Szeptember 30,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kipcsak furmány verhetetlen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,016,490 forint, még hiányzik 983,510 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megjött a hónap legjobb híre! Most is baromira magas ugyan az infláció szép kicsiny hazánkban, de már legalább (most éppen) nem emelkedik tovább a drágulás üteme, hanem jelenleg mintha csökkenne kicsit. Azért pezsgőt még ne bontson az sem, akinek telik ilyen luxuscikkekre. Bár lehet, nem is luxus. Nálunk is lakik egy üveg pezsgő vagy tíz éve, csicsogós celofánban, ahogy érkezett, akkor került valami háromszáz forintba. Gondolom, akkor sem ez volt a legfelkapottabb márka, de felőlem akár az is lehetne, nem szeretem a pezsgőt. Sem. Kegyeleti okokból megtartottam – mármint az agg, valószínűleg már bőven romlott pezsgő iránti kegyeletből -, akár minden rongyrázás nélkül fel is bonthatnám. Ha lenne mit ünnepelni. De nincsen. Nagy Mártont persze ez semennyire nem tudta meggátolni abban, hogy nagyon örüljön, hagyjuk meg neki az örömét, nézzük a szikár tényeket. És ha azokat megkukucsoltuk, és realizáltuk a kicsi agyunkban, hogy tavaly májushoz képest (tehát nem három, öt évvel ezelőtthöz, hanem tavaly májushoz, amikor már száguldott az infláció, és most az akkori infláció a nulla pont az idén májusi infláció kiszámításához) 33,5 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára. Úgy általában. Hurrá! Ezért tartom hihetetlenül nagy bravúrnak azt, amit az MTI összehozott. Pöpec kis grafikonon mutatják az inflációt, mégpedig (TADAMMM!) 1991-tül kezdődően! Ez azért már nem piskóta! 32 évet visszamenni az időben, hogy találjanak a mostaninál is magasabb inflációt. Ez a valami, nem az, hogy Lakodalmas Lajos turmixolva eszi a mákostésztát! 2004-ben lettünk az Európai Unió teljes jogú tagjai. Onnan kezdve teljesen megváltozott a gazdaság is, minden is. Olyan a több évtizedes inflációs adatokat előásni, mintha úgy próbálná valaki bizonyítani, hogy a kapitány 34 éves, hogy összeveti Kossuth Lajos alsógatyáinak számát a sajtosmakaróni kifőzdei árával. Egyszerűen parádés. (link kommentben)

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek.
    2022. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 33,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább, 59,6 százalékkal az édesipari lisztesárué, 52,7 százalékkal a kenyéré, 51,3 százalékkal a tejtermékeké, 46,8 százalékkal a vaj és vajkrémé, 46,1 százalékkal a tojásé, 37,4 százalékkal a száraztésztáé, 36,6 százalékkal a péksüteményeké, 34,9 százalékkal a tejé, és 33,7 százalékkal a sajté. A termékcsoporton belül a legkisebb mértékben, 7,2 százalékkal a liszt és 3,5 százalékkal az étolaj ára nőtt.
    Tizenkét hónap alatt a háztartási energia 37,2 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 49,1, a palackos gáz 47,2, az elektromos energia 27,2 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 19,3, ezen belül a szeszes italoké 25,8 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 8,1, ezen belül az új személygépkocsikért 17,0, a konyha- és egyéb bútorokért 16,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 14,5, a szobabútorokért 12,1 százalékkal kellett többet fizetni. Az állateledelek ára 51,7, a mosó- és tisztítószereké 37,1, a testápolási cikkeké 25,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 16,4 százalékkal lett magasabb. A járműüzemanyagok 17,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatások díja 14,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 28,0, a sport- és múzeumi belépők 27,1, a belföldi üdülés 26,8, a járműjavítás és -karbantartás 23,1, a taxi 22,2, a lakásjavítás és -karbantartás 19,8 százalékkal került többe – ismertette a KSH.
    Májusban áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek átlagosan 0,1 százalékkal drágultak. Ezen belül a párizsi, kolbász 0,9, az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen – 0,4 százalékkal került többe, a sajt 2,3, a rizs 1,7, a vaj és vajkrém 1,3, a péksütemények 1,3, a tej 0,9, a baromfihús 0,6 százalékkal kevesebbe került. A háztartási energia ára 3,0 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 6,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
    A járműüzemanyagok 6,6 százalékkal olcsóbbak lettek májusban az előző hónaphoz képest. A mosó- és tisztítószerek ára 1,0, a testápolási cikkeké 0,7 százalékkal magasabb, az állateledeleké 2,6 százalékkal alacsonyabb lett. A szolgáltatások 0,9 százalékkal drágultak, ezen belül a belföldi üdülésért 2,0, társasházi közös költségért 1,4, lakbérért 1,2 százalékkal többet, a munkahelyre, iskolába történő utazásért pedig 21,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni – tájékoztatott a KSH. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!