November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A balti államok le fogják körözni Közép-Európát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A londoni makrogazdasági elemzők szerint a balti köztársaságok túlszárnyalhatják hamarosan a közép-európai országok gazdasági növekedését. Ettől függetlenül a magyar GDP még mindig kiemelkedő, azonban kérdés, hogy ez meddig tartható fenn. A balti köztársaságok ugyanis a digitális szektor fejlesztésével és az ország exportjával pörgették fel a gazdaságot, ami idehaza nem annyira jellemző. Beszélnek ugyan a digitális fejlesztésekről idehaza is, de messze nem lehet beszámolni komoly sikerekről, márpedig ha valamiben nagy jövő van, az pont a gazdaság ezen területe. Lehet építkezni orrvérzésig, de annak lesz egy bizonyos határa, emlékezzünk csak az ingatlan-lufi kipukkadására annak idején. Persze ez nem törvényszerű, de ha megnézzük a budapesti lakásárak elmúlt években jól észrevehető emelkedését, akkor azért elgondolkodhatunk rajta.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a balti köztársaságok hazai össztermékének (GDP) értéke már túllépte a koronavírus-járvány előtti szinteket, és e három gazdaság növekedési üteme a következő években Közép-Európáét és az euróövezetét is túlszárnyalja.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics hétfőn bemutatott átfogó térségi tanulmányában hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez az erőteljes kilábalási lendület meglehetősen hamar felemészti a kapacitástöbbleteket, és ez – amellett, hogy felhajtja az inflációt – e gazdaságok túlfűtötté válásának, egyidejűleg makroszintű egyensúlyhiányok kialakulásának kockázatát is hordozza. A Capital Economics elemzői a három balti gazdaságban átlagosan 6 százalékos növekedéssel számolnak az idén, és várakozásuk szerint e térségi növekedés fő hajtóereje az észt GDP-érték idei növekedése lesz, amelynek üteme a cég előrejelzése szerint eléri a 9 százalékot.

A ház számításai szerint Észtország GDP-értéke már 6 százalékkal jár a 2019 negyedik negyedévében mért szint felett. A cég azzal számol, hogy a balti gazdaságok 2022-2023-ban átlagosan 4-4,2 százalékkal növekszenek, és számításai szerint 2023 végére a három ország együttes GDP-értéke 14 százalékkal haladja majd meg a koronavírus-járvány előtti szintet. A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint a közép-európai EU-gazdaságok teljesítménye ugyanebben az időpontban 12 százalékkal, az euróövezet hazai összterméke 5 százalékkal lesz magasabb a járvány elhatalmasodása előtti szinteknél. A balti gazdaságok kiugró teljesítményének egyik fő tényezője a digitális szektor fejlettsége és robusztus exportja, amely a járvány alatt is figyelemreméltó ütemben nőtt. A távközlési, számítástechnikai és információtechnológiai kivitel értéke Észtországban és Litvániában 90 százalékkal emelkedett 2019 első negyede és 2021 első negyede között – áll a Capital Economics hétfői helyzetértékelésében.

Más nagy londoni házak a magyar gazdaságban is lendületes idei növekedést valószínűsítenek a tavalyi visszaesés és a vártnál gyorsabb idei első félévi növekedés bázisán. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja legutóbbi regionális prognózisában közölte: 7 százalékra – vagyis jóval a 6,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő konszenzusos várakozás fölé – emelte a magyar gazdaság idei egész éves növekedésére szóló előrejelzését. A Fitch Ratings globális hitelminősítő, amely nemrégiben megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek “BBB” szintű, stabil kilátású osztályzatát, ennek indoklásában közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken.

(MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!