Október 16,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Talán mindig is ez volt a cél

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 759,044 forint, még hiányzik 2,240,956 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Utalva a sok területen fennálló, rendkívül hosszú várólistákra azt is megkérdeztük, jelen adataik szerint mi lehet az a következő terület, ami bekerülhet ebbe a kategóriába. Erre azt írták: a mostani ellátási problémákból nem látnak olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat. Nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak” például a várólistás műtéteket. Levelük szerint „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses.”

Ezt válaszolta a Népszava kérdéseire a Pintér-féle rendőrminisztérium, miután nemrég nyilvánosságra került egy jogszabály-tervezet, amely egyebek mellett arról szól, hogy a magánszolgáltatók hiánypótló szolgáltatásként közfinanszírozott ellátást nyújthatnak. Hogy ez mit jelent? Ezt jelenti: a fideszes állam szerint ők mindenkit el tudnak látni, miközben tömegek halnak meg, mert hónapokat vagy éveket kell várniuk egy-egy műtétre, de akár szűrésre is. Mert például a rák olyan, hogy ha nem észlelik időben, akkor a szervezetben már elterjedt betegséggel azt csinál az orvostudomány, amit csak akar, azt sok esetben képtelen megállítani. Márpedig manapság gyakran fordul elő, hogy valakit a háziorvosa további vizsgálatra küldött, mert súlyos betegség gyanúja merült fel, de olyan hosszú a várólista, hogy mire sorra kerül, már késő. Pont emiatt sokan, akik megengedhetik maguknak, azt a döntést hozzák, hogy inkább kifizetnek egy vagyont a magánszolgáltatásért, de legalább időben értesülhetnek arról, ha további ellátásra, esetleg kezelésre van szükségük. Aztán, hogy lesz-e az illetőnek pénze arra, hogy egy esetleges betegség kimutatását követően a várólistákat megkerülve a magánegészségügyet vegye igénybe, az más kérdés.

Mert itt nem pár ezer forintról van szó – pláne egy műtét esetében -, hanem akár milliókról, amelyeket a legtöbben egyszerűen nem tudnak kifizetni. Nem tudnak, mert a mindennapi túlélés költségei eleve elképesztő mértékben megemelkedtek. Sokan nem tudják már, hogy hol csökkentsenek a kiadásaikon, hiszen a fizetésük nem emelkedett olyan mértékben, mint amilyen mértékben az élelmiszerek, a rezsi vagy a lakásbérlés ára nőtt. A nyugdíjak sem értékállóak, és sokan azt sem tudják, hogy miből teremtsék elő arra a pénzt, hogy havonta kiváltsák a gyógyszereiket. Az egy igen cinikus kijelentés a Belügyminisztériumtól, hogy ők mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos ideje kérdéses. Ezzel az erővel azt is böffenthették volna, hogy mindenki milliomos lehet az élete során, csak kérdéses, hogy ez mikor következik be. Ez nem egy vicces dolog, amit a belügy vagy bárki más megengedhet magának. Pontosabban jól láthatóan megengedik maguknak, de attól még nem válik viccessé, hiszen ténylegesen is emberek halnak meg a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai miatt.

A várólisták borzasztóan hosszúak, ezen nincs mit lamentálni. Lehet, hogy vannak országok, ahol még rosszabb a helyzet, de ez még nem teszi a magyar helyzetet elfogadhatóbbá, hiszen aki azért veszítette el valamelyik családtagját, mert későn vették észre a daganatot a szervezetében, az nem fogja ezt soha megbocsátani. Márpedig aki nem tudja kifizetni a magánellátást, az az állami rendszernek van kiszolgáltatva, amely sok esetben elfogadhatatlanul működik. Annak idején ezt a hálapénz még tetézte is, aminek a megszüntetése legalább egy pozitív döntés volt. Hogy ezzel az orvosbárók nem annyira elégedettek, az legyen az ő problémájuk, de az orvoslás soha nem a pénzről kellene, hogy szóljon, hanem az emberéletek megmentéséről. Nyilván fizessék meg az egészségügyben dolgozókat, és legyen egy olyan megélhetésük, amely elegendő és méltányos, arányban áll az elvégzett munka értékével, de soha ne használhassák ki azt, ha valaki megbetegszik.

A magyar egészségügyi rendszer számtalan hiányossággal küzd, ez nem hiszem, hogy vitás. A kórházak állapota, a szakemberhiány, az ellátás minősége, vagy épp a legalapvetőbb eszközök hiánya, napestig lehetne sorolni. Ezek mindegyikének megoldása nem csupán pénzkérdés. Rendszerhibákról van itt szó, amelyeket a kormányzat 14 éve nem kíván orvosolni. Egyesek szerint pont azért, mert elképesztő pénzek vannak a magánellátásban, ahova át lehet vezetni a betegeket és a haveroknak óriási pénzgyárrá válhat. Csakhogy ez itt nem az Egyesült Államok, ahol az egészségügy nettó pénzkérdés, hanem egy európai uniós ország, ahol az orvosi ellátás gyakorlatilag emberi jog. Európában az embert akkor is ellátják, ha nincs pénze, hiszen mindenkinek joga van egészségesen élni és meggyógyulni, még akkor is, ha esetleg nem tud milliókat kifizetni egy-egy műtétért. Ezen nem lenne szabad változtatni semmilyen módon, hiszen ami egyszer elvész, az már soha nem hozható vissza. Elég csak megnézni, hogy az Egyesült Államok mennyire képtelen elérni, hogy az egészségügyi ellátás ingyenessé váljon mindenki számára.

Nem lenne szabad ezen az úton elindulni, viszont kizárólag a magyar szavazók változtathatnak ezen. Hiszen akármennyire is egy autokratikus, rabló rendszer is az, amelyben most élünk, mégis csak tartanak még választásokat és a Fidesz igenis elzavarható. Értem, hogy nem lehet mindent a kormány nyakába varrni, de hogy az egészségügyi ellátás jelenlegi helyzetéért ők a felelősek, az véleményem szerint nem lehet kétséges. Mert 14 év kétharmados kormányzásával mindent el lehetett volna érni, amit célként tűztek ki, de mivel az egészségügyi rendszer nemhogy nem javult, hanem drasztikusan romlott, egyértelműen kijelenthető, hogy a cél nem a rossz rendszer megjavítás volt, hanem annak pontosan az ellenkezője. Akkor meg mit keresnek kormányon?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.