Március 22,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A selejttel is kell valamit csinálni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,428,453 forint, még hiányzik 1,571,547 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó fürkészei annak idején több tízezer lélegeztetőgépet szereztek be, nagyrészüket jóval túlárazva. Igen ám, csak nem minden lélegeztetőgép volt az, aminek elsőre látszott. Érkezett jó pár non-invazív gép is, ami covid betegek esetében körülbelül semmit sem ér, hiszen ezeket a gépeket azok számára fejlesztették ki, akik alvás apnoeban szenvednek. Ilyeneket a járvány első hullámában eljuttattak egy-két kórházba, ahol megkérdezték, hogy ez mégis mi akar lenni, ugyanis ők nem alvás apnoéban szenvedő betegeket kívánnak kezelni, hanem a covid miatt kétoldali súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeket. Na de olyan nincs, hogy a kormány megvett valamit és nem használják fel, ezért az a nagyszerű gondolatuk támadt, hogy ezeket a gépeket – mintegy segítségként – kiosztják az idősotthonoknak. Most ezt jelentette be az EMMI, amiért gondolom azt várták, hogy hálásak lesznek az intézmények. Hogy ezek a gépek aztán használhatóak-e bármire, az idővel ki fog derülni.

Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata

Az Operatív Törzs még május 5-én döntött arról, hogy a 200 fő feletti idősotthonok számára biztosítanak non-invazív lélegeztetőgépeket. Ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig. Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

15 olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely 200 fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből 3 intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A 3 idősotthonból 2 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!