Július 13,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A terjeszkedés folytatódik

A Fidesz az elveszített választást követően kezdte meg médiabirodalmának kiépítését (köszi, Simicska!) és úgy tűnik, most kiterjesztik határokon túlra is. Természetesen magyar adófizetői pénzekből. Köszönjük. Ezt is.

Három pillére épülő új magyar médiaprojekt – egy több felületet magában foglaló hírportál, egy hetilap és egy audiovizuális tartalmakat közlő internetes csatorna – indul a Felvidéken – jelentették be a projekt kivitelezői pénteki  dunaszerdahelyi sajtótájékoztatójukon.

 A ma7 médiacsalád működtetője a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen bejegyzett Pro Media Alapítvány. Az alapítványt – amely idén mintegy másfél millió eurós összegből gazdálkodik – a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül a magyar kormány támogatja.
    A több lépcsőben induló médiaprojekt a legnagyobb szabású kezdeményezés e téren Szlovákiában az 1989-es rendszerváltoztatás óta. Az új magyar médiacsaládot hiánypótlónak szánják, arculatát pedig a nemzeti-konzervatív értékek mentén határozták meg kivitelezői.
    A projekt első pillére, a ma7.sk hírportál jövő szerdán indul. Ennek a központi honlapnak több felülete is lesz, integrált kulturális tartalmai a muzsa.sk címen, sporttartalmai a szurkolo.sk honlapon, közéleti tartalmai pedig – a már működő és most az új médiacsaládba beépülő – hirek.sk portál címén keresztül is elérhetőek lesznek.
    A médiacsalád hetilapja, a Magyar7 – amely április végétől heti 68 oldalon jelenik meg – elsődlegesen közéleti témákkal foglalkozik majd, és hírháttér anyagok, elemzések és riportok mellett 16 oldalon – három régióban mutálódó – regionális tartalmat is nyújt.
    A projekt harmadik pillére, amely néhány hónapon belül kezdi meg működését, az audiovizuális tartalmakra összpontosít. Ezen az internetes csatornán kezdetben hírbejátszásokat és szerkesztett videós anyagokat tesznek közzé, s ezek később tematikus magazinműsorokkal, stúdióbeszélgetésekkel egészülnek ki.
    “A médiacsaládnak lesz olyan része, amely mindenkit megcéloz, de olyan is, amely tartalmaiban egy-egy célközönségeknek kínál többet” – mondta Molnár Judit, az új felvidéki magyar médiacsalád főszerkesztője. Céljaikat ismertetve úgy vélekedett, hogy a felvidéki magyar sajtó a többi külhoni magyar közösségekkel összehasonlítva a legrosszabb helyzetben van, forráshiányos, struktúrája nagyon gyenge, a véleménypluralitás tekintetében pedig mondhatni féloldalas. Hangsúlyozta: ezen az állapoton akarnak változtatni, ugyanakkor komplex tartalmat kínálni a felvidéki magyarságnak, annál is inkább, mert úgy tartják, hogy az anyanyelven való tájékozódás a helyi magyar közösség megmaradásának feltétele.
    Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezető igazgatója szervezetükkel kapcsolatban elmondta: az alapítvány nemzetstratégiai célokat követ, azt a felvidéki magyarság erősítésének céljából hozták létre, azzal a szándékkal, hogy olyan – kulturális, média-, sport és más jellegű – projekteket támogassanak, amelyek hozzájárulhatnak a helyi közösség megmaradásához. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.