Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar vásárló nem hülye, hanem szegény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én vagyok az a hülye, aki alapvetően sem érti a reklámok fontosságát. Iszonyatos összegekből elkészített – máris ellentmondok önmagamnak – kimondottan kis költségvetésű, de megrázó összegekért képernyőre kerülő reklámokkal akarnak meggyőzni embereket arról, hogy vegyenek meg valami olyasmit, amire semmi szükségük nincs. A másik verzió, hogy olyasmit vegyenek meg, amire szükségük van.

Szerintem felnőtt embernek van annyi esze, hogy tudja, a húsz éves lány bőre nem a hosszú és kimondhatatlan nevű arckrémtől feszes és ragyogó, hanem attól, hogy húsz éves. Ahogy azt is tudja az emberek többsége, hogy a mosógépbe mosószer kell, és nem árt, ha van a háznál vécépapír.

Éppen a napokban láttam egy reklámot, ami arra ösztönöz, hogy támogassam a hont és vásároljak hazait, mert a magyar tej a bolt hűtőjében is képes bőgni. A tojás meg gondolom kotkodácsol, de csak az, amelyiket magyar tyúk tojta. Szép és finom kifejezéssel élve azt szokás mondani, hogy a magyar vásárló árérzékeny. Ennek van egy sokkal közérthetőbb megfogalmazása: a magyar vásárlók egy jókora hányada csóró. A gazdasági válság következtében szélesedik a csórók köre, bár a statisztikák szerint dinamikusan nő az átlagkereset. Hát már hogy is ne nőne, hiszen jellemzően nem a miniszterek, cégvezetők és professzorok veszítették el a munkájukat és a milliós fizetésüket, hanem pincérek, takarítók, konyhai dolgozók minimálbéres munkahelye szűnt meg. Ha egy alig csökkenő bértömeget kevesebb részre kell osztani – ez az átlagszámítás lényege -, akkor egy emberre több jut.

Tehát a finoman árérzékenynek nevezett magyar vásárlónak kevesebb pénze van. Ha kevesebb a pénz, jobban meg kell gondolni, hogy azt mire költi. Szerintem minden normális ember pontosan tudja, hogy fontos a táplálkozásban a friss gyümölcs és zöldség, de az is fontos, hogy jóllakjon az ember. Ha választani kell, hogy méregdrága almát vesz az ember, amit egy óra alatt elrág a gyerek, vagy tésztát és krumplit, amivel napokig meg lehet tölteni a család hasát, nem kérdés, mit fog választani. És nem azért dönt a tészta és a krumpli mellett, mert egyébként hülye, hanem mert vagy erre telik vagy arra, mindkettőre nem. Éppen úgy, ahogy meg fogja nézni, melyik tej mennyibe kerül, és hazafiatlanul megveszi a sokkal olcsóbb importot, bármekkora nemzeti színű szív van pingálva a hazai gyártású dobozára. Ez nem hazaszeretet és nem is tudatlanság kérdése, hanem alapvető életösztön és lehetőség (pénz) kérdése.

Mondom egyszerűbben: nem felvilágosításra és reklámra van szükség ahhoz, hogy az emberek több friss gyümölcsöt és zöldséget vásároljanak, hanem stabil munkahelyekre és normális jövedelemre. Baj esetén pedig állami segítségre.

Újabb három évig, Frissesség Ereje néven új arculattal és megújult kabalafigurákkal folytatódik jövőre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző Európai friss kalandok edukációs kampánya – közölte a NAK kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a kampány a következő három évben is francia és belga szakmai szervezetek együttműködésével, uniós támogatásból valósul meg, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében. Az 7 millió euró költségvetésű, három tagországban megvalósuló program finanszírozását az Európai Unió (EU) 80 százalékban vállalja, az agrárkamara a magyarországi programok végrehajtásához 1,2 millió euró támogatásban részesül.
    A program továbbra is elsősorban a családokat és a gyermekeket célozza meg, mert a NAK szerint fontos, hogy minél több szülő, nagyszülő ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásait, és építse be ezeket a gyermekek étrendjébe.
    Az elkövetkező három évben bővítik a gyerekek célcsoportját: az eddigi 6-14 évesek mellett a 14-18 éves középiskolás korosztályt is szeretné megszólítani a kampány, elsősorban a közösségi média felületein. Ezt azzal magyarázzák, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss adatai szerint ebben a korcsoportban évről évre jelentősen csökken a napi rendszerességgel zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztók aránya.
    Magyarországon az uniós országok közül az egyik legalacsonyabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás: a WHO által javasolt napi minimum 400 gramm helyett a magyarok átlagosan csak 260 grammot fogyasztanak – tették hozzá.
    Kitértek arra is, hogy a korábban sikeres programelemek folytatódnak a következő időszakban is, a legnézettebb magyar gyerekcsatornákon új epizódokkal jön az animációs minisorozat, Frutti és Veggi a roadshow során az ország számos pontján várja majd a családokat, és ismét lesz lehetőség zöldség-gyümölcs kóstolásra a legnagyobb áruházláncok boltjaiban. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!