Június 5,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kanyarban szembe jön a valóság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 215,489 forint, még hiányzik 2,784,511 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Kellemes tusolást, idén ez marad a locsolkodás helyett. Nem tudom, ki olvasta a tegnapi jóéjt-puszit és ki nem. Biztos ami biztos, ide teszek egy monitorfotót:

Tegnap volt az, amikor holnap volt. Mit látok a nyolcaskán?

HATVANAN. Jólvanakkor. Egyébként az MTI hírt hozták le, mégpedig úgy, hogy tudatosan kihagytak belőle ezt-azt. Például ezt a mondatot.

A budapesti Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a főváros saját forrásból végzett szűrésén – közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A saját forrás kimaradt nyolcaséknál, ellenben megtoldották a hírt egy saját mondattal:

Karácsony Gergely főpolgármester szokás szerint a kormányt vádolja késlekedéssel és találgat, hogy hogyan jutott be a fertőzés az otthonba. (888.hu)

Natehát. Nem vagyok ugyan jósnő, de a hírgyártó szalagmunkások annyira kiszámíthatóak, amennyire egy szánalmasan propagandacélból irkáló illető csak lehet. Ki van adva a parancs (ezt persze mindannyiszor visítva kikérik maguknak, mert indokolatlanul önérzetesek), Karácsony Gergelyt ütni kell, minden áron. A cél érdekében akár még egy ilyen csúsztatás is simán belefér. Aki a nyolcasról – és a többi pártlapból – tájékozódik, annak mi jön le mindebből? Gondos kormányunk egyfeszt csináltatja a tesztet, az aljas Karácsony pedig támadja a kormányt. Ez a lényeg, ezt meg is értik. Az meg senkit nem érdekel, hogy egy kattintással ellenőrizni lehet a sunyiskodást. Az olvasóik nem ellenőrzik, elhiszik, amit olvasnak. Fasza.

Haladjunk tovább ezen a vonalon, mármint a hazudni csak pontosan, szépen… irányon. A Magyaridők Nemzet költője jónak gondolta összegereblyézni az előző kormány bűneit, és persze a jelenlegi kormány erényeit mellé pattintotta, hogy a kedves olvasó – aki kicsit igényesebb, ezért nem a nyolcasról tájékozódik, hanem innen – pontosan tudja a miheztartást. Nagyon röviden összefoglalva a lényeget: Gyurcsányék mindent elszúrtak, megnyomorították a népet, bezzeg Orbán csak ad és ad, ameddig bele nem sántulunk. Az még semmi, hogy leírta ezeket az okosságokat a szerző, de példákat is hozott.

 Az adóbevételek garantálásáért a forgalmi adó akkor 20 százalékos általános kulcsát 25 százalékra emelték, amelynek hatásán az sem változtatott sokat, hogy kialakítottak egy 18 százalékos kedvezményes kulcsot. 

Kifelejtette a költő, de én ide rakom: ezt a 25 százalékot emelte fel az Orbán-kormány 27 százalékra. Azért csak ennyire, mert az uniós szabályok többet nem tettek lehetővé. És kiterjesztették olyan termékekre is, melyek addig alacsonyabb adókulcs alá estek. Meg is magyarázták: így senki nem tudja elkerülni az adófizetést.

Nőtt a jövedéki adó, ezzel drágult például az üzemanyag, s ugyan csökkent a vállalkozások járulékterhe, és alakítottak a személyi jövedelemadó (szja) szabályain is, de akkoriban került a jogrendbe a szuperbruttósítás, amely túlzás nélkül nevezhető a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb adóügyi átverésének: egy szorzó beiktatásával megemelték az szja alapját, így a dolgozók úgy adóztak nagyobb összeg után, hogy fizetésük egy fillérrel sem nőtt.

A jövedéki adót tudomásom szerint azóta sem csökkent, de legalább bevezették az útdíjat fideszék, tehát annak az útnak a használatáért ismét fizetni kell, amiért egyszer már fizettek az autósok, például a súlyadóban – most éppen teljesítményadó, ha jól emlékszem – és amely utakat a mi adónkból sikerült megépíteni. Az útdíj bevezetése minden termék árába beépült, hiszen azt valahogy el kell juttatni egyik helyről a másikra.

A szuperbruttósítással szemben az Orbán-kormány megadóztatja a minimálbért – az adómentes volt -, és bevezette a családi adózást, ami csak azoknak jó, akik 18 éves kor alatti gyereket nevelnek. Senki másnak. Sokaknak nemhogy nem nőtt, hanem kimondottan csökkent a jövedelmük.

Az igazán húsba vágó változtatások a szociális juttatásoknál következtek be. A családi pótlékot befagyasztotta a balliberális kormány, ráadásul ezután az adózásnál is figyelembe kellett venni a gyerekek után járó összeget.

Tíz éve van kormányon Orbán. Tessék mondani: nem volt ideje kiolvasztani a családi pótlékot? Merthogy egy árva fillérrel sem emelkedett azóta sem. Erről is Gyurcsány és Bajnai tehet? Sőt, most sem emeli a Fidesz-kormány, amikor sok család elveszítette a jövedelme egy részét, vagy akár az egészet.

Megszűnt a 13. havi nyugdíj, megváltozott a nyugdíjszámítás módszere, eltolták az aktuális nyugdíjkorrekciót és 62-ről lépcsőzetesen 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt. 

Most előbb idepakolom az Orbán mellett szóló érvet – abból néhányat – ugyanebből a cikkből, aztán mesélek a nyugdíjról egy kicsit:

Miközben lakossági megszorításokról nem esett eddig szó, komoly összegeket címzett a kabinet a társadalmi leszakadás elkerülésére. Sok más intézkedés mellett lépcsőzetesen visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, a lejáró gyes-, gyed-, gyet-jogosultságokat a válság végéig meghosszabbították, idén nem kell törleszteni a banki hiteleket, megtiltotta a kormány a kilakoltatásokat, s nyolcvanezer kisvállalkozásnak nem kell négy hónapig adót fizetnie.

A 13. havi nyugdíjat nem egyik pillanatról a másikra vezette ki a Bajnai kormány, hanem fokozatosan beépítették a nyugdíjba. Jelzem, azóta is 12 hónapból áll egy év. A nyugdíjkorhatár korrekciója minden országban bevett szokás, miután nő az átlagéletkor, az aktív keresők száma azonban csökken. Tehát egyre kevesebb aktív keresőnek kellene befizetnie egyre többet a nyugdíjkasszába, ami nyilvánvalóan nem megy. Tudomásom szerint a jó Orbán-kormány sem állította vissza a korhatárt 62 évre. Tévednék? Ezzel szemben az inflációkövető nyugdíjemelés – amivel annyit döngeti a mellét a kormány – nem az ő találmányuk, hanem az előző kormányé.

Azon nagyon kell röhögnöm, hogy a nagyszerű jelenlegi kormány visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. Azt elfelejtette mondani a költő, hogy majd jövő évtől kezdődően, négy év alatt. De még senki nem érti, pontosan mi a terv. A lejáró juttatások meghosszabbítása valóban kedvező, a hitelek felfüggesztése annyit jelent, hogy meg fog nőni a hitelidő. Természetesen most fontos és jó a törlesztés befagyasztása, de annak terhét nem az állam állja, hanem a bankok. A legtöbb kisvállalkozás pedig egyszerűen fel is függesztheti a működését, akkor sem kell adót fizetni. Pláne, ha bevétel sincs.

Akkor most nézzük meg, mennyivel élnek jobban a nyugdíjasok most, mint az aljas Gyurcsány-Bajnai kormányok idején.

Ez tehát a reálértéken számolt nyugdíj. Értelme ennek van, hiába több számszerűen az összeg, ha az árak magasabbak. A grafikonból igen jól látszik, hogy az aljas Gyurcsány-kormány igen drasztikusan megemelte a nyugdíjakat. A válság csúcspontján valóban csökkent (ahogy mindenhol), de ezt az Orbán-kormánynak sikerült tovább csökkentenie. 2017-re nagyjából ismét elérte a tizenkét évvel ezelőtti szintet. Mindezt a válság után, pénzbőség és kedvező környezet ellenére sikerült elérni. Igazán gratulálok.

Még egy apró csúsztatás a cikkből, aztán befejezem, mert már most is túl hosszú lett a jóreggelt:

Külön szót érdemel, hogy béremelést és félmillió forintos soron kívüli juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók, akiknek kétség kívül kulcsszerepe van a válság fő okát jelentő járvány megfékezésében.

Ez is de nagyon jól hangzik, ugye? A béremelést régóta lebegtetik, most talán 20 százalékról van szó, de az sem most, majd valamikor. A dolgozók pedig nem félmilliót kapnak, mert az a bruttó. A nettója ennek nagyjából 330 ezer forint. Igen sok olyan egészségügyi dolgozó van, akinek ennél több pénzzel tartozik a költségvetés, mivel a túlórapénzeket még nem sikerült rendezni.

Hát ennyit a propagandáról. És még annyit – mert ez a legfontosabb -, hogy azoknak semmit nem kínál a kormány, akik elveszítették a jövedelmüket. Ha ez nem változik, szociális katasztrófának nézünk elébe. Azt pedig már nehéz lesz hazugságokkal kozmetikázni.

Lenne még mondandóm, de magamba fojtom a többit. Kellemes ébredezést, jó egészséget!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!