítvány önként vállalt feladatköre mennyiben függ össze a kormány sarcolási taktikájával, mert olyasmit minek kérdezni, amire az ember tudja a választ. Egyéb iránt közlemények kiadása előtt célszerű tájékozódni – egy világhírű kémnek ez csak nem eshet nehezére -, és máris megtudhatja az ember, hogy a jegyvásárlók le tudják mondani a foglalást, ha nem akarják kifizetni a plusz költséget (amit szerintem is hülye ötlet volt a már kifizetett jegyekre kiróni), visszakapják a jegy árát. Ez persze senkit nem vígasztal, de azért nem úgy van, hogy a légitársaság csak úgy lekap pénzt az ember számlájáról.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!