December 6,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kiszúrt labda pattogása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 378,652 forint, még hiányzik 2,621,348 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hahó, máris itt a kedd, amiben az a jó hír, hogy mégsem hétfő, ám az a rossz, hogy nem péntek. Tegnap úgy röpködtek a magas labdák, hogy öröm volt nézni. Abban csak bízni lehet, hogy az ellenzéki pártok tudnak is kezdeni valamit ezekkel. Merthogy a Fidesz tud, az biztos. Hol is kezdjem? A Fidesz előkapta a fiókból az egyik kést. Nem éppen az élesek közül, bár olyanokban távolról sem állnak valami jól.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak ugyan 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest – a becslések szerint – nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik – számolt Tállai András. (Magyar Nemzet)

Matekozzunk! 25-21=4 aztánmeg 4+7=11. A 10 milliárd nekem sehogy nem jön ki, de ez csak egy dolog. Az sokkal nagyobb probléma, hogy az iparűzési adó emelkedése egy igencsak optimista, vagy inkább misztikus feltételezésen alapul. Vagy emelkedik, vagy nem. Ám ha véletlenül megtörténne az a csoda, hogy tényleg emelkedik, abból az önkormányzatnak nem jövőre lehet bevétele, ugyanis az a 2022-es évben fog befolyni a kasszába. Ezt annak, aki még a NAV-ot is kirobbanó sikerrel vezette egy ideig, igazán illene tudnia. Ahogy azt is kellene tudni, a bevétel akkor bevétel, ha befolyik. Jelenleg nemhogy emelkedne, csökken ez a bevétel, miután elég sok vállalkozás súlyosan megzuhant a gazdasági válság örömére. Bizonyára nem kevés cég be is fog zárni. Lesznek persze újak, de az idő, amire egy vállalkozás nyereségessé tehető. Ha igaz Tállainak az az állítása, hogy a kormány 21 milliárd forinttal többet (nem ennyit, hanem az eddigieken túlmenően még plusz ennyit) von el a fővárostól, ezzel szemben ad 7 milliárd pluszt, akkor az eddig 14 milliárd mínusz. Az ingyenes parkolás kikiáltása szintén veszteség, a megemelt elvonás a gépjárműadóból úgyszintén. Ehhez képest emelkedtek az önkormányzatok kiadásai is, hiszen a legtöbb településen vásároltak védelmi eszközöket a lakosság számára – például maszkokat, gumikesztyűket -, igyekeztek gondoskodni az idősekről, sőt, sok település anyagi segítséget is nyújt a jövedelem nélkül maradt családoknak. Ez bárhonnan nézve mínusz, ami szemben áll egy majdani, feltételezett többlet bevétellel. Az az érzésem, nem Karácsony hazudik. Azt azonban különösnek találom, hogy éppen Tállait tolták ki a színpadra, hogy magyarázza már el, miért plusz a mínusz. Legközelebb Kósa Lajos fog matekórát tartani? Bár ennél az sem lenne viccesebb.

Az esti Egyenes beszéd című műsorban Fürjes Balázs mesélt Rónai Egonnak. Lényegében elmondta, amit Tállai. Az emelkedő adóbevételről egészen hosszan mesélt, ami a kormánynak köszönhető, és ettől lesz több pénze a fővárosnak. Majd legalább négyszer elmondta, hogy azért kell plusz pénzt elvennie a kormánynak az önkormányzatoktól szolidaritási hozzájárulás címszóval, mert a válság miatt súlyos adóbevétel-kiesés van. És Rónai Egon kedvesen bólogatott, egyetlen egyszer sem tette fel a kérdést: Tessék mondani! Az hogy van, hogy az államnak adóbevétel kiesése van a járvány (bár inkább a gazdasági válság) következtében, akkor azt hogy tetszik gondolni, hogy ugyanekkor a fővárosnak adóbevétel emelkedése lesz? Egyszer, egyetlen egyszer nem hangzott el ez a kérdés. Pedig kellett volna. Tényleg.

A következő hír az MSZP irányából röppent fel. Megjelent egy videó, melyen egy hölgy arról beszélt, hogy ő mentősként tapasztalta meg a kórházi ágykiürítés áldásos eredményeit. Tíz hazaküldött beteg sorsát követte figyelemmel, ebből kilencen elhunytak, állította. Az Országos Mentőszolgálat ki is adott nyomban egy közleményt, miszerint náluk nincs ilyen néven egyetlen alkalmazott sem. Ergo: a videóban nyilatkozó nő hazudik. Csak hát azt mondja az MSZP, a hölgy és senki nem állította, hogy az OMSZ-nél dolgozik. Azonban semmiféle szakmai névsorban, adatbázisban nem szerepel, egyetlen más, betegszállítással foglalkozó vállalkozás sem vállalta, hogy ők foglalkoztatnák. De igen, vannak magánszolgáltatók, ő egy ilyennél dolgozik. Ezt nem én találtam ki, az MSZP adott ki egy ellenközleményt. Ehhez képest lekapták a videót a Facebookról.

És megint Egyenes beszéd. Korózs Lajos és Németh Athina – ő az a bizonyos hölgy a videóból -, Korózs Lajos azt mondja, azért vették le a videót, mert nem akarják sérteni az OMSZ érzékenységét. Ez minimum igen nagyon különös. Amennyiben Korózséknak igaza van, a stúdióban megjelent hölgy igazat mond, akkor az a véleményem, hogy ilyen rosszul egyszerűen nem lehet kezelni egy helyzetet, ahogy ezt az MSZP tette. Az OMSZ érzékenysége? Kit érdekel? Ez egy olyan labda, amit az MSZP nem hogy nem ütött le, hanem fogta és kiszúrta, majd beletaposta a sárba. Ezzel már nem lehet tovább játszani, az biztos.

Ha azonban a hölgy nem az, akinek mondja magát és a története nem igaz, akkor ez nem kiszúrt labda, hanem akkora öngól, amitől kiszakad a háló. És ebben az a legszörnyűbb, hogy ha nem igaz a történet, akkor az MSZP nem csak önmagának árt vele, hanem a teljes ellenzéknek. Igaz ugyan, hogy a választáskor az ellenzékre adott szavazatok (melyek összességében meghaladják a Fideszre adott szavazatok számát) nem adódnak össze, ezt a kormánypárt mindannyiszor harsány röhögés közepette be is jelenti, de ilyen esetben egyetlen mozdulattal kenik a teljes ellenzékre a sarat, ilyenkor összeadódik mindenki mindenkivel. Ha az ellenzéki pártok nem is tudnak mit kezdeni a magas labdákkal, a Fidesz nagyon is hasznát veszi mindahánynak. Nem adok egy napot, a csapból is az fog folyni, micsoda hazugságot terjeszt az MSZP. Ezzel az a nagyon nagy baj, hogy MINDEN ellenzéki megszólalást, minden – tényekkel alátámasztott – kijelentést hiteltelenít egyetlen ilyen baklövés. Ha igaz a hölgy története, most az MSZP legfontosabb feladata ezt azonnal, nyilvánosan, zajosan, megkerülhetetlenül bizonyítani. Legalábbis én ezt gondolom erről.

Kellemes ébredezést. Mi hamarosan jövünk és beszólunk, ahogy szoktunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!