Május 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A gyáva, erőszakos hatalom retteg a tudástól, a függetlenségtől, a kritikus gondolkodástól

Jó reggelt! Vége van a vasárnapok sorának, kezdődnek a szorgos hétköznapok. Állítólag Schmuck Andor indul a főpolgármesterségért. Ő állítja, nem én. Hogy kinek a támogatásával és minek indul ő, azt meg nem tudom mondani. Azonban szöget ütött a fejembe, hogy vajon miből él a jeles férfiú (és a hozzá hasonlóan jelesek)? Vállalkozása van? Alkalmazott valahol? Van valamilyen szakmája? Végzettsége? Vagy Magyarországon meg lehet élni abból, ha valaki azt állítja, hogy ő politikus?

Köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki a magyar kormánynak Michel Aoun libanoni köztársasági elnök országa támogatásáért – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfő délután az MTI megkeresésére Libanonból.

 A miniszter a libanoni legfelsőbb bíróság elnöke, Jean Daoud Fahed meghívására érkezett a közel-keleti országba, annak alkalmából, hogy a bírói testület fennállásának századik évfordulóját ünnepli. A libanoni köztársasági elnök az ünnepi jubileumon a Nemzeti Cédrus Rend parancsnoki fokozatával jutalmazta meg Trócsányi Lászlót.
    A miniszter az MTI-nek beszélt a Libanonnak nyújtott magyar támogatásokról, kiemelve ezek közül azt a templomfelújítási programot, amelyhez a magyar kormány 463 millió forinttal járul hozzá, 33 templom felújítását vállalva ezáltal. A találkozón a köztársasági elnök arról beszélt, hogy Libanon és Magyarország azon országok közé tartoznak, amelyek identitásukat fontosnak tartják, és a továbbiakban is meg kívánják őrizni – mondta Trócsányi László. Hozzátette: Michel Aoun nagy megértéssel fogadja és támogatja Magyarország migrációs politikáját.
    Trócsányi László megbeszélést folytatott Albert Szerhan libanoni igazságügyi miniszterrel is, akivel áttekintették az igazságszolgáltatás előtt álló aktuális kérdéseket. Hozzátette: a libanoni igazságszolgáltatásra óriási teher hárul, hiszen a szíriai háborús menekültek befogadása miatt kétmillióval nőtt az ország népessége.
    A magyar miniszter arra is kitért, hogy meghívta a libanoni igazságügyi minisztert a nemzetközi igazságszolgáltatással foglalkozó budapesti konferenciára.
    A tanácskozásra Libanon, Tunéziai, Marokkó, Georgia, Boszniai, Luxemburg és Ukrajna már elfogadta a meghívást – tudatta. (MTI)

Mit lehet erre mondani? Hánagyongratulálok. Detélleg.

Kezdődik a parlamenti hét. Ma délután egy órakor kerül napirendre az Országos Bírói Tanács (ez az egyetlen olyan szervezet, mely elméletben felügyeli Handó Tünde munkálkodását) előterjesztése az Országos Bírói Hivatal elnökének leváltásáról. A parlamenti többség természetesen vita nélkül fogja elutasítani az OBT javaslatát, hiszen a kormánynak nem az a fontos, hogy az OBH elnöke a legnagyobb szakmai alapossággal, a törvények teljes betartásával végezze a munkáját, hanem az, hogy a kormánypárt számára kedvező módon működjön. Handó Tünde tökéletes példa arra, hogy egy régebben kifogástalan szakmaiságúnak ismert ember hogyan torzul a hatalom igényei szerint olyanná, aki végül méltatlanná válik a hivatalára, ám lehetetlen megszabadulni tőle. Emlékeim szerint utoljára Schmitt Pál volt az, akinek elengedte a kezét a Fidesz. Ilyesmi többé nem fog előfordulni.

Folytatódik az 1956-os Intézet bedarálása is. Mivel az intézet nem volt hajlandó szolgálni a kormányzatilag megszabott hazug emlékezetpolitikát, betapossák a Veritas alá. Semmi, a világon semmi nem maradhat független. El kell taposni mindent és mindenkit, csak a kormány akarata érvényesülhet, semmi más – még a valóság – sem térhet el a központilag kiadott irányvonaltól. Ez az illiberális demokrácia lényege.

A Magyar Tudományos Akadémia bedarálása sem szünetel. A fenti sorok érvényesek rájuk nézve is. A gyáva, erőszakos hatalom retteg a tudástól, a függetlenségtől, a kritikus gondolkodástól, ezért mindent eltapos, amit nem képes teljesen uralni. A Szépírók Társasága kiáltvány tett közzé, ebből idézek egy részletet:

Egy türelmetlenül és erőszakosan központosító, minden autonómiát a központi akaratérvényesítés útjában álló akadálynak, minden szakmai érvet merő akadékoskodásnak tekintő hatalom adminisztratív erőszakát szavakkal természetesen nem lehet feltartóztatni. A tiltakozás mégoly erős szavaival sem. De néven nevezni a készülődő rosszat nemcsak lehet, hanem kötelességünk is. A nemzeti kultúra intézményeiért, a tudományért, a tudásért, valamint a jelen és a közeljövő nemzedékeiért érzett írástudói felelősségünk megköveteli, hogy mindenki előtt világossá tegyük: az, ami ma a tudományos élettel Magyarországon történik, a nemzeti kultúrára nézve jóvátehetetlen következményekkel fog járni. Ha nem leszünk képesek megállítani az állam voluntarista erőszaktételét, akkor a nemzedékek hosszú sorának önfeláldozó munkájával számos szakterületen létrehozott, felbecsülhetetlen értékű tudáskincs – a nemzeti kultúra és műveltség alapzata − semmivé porlad.

A teljesszöveg ITT olvasható.

Miközben mi izzadunk a kánikulában, a felcsúti nemzetmentő sertésszerelő szomszédja elkezdte visszacsatolni Magyarországhoz az elcsatolt részeket. Kezdésnek megvásárolt egy jókora földterületet Romániában. Hiába, így van ez, ha valaki okosabb. mint Zuckerberg. Pláne, ha valaki olyan gazdag, hogy már nem tud mit kezdeni a pénzével. Milyen remek hely lehetne ez az ország, ha az a rengeteg pénz nem egy rejtett zsebbe csorgott volna, hanem a magyar gazdaságot és a magyar vállalkozókat erősítette volna. Mindeközben nyilvánossá vált Orbán Viktor vagyonnyilatkozata. A lényeg: kész csoda, hogy meg tudott élni ez a puritán ember.

Én nagyon remélem, hogy lesz majd élő közvetítés a tárgyalásokról és az ítélethirdetésekről is. Ha már ezt végigszenvedtem, azt az első szótól az utolsóig végig akarom élvezni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.