Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


2010 óta azon dolgoznak, hogy Magyarországon jó legyen nőnek, édesanyának lenni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csendesen folydogál a maga medrében a boldog anyák napja, amikor mint minden évben mindenki azt hozza ki magából ilyenkor, amire az év összes többi napján predesztinálják az ő képességei és az erkölcsi alapfelszereltsége. A jóízlés minden határán azonban nem csak úgy lehet átgyalogolni, ha az ember rögzített bejegyzésben kiposztolja a bacon-be tekert debrecenivel, tükörtojással, csipetkével, füstölt sajttal és rengeteg cigánypetrezselyemmel megküldött chili con carne vacsoráját fúzió a köbön jeligére (ezzel szerintem már vallatni, de akár ölni is lehetne), hanem.

Hanem úgy is, ahogyan eljárt az erre a jelesre napra teljes erőbedobással felcsimpaszkodott Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter (igen, így csupa nagybetűkkel). Akinek az anyák napjáról eszébe jutott saját maga, úgyhogy egy kincstári minőségű termelési jelentéssel felérő négyrészes közleményben, hosszú bekezdéseken keresztül ecsetelte, hogy a párját rikító nemzeti kormány 2010 óta éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy mindenkinek jó legyen. De főleg a nőknek és az édesanyáknak. Még a 25 év alattiak jövőre életbe lépő szja-mentességét is idehurcolta.

Nem azért teszem ide ezt az unortodox statisztikákkal telepakolt, irdatlan hosszúságú szöveget, mert feltételezem, hogy akár egyetlen olyan anya is van, aki ezen végigrágja magát, mindössze arra akarok rámutatni, hogy miután az év minden napján az összes pórusukon ugyanez a propaganda ömlik, most sem képesek némi önmérsékletet gyakorolni. Ezzel szemben 650 szavas sikerpropagandát tolnak arról, hogy ŐK

  • dolgoznak,
  • biztosítják,
  • hiszik,
  • támogatják
  • kiemelten támogatják,
  • lehetővé teszik,
  • segítséget nyújtanak,
  • átvállalják,
  • bevezetnek,
  • emelnek,
  • azon vannak,
  • azon lesznek
  • és Európában egyedülálló módon csak adnak, adnak, adnak.

Ha valamit kihagytam, én kérek elnézést. Ahhoz képest, hogy éppen egy alsó hangon ezermilliárdos közvagyonkát szerveztek ki az ország alól ezen a héten, de megengedték, hogy amit most ingyen odaadtak (saját maguknak), azt majd a mindenkori magyar állam visszavásárolhassa közpénzből, valóban indokoltnak tűnik a lábuk nyomát csókolgatni. Vagy valami.

Kormányzati szinten 2010 óta azon dolgozunk, hogy Magyarországon jó legyen nőnek, édesanyának lenni, egyre több lehetőség legyen elérhető számukra. Számos intézkedéssel biztosítjuk a választás valódi szabadságát, hogy az édesanyák az élet minden területén kiteljesedhessenek. Hisszük, hogy a gyermeknevelés és a hivatás összeegyeztethető, ezért 2010 óta családközpontú lépésekkel támogatjuk az édesanyákat és a családokat.

A gyermekek gondozását, nevelését segítő intézkedések sora folyamatosan bővül. A GYED Extra intézkedési csomagnak köszönhetően 2016-tól a gyermek fél éves kora után a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) folyósítása mellett az édesanyák visszatérhetnek a munkaerőpiacra, nem kell lemondaniuk az ellátásokról, akár napi 8 órás munkavégzés mellett sem. A GYED extra lehetővé tette továbbá, hogy azok a fiatalok is kaphassanak GYED-et, akik felsőfokú tanulmányaik alatt, vagy annak elvégzését követő egy éven belül vállalnak gyermeket. A GYED extra sokaknak nyújt segítséget, 2020-ban már több, mint 114 ezer szülő tudott élni az intézkedési csomag valamelyik elemével. A gyermekgondozási díj maximális összege a minimálbér emelkedésével minden évben emelkedik, így 2010 óta már több mint a kétszeresére nőtt, 2021-ben ennek összege 234 360 forint.

Az édesanyák munkaerőpiacra történő visszatérését is támogatjuk, ezt szolgálja a bölcsődei ellátórendszer folyamatos fejlesztése is, melynek eredményeként ma már 1,5-szer annyi bölcsődei  férőhely van, mint amennyi 2010-ben volt.

A generációk közötti együttműködés erősítése is elengedhetetlen része a családok támogatásának. Ennek egyik eleme a nagyszülői GYED bevezetése: ha van a családban olyan dolgozó nagyszülő, aki még nem nyugdíjas és vállalja a 2 év alatti gyermek felügyeletét, amíg a szülők dolgoznak, ő is igénybe tudja venni a GYED-et az édesanya helyett. Másrészt, ezt támogatja a 2011-től a nők számára bevezetett 40 év jogosultsági idő után igénybe vehető teljes összegű öregségi nyugdíj is (Nők 40). A kedvezmény igénybevételével a nagymamák aktívabb szerepet tudnak vállalni az unokák gondozásában, ezzel is segítve a fiatal édesanyák mindennapjait, munkába állását. A jogosultsági időbe a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő mellett a gyermekneveléssel töltött idő – alapesetben 8 év – is beleszámít. Ha a nagymama az unokájára tekintettel veszi igénybe a GYED-et vagy a GYES-t, ezek időtartamát is figyelembe kell venni. A »Nők 40« kedvezményes nyugdíjat már több mint 304 ezer nő vette igénybe.

Célunk továbbá, hogy azok a női hallgatók, akik felsőfokú tanulmányaik elvégzéséhez Diákhitelt vettek igénybe, gyermekvállalás esetén ne adóssággal kezdjék az életüket, ezért őket is kiemelten támogatjuk. A Diákhitellel tartozó nők esetében, amennyiben gyermeket várnak, a várandósság 12. hetétől 3 évig kérhetik a törlesztési kötelezettségük felfüggesztését, és ezalatt Diákhitel-tartozásuk sem növekszik – a felmerült kamatok megfizetését a költségvetés átvállalja. Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedjük a Diákhitel-tartozás felét azoknál a hitelfelvevő édesanyáknál, akiknek a hitelfelvételt követően megszületik, vagy örökbefogadás útján megérkezik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. A harmadik vagy további gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén pedig a hitelfelvevő édesanya teljes fennálló tartozását elengedjük. 2021. március 31-ig már 5 105 anya élt a törlesztés-felfüggesztés, 4 018 fő az 50%-os és 2 205 fő a 100%-os tartozáscsökkentés lehetőségével.

A Családvédelmi Akcióterv részeként 2020. január 1-jétől életbe lépett a négy vagy több gyermeket nevelő anyák személyi jövedelemadó-mentessége. A Családvédelmi Akcióterv ezen intézkedése európai viszonylatban is egyedülálló, hiszen más országban még egyáltalán nem alkalmazzák ezt a családtámogatási formát. Az intézkedés értelmében minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült vagy fogadott örökbe és nevelt fel, élete végéig teljesen mentesül a jelenleg 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól. A bevezetés óta 2021. február 28-ig bezárólag már 46,4 ezer nő tudott élni az adókedvezménnyel.

Szintén Európában egyedülállónak mondható intézkedést vezetünk be 2021. július 1-jétől: a csecsemőgondozási díj (CSED) mértékét a korábbi 70%-ról a bruttó jövedelem 100%-ra emeljük, amelynek köszönhetően a gyermekvállalás előtt dolgozó anyukák a szülési szabadság alatt a korábbi nettó bérüket is jelentősen meghaladó ellátásban részesülhetnek. A CSED-re vonatkozik majd a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, így jövőre az az édesanya, aki 25. életévének betöltése előtt vállal gyermeket, a korábbi bruttó fizetését kaphatja kézhez csecsemőgondozási díjként.

A jövőben is azon leszünk, hogy az édesanyákat segítő döntéseket hozzunk, hogy jó legyen Magyarországon nőként gyermeket vállalni, családot alapítani vagy épp gyermeket nevelő édesanyaként könnyebb legyen visszatérni vagy elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Forrás: MTI-OS. Kiadó: Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!