Január 28,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A klasszikus manipuláció minősített esete

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,243,767 forint, még hiányzik 1,756,233 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ennél manipulatívabb, félrevezetőbb, igénytelenebb, aljasabb fércművet már aligha fog ma szembefújni a szél, le is mentettem, nehogy eltűnjön, mint megannyi aranyóra vagy alkotmányos költség. Már biztos sokan találkoztak vele, a Magyarországa Kormánya nevű Facebook-oldal tette közzé az alább látható, műfajilag nehezen kategorizálható izét, ezzel a kísérőszöveggel:

A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozza az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen. Mindenkit arra kérünk, hogy éljen az oltás lehetőségével. Az oltás életet ment.

Ez itt egy tudományos igényességű, az oltakozás előtt álló embereket nagykorúnak tekintő táblázat (nevezzük táblázatnak) arról, hogy a kormány saját becsületszava szerint hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg a második oltás után. Aki nem hitte el Gulyás Gergelynek, hogy „a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”, annak tessék, itt van a „bizonyíték”:

Az első gondolatom mindig van lejjebb jeligére az volt, hogy micsoda penetráns beismerő vallomás az, hogy Magyarország kormánya nem azért hozza nyilvánosságra a nyilvánosságot joggal érdeklő, és közvetlenül érintő információkat (vakcinák hatékonysága), mert ez szolgálja mimagyarok érdekét, azt, hogy minél többen beoltassák magukat, hanem mert a baloldali ellenzék így meg úgy.

A második gondolatom az volt, hogy ennyi energiával bárki le tud gyártani egy ilyen táblázatot, hasraütésszerűen kitölti, föléje írja, hogy ő akkor most nyilvánosságra hozta, lehet oszlásnak indulni. De itt mégiscsak milliók életét befolyásoló adatokról van szó állítólag, és nem bárkiről, hanem a kormányról, amelyet kizárólagos felelősség terhel mindenért. Azért is, hogy az emberek felveszik, vagy nem veszik fel a vakcinát.

A harmadik gondolatom az volt, hogy ez tényleg mi a franc akar lenni? Mármint hogy ki állította ki ezeket a számokat és ki adja a nevét hozzájuk? Ki végezte ezeket a pontosan milyen típusú kutatásokat, amelyek ezeket a számokat eredményezték? Mikor végezte, mekkora mintán végezte, melyik vakcinából hányat adtak be (hadd ne nekem kelljen már visszaszámolnom a százezer oltottra vetített számok alapján), mennyi idővel az oltás után betegedtek meg/hunytak el azok, akik megbetegedtek/elhunytak, és így tovább?

Az összes többi gondolatom nem feltétlenül bírja el a nyomdafestéket, úgyhogy az elmúlt bő egy év tapasztalatai alapján azt kell mondanom, hogy ez így egy hatalmas kalap bűzölgő fekália, és gondolni sem merek arra, hogy megint a propagandához igazítják (utólag) a vizsgálatokat (mer minden vakcina hatásos, de a keletiek még annál is). Ha valóban léteznek ezek a vizsgálatok, semmiféle magyarázat nincs arra, hogy e táblázat kíséretében miért nem hozták nyilvánosságra őket, hiszen már tegnapelőtt is késő lett volna. Nem hiszem, hogy bárki, akiben felvetődnek ezek a kérdések, üldözési mániás lenne, de ez a táblázat tényleg a klasszikus manipuláció minősített esete.

Nem normális egyáltalán – ha mindössze 1,6 millió oltás által elméletileg védett ember és még mindig 200 fölötti napi halálozás mellett ki is nyitották félig az országot -, sem az, hogy Gulyás Gergely mondja meg, mi a vakcinák hatékonysági sorrendje, sem az, hogy a kormány Facebook-oldalára löknek fel egy állítólag bizonyító erejű, ámde súlyosan hiányos, ránézésre is politikai célokat szolgáló primitív táblázatot. Ezzel szemben teljes joggal elvárható lenne (ha lenne, aki elvárja), hogy közöljék a részletes tanulmányokat, felsorolva a kutatást végző intézmények nevét, akik ezt vállalják, hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek összehasonlítani a 175-öt a 2-vel.

Összefoglalva: ez a sunyi táblázat ebben a buta formában egyáltalán nem az oltásokba vetett bizalom erősítését szolgálja, hanem pont az ellenkezőjét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!