Május 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormányzati oltáspropaganda szakadt köpönyege rendületlenül forog

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 699,171 forint, még hiányzik 2,300,829 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Európában először Magyarország érte el azt, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a Pfizer magyarországi vezérigazgatójával egyeztetett kedden. Hozzátette: ha a Pfizer nem szállított volna, akkor biztosan nem lennénk ebben a helyzetben.

Ööööö… hát így múlik el a világ dicsősége, így hullik alá a lehányt lepel a kormányzati propagandáról, így vizelődnek szembe és telibe a tegnapi és holnaputáni szólamok a maiakkal, így fordul a kommunikációs kocka. Röviden: ennél szebb ma már nem lesz, de attól tartok, holnap se. A mostantól minden másképp volt értékalapú politizálás jegyében Szijjártó Péter mai halaszthatatlan és bokros közfeladatai és gazdaságfellendítő száguldásai közé becsúszott egy, a Pfizer magyarországi képviseletén tett látogatás, amely azt a célt szolgálta a külügyminiszter saját bevallása szerint, hogy (kapaszkodtam erősen olvasás közben, nehogy megszédüljek)

kifejezzék a nagyrabecsülésüket és a köszönetüket a cég valamennyi munkatársának. Tavaly december 26. óta mindannyian komoly munkát végeztek annak érdekében, hogy nagy mennyiségű oltóanyag érkezzen Magyarországra.

Mint megtudtuk a száguldó mindent is beszerző embertől (rossz minőségű, túlárazott horkolásgátló gépektől kezdve a keleti, esetenként szintén brutálisan drágán vásárolt vakcinákig tényleg mindent be tud szerezni), a céggel kötött szerződés 10,8 millió oltóanyagról szól, kedden a 20. szállítmány érkezik, 334 ezer oltóanyaggal. Ezzel összesen már 2,8 milliót ér el a Pfizer által Magyarországra szállított oltóanyagok száma. Ezáltal ma az országba a legtöbb vakcina éppen a Pfizertől érkezett. Ezt nem én találtam ki, Szijjártó mondta a szájával, az MTI is beszámolt róla, igaz, ebből a Fidesz kommunikációs felületein nem mindenből készül virtuális plakát.

Ezeknek a szállításoknak, valamint annak köszönhetően, hogy a kormány nem tekintett ideológiai kérdésként a vakcinára, és a „szélrózsa keleti és nyugati irányából” is vásárolt, elmondható: Magyarországon fordul át az oltóanyagok piaca a keresleti piacból a kínálatiba – mondta Szijjártó Péter.

Ebből az állításból ezt a Facebook-plakátot hozta össze a Fidesz, a mondat első része sajnos kimaradt a közérdekű, korrekt tájákoztatást szolgáló poszt kísérőszövegéből:

Annak köszönhetően, hogy mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati…

Közzétette: Fidesz – 2021. május 4., kedd

Most nem megyek bele olyan apróságokba, hogy már az első mondat – hogy ugyanis Európában először Magyarország érte el azt, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri – sem igaz, hiszen viszonylag komoly sajtóanyag áll rendelkezésre, amelyből kiderül (lásd például ITT), hogy Európában már régóta van ország, ahol egy ideje több a vakcina, mint az oltakozni akaró, hajlandó ember, ráadásul keleti vakcinák nélkül állt elő ez a helyzet. 

De nem is ez a lényeg, hiszen a franc akarja elvitatni a magyarországi átoltottság mértékének sikerét a kormánytól. Ez a kopernikuszi fordulaton átesett retorika azonban az elmúlt hónapok kormányzati kommunikációja egyik fő csapásirányának kontextusában egészen letaglózó, még akkor is, ha szerves, logikus és kézenfekvő meghosszabbítása Gulyás Gergely tegnapi beismerő vallomásának. Aki a múlt pénteki, emlékezetes nagy Pfizer-kísérlettel összefüggésben azt bírta állítani, hogy már látják, hogy van erre igény, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható nekik, szívesen oltatják be magukat. Ez is megérne egy hosszabb kommentárt, de maradjunk annyiban, hogy ezek szerint a kormány eddig úgy tudta, hogy az emberek kifejezetten követelik, hogy ne Pfizerrel, hanem mondjuk kínaival oltsák őket, némelyek még éhségsztrájkkal is fenyegetőztek a Pfizer elleni tiltakozásul, és hát ez az éktelen zaj elnyomta azoknak a hangját, akikben meg igény volt a Pfizerre, ezért is nem vette észre eddig a kormány.

Nem akarom elviccelni, de ahhoz képest, hogy hónapok óta minden pénteken elóbégatja a miniszterelnök rádiójában, két péntek között pedig az egész pártapparátus médiagyárostul azt óbégatja, hogy keleti vakcinák nélkül, a nyugati vakcinák elcseszett brüsszeli beszerzése miatt emberek haltak volna meg Magyarországon; ahhoz képest, hogy Szijjártó szinte minden kínai és orosz vakcinaszállítmánnyal kezet fogott a repülőtéren; nem utolsó sorban ahhoz képest, hogy nemrég még egy olyan manipulatív, félrevezető szakmaiatlan táblázattal fényezték a keleti vakcinákat és mosták a Pfizert, hogy a vakcina fejlesztésében részt vevő magyar szakember is elsápadt tőle, élesen szánalmas váltás ez.

Holott ha a kormány valóban nem ideológiai kérdésként, nem választási kampányeszközként, pláne nem a Brüsszel elleni szabadságharcban lóbálható bunkósbotként kezelte volna a vakcinabeszerzést és az egész oltási folyamatot, ha nem magasztalta volna az egekig a keletit, miközben a nyugatiról legjobb esetben is hallgatott (és arról is, hogy lemondott egy rakás Pfizer-vakcináról, miközben a magyarokat azzal fenyegette a miniszterelnök még pénteken is, hogy most lóduljanak meg, mert hetekig nem lesz lehetőség Pfizerrel oltakozni), akkor most egy szót nem érdemelne, hogy a járványkezelés egyik kormányzati főfelelőse ellátogat a Pfizerhez és egészen normális kijelentéseket tesz.

Ez így viszont fölöttébb visszataszító változata a köpönyegforgatásnak, amiből eddig sem volt hiány. És majd akkor lesz igazán visszataszító, amikor Szijjártó eme kijelentéseinek fényében megint rázendítenek arra, hogy Kína és Oroszország nélkül mind meghaltunk volna. Vagy ha nem is mind, de 28 045-nél biztosan többen. Úgyhogy tök menő, hogy Szijjártó a Pfizert dicsérte, kár, hogy pont annyira lehet komolyan venni, mint az Audinál előadott melldöngetését, miszerint Európában Magyarország adta a legsikeresebb egészségügyi és gazdasági választ a járványra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!