Szeptember 30,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A balkáni helyzet nem fog magától megoldódni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,016,490 forint, még hiányzik 983,510 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A menekültek helyzete a balkáni régióban továbbra sem javul, aminek következményeképpen egyre többször kerül ez a téma a híradásokba. Nem a migránshíradóra gondolok elsősorban, hanem akár a nemzetközi, akár a hazai sajtó többé-kevésbé független felére. Az éjszakai fagyok, havazás és egyre élhetetlenebb körülmények nem kedveznek a helyzet csillapodásának, ezért az Európai Uniónak talán ki kellene valamit találnia a helyzet javítása érdekében. Az M1 stúdiójába meghívott szakértő is – meglepő módon – ezt hangsúlyozta, noha a kormány a mai napig úgy hiszi, elég ha egy kerítéssel leválasztja a nemkívánatos elemeket, a többit meg oldják meg szomszédaink.

A migrációs helyzet nem fog megoldódni egyik pillanatról a másikra, ez biztos. Azonban az is biztos, hogy ha segítségnyújtás helyett egyszerűen tudomást sem veszünk róluk, az szintén nem fog megoldást szülni.

Még előfordulhatnak a szombati boszniai befogadótáborihoz hasonló megmozdulások, rendbontások, amikor migránsok figyelemfelkeltési céllal kitörnek – mondta Ördögh Tibor adjunktus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Balkán-szakértője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A közmédia tudósítója szombaton jelentette, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kitört az egyik boszniai befogadótáborból, a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A szombat esti beszámoló szerint véget ért a rendbontás, a rendőri jelenlétet mérsékelték. A szakértő hozzátette: valódi információ nincs arról, hogy kik szervezik ezeket az akciókat. A bosznia-hercegovinai hatóságok nagy erőkkel próbálják megoldani a helyzetet. A konfliktusok abból adódnak, hogy (a migránsok) sokan vannak, nem megfelelő körülmények között, és nincs megfelelő információjuk – mondta, hozzátéve: a Balkánon senki sem abban az országban akar élni a menekülttábor lakói közül, ahol vannak.

A megoldás szerinte az lehetne, ha az Európai Unió összefogna az érintett nyugat-balkáni országokkal. A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Brüsszelben a nyugat-balkáni országok vezetőinek informális találkozója lesz vasárnap, azt mondta: az EU tavaly ősszel nem indította el a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, ezek az országok akkor csalódtak. Ha kikerül a térség a bővítésből, akkor Európa nem egyesül, a Balkánon “fekete folt” alakul ki, megjelenhetnek esetleg unió elleni érdekek. Példaként említette, hogy Kína számára fontosak az európai partnerek, az arab országok mint új befektetők jöhetnek, Törökország pedig már 20 éve “hódít” kulturális alapon a térségben.

Az EU felismerte, hogy vissza kell szerezni a bizalmat a Nyugat-Balkánon – mondta. Kitért arra, hogy a balkáni integráció politikailag és biztonságpolitikailag fontos régió az EU-nak, nem gazdasági okok miatt. A migráció problémát okoz a térségnek, társadalmilag is stabilitást jelentene az uniós tagság az országoknak.(MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!