November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A többi stimmel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gondoltam, vasárnap tiszteletére egy minden tekintetben jó hírt fogok megosztani. És ez a hír jól is indul, hiszen végre határon belül sikerült óvodát építeni, ami mostanában nem annyira gyakori jelenség. Olyannyira így van, hogy nem ám a polgármester adja át az új intézményt, hanem személyesen egy miniszter trappol az ország túlfelére vasárnap. Aztán az utolsó mondat keresztbe verte a felhőtlen örvendezést:

Az óvódásoknak, bölcsödéseknek ingyenes étkezést biztosítanak, 250 ezer gyermek eszik ma ingyen. Ez komoly segítség a szülőknek – jegyezte meg Novák Katalin.

Ezzel egészen konkrétan az a baj, hogy – bár ez a megfogalmazás azt sugallja – nem ám minden bölcsisnek és ovisnak jár ingyen az étkezés. Most attól tekintsünk el, hogy természetesen továbbra sincs ingyenleves, azt a közpénzből tudja finanszírozni a mindenkori kormány. Még a fideszes kormány is. Ezzel nincs baj, társadalmi szolidaritásnak nevezik a dolgot. Azonban egyáltalán nem alanyi jogon jár, hanem azok kapnak ilyen támogatást, akik rászorulnak. Azért szorulnak rá, mert alacsony a családban az egy főre jutó nettó jövedelem. Ezek szerint ebben a faluban – Nekézsenyben – ez minden ovis családjára igaz. Ez pedig nem annyira jó hír.

Azt nem tudom, hogy Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke mit keresett az óvoda átadásán. Azt sem tudom, miért most adták át, mert a pályázatban – ami a falu honlapján elérhető – 2020. 10. 31. az átadás határideje. Ugyanitt azt látom, hogy nem 110 millió volt az a forrás, hanem 138.439.135 forint, amiben uniós forrás is van. A többi stimmel.

Átadták vasárnap – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, hatszázötven lakosú – Nekézsenyben a Napraforgó óvodát, amely  110 millió forint pályázaton nyert hazai forrásból épült fel a 2016-ban lebontott régi létesítmény helyén.

Az új óvoda 25 férőhelyes, most 16 kisgyermek jár ide.
    Az avatáson Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jeles eseménynek nevezte, hogy ismét saját létesítményük lehet a kicsiknek a faluban az után, hogy egy óvodás generáció felnőtt.
    Rámutatott: egy település életében nagyon fontos szerepet tölt be a pedagógus, az óvónő, a lelkész, a polgármester, egy települést összetartanak ezek az emberek.
    Novák Katalin a Magyar falu programról szólva emlékeztetett arra, hogy az ötezer fő alatti, csökkenő népességű településeknek segít a kormány, a falusi “csoknak” köszönhetően egyre többen tudnak visszaköltözni a korábban odahagyott falvakba. Míg 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 200 milliárd forint, idén viszont már 250 milliárd forint szolgálja a magyar kistelepülések fejlődését.
    Hozzátette: bízik abban, hogy ennek jótékony hatását itt Nekézsenyben is érzik, ahova most már többen jönnek, mint ahányan elmennek.
    Az óvodafejlesztésekről elmondta a miniszter, hogy 2010-hez képest 14 ezer új férőhely jött létre. 1885 új óvoda készült el, és csaknem ezer új óvoda fejlesztése tart, ez összesen 320 milliárd forintba került, kerül. Az óvódásoknak, bölcsödéseknek ingyenes étkezést biztosítanak, 250 ezer gyermek eszik ma ingyen. Ez komoly segítség a szülőknek – jegyezte meg Novák Katalin. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!