Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

VENDÉG


Trump vs. Harris

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az első cikk, amibe belefutottam az amerikai elnökjelöltek tévés vitája kapcsán, természetesen valamelyik állampárti sajtótermékben, azt írta, hogy kiegyenlített volt a vita, Harris kicsit összeszedettebb volt, Trump viszont érettebb politikus benyomását keltette. Elég gyanúsnak tűnt a cikk, mivel azt gondoltam, hogy ha Trump egy kicsit is jobb lett volna, akkor olyanokat írtak volna, hogy Trump lealázta Harrist, szóval inkább megnéztem a vitát. Előre szólok, hogy elfogult vagyok. Kamala Harrisről nem sokat tudtam, és csak most láttam először, Trump azonban már régóta nagyon irritál. Narcisztikus, önimádó seggfejnek tartom. Nyolc évvel ezelőtt sokan gondolhatták úgy, hogy mit akar ez a bohóc, ez a kiöregedett playboy, én viszont azt éreztem, hogy ha egyszer ez a csávó bejelentkezett az elnöki székért, akkor meg is nyeri, mert sokan fogják azt gondolni, hogy jól jön egy kívülálló, aki nem a szokásos politikai elitből jön. Mindenesetre Trump nem váltotta be a hozzáfűzött reményt. Nem is értem, végül is már elmondhatja magáról, hogy ő még amerikai elnök is volt, de úgy tűnik benne is tombol a keresztényi elégedetlenség és még többet akar.

A lényeg az, hogy szerény véleményem szerint Harris felmosta Trumppal a padlót. Kivártam pár napot, hogy megnézzem az amerikai reakciókat is, és nagy általánosságban ők is erre jutottak, vagyis Harris kiütötte Trumpot. Nekem nagyon tetszett ez a nő, emberi volt, mosolygott, nevetett, jól reagált, jól beszélt, és szerintem meg tudta szólítani a szavazókat. Van humora és ugyanakkor elég keményen be tudott szólni Trumpnak. Aki helyenként összevissza beszélt, a szokásos dolgait hozta, ami leginkább arról szólt, hogy ő milyen nagyszerű, illetve összehordott egy-két elképesztő baromságot is, amiről helyben kiderült, hogy hazugság. Feltehetőleg a vita egyik csúcspontja volt az, amikor Trump arról kezdett beszélni, hogy az ohiói Springfieldben a Haitiről érkezett illegális bevándorlók megeszik a helyiek kutyáit, macskáit és egyéb háziállatait. Amikor ez elhangzott, Harris hangosan felnevetett, a műsorvezető pedig szembesítette Trumpot azzal, hogy a helyi városi tanácsban erről senki sem tud, és az ott élő és dolgozó haitiak nagy többsége érvényes beutazási vagy tartózkodási engedéllyel van ott, és nincs velük probléma. Azóta sorban jönnek ki a mémek arról, amint Trump macskákat menekítve fut a haiti emberek elől, stb. Az amerikai republikánus sajtó azt írta, hogy a moderátorok elfogultak voltak, és Harrist nem piszkálták, Trumpot viszont többször félbeszakították. Valójában Trump többször túllépte az időkeretet, többször próbálta maga félbeszakítani Harrist, illetve többször próbált reagálni Harris reagálása után, ami miatt a műsorvezetők közbeavatkoztak. Amúgy összességében így is Trump beszélt pár perccel többet. Érdekességként említem csak meg, hogy az angolban van egy olyan kifejezés, amit használtak is utólag Trumpra, „to talk about cats and dogs,” ami szó szerint azt jelenti, hogy macskákról és kutyákról beszélt, de valójában azt értik alatta, hogy összevissza- vagy inkább mellé-, illetve jelentéktelen, csip-csup dolgokról beszél.

Érdekes volt, ahogy Harris a kezét használta, mindkettőt felemelte maga mellett mellmagasságig, tenyérrel a kamera felé miközben beszélt, amivel egyrészt azt hangsúlyozta, hogy nyugi, másfelől azt, hogy nem kell félni tőlem, nem fegyverrel jöttem, hanem barátsággal. Úgy érzem, nagyon érthetően kifejezte azt, hogy az emberekhez beszél, a nézőhöz, a kisemberek tömegeihez, hogy nekik akar segíteni, hogy az ő boldogulásukkal akar foglalkozni. Menet közben elmondta, hogy egy középosztálybeli családban született, és minden pozíciójáért keményen megdolgozott. Oda is vágta Trumpnak, hogy ő bezzeg apuci pénzét örökölte. Trump minden ilyen csalit bekapott egyébként, és ennél a pontnál is el kezdett magyarázkodni, hogy ő csak az apja vagyonának egy kis, pici töredékét kapta meg és abból csinált sok-sok milliárdot, amiből megint csak az jöhetett le az átlag amerikai nézőnek, hogy ők a hülyék, mert ők nem tudtak sok pénzt csinálni. Ez a hozzáállás itthonról is ismerős, nem igaz?

És ha már hazai párhuzam: itt kell megemlítenem azt, amivel tele lett a hazai állampárti sajtó, hogy Trump még Orbán Viktorra is hivatkozott a vita során. Büszkék lehetünk magunkra és Viktorunkra, hogy hát tényleg micsoda világpolitikai tényező is ő. Nem tudom, hogy az átlag amerikaiaknak mennyire számít a magyar miniszterelnök véleménye, miszerint a világnak Trumpra van szüksége, de azt tudom, hogy a világpolitika kapcsán Harris megint csak fölényesen sarokba szorította Trumpot. Elmondása szerint több nemzetközi politikussal tárgyalt, illetve a korábbi Trump-adminisztrációban dolgozó emberekkel, katonai vezetőkkel, akik szerint Trump méltatlan volt az elnöki székhez, és mindenki számára megkönnyebbülés volt a távozása. Harris szerint azok a politikusok, akikkel Trump állítása szerint jóban van, egyrészt diktátorok, másrészt úgy manipulálták őt, ahogy csak akarták, Trump meg csak jópofizott velük személyes szívességekért cserébe, majd Trump fejéhez vágta talán a legnagyobb sértést, miszerint ő egy szégyen, az amerikaiak szégyene („You are a disgrace!”). Érdekes volt, hogy a műsorvezető kérdésére, miszerint Trump az ukránok győzelmét szeretné-e, nem válaszolt igennel, hanem a már nálunk megszokott dolgot mondta, vagyis a béke a legfontosabb. Én azt hiszem, mindenki érti, hogy Putyin cimborájának akarna kedvezni. Amikor a Putyinnal való jó barátságára hivatkozott, Harris azt reagálta rá, hogy ne vicceljünk, Putyin megenne téged reggelire.

Nem akarok részletesen belemenni minden témába, csak egy-két aspektust akartam kiemelni, például, hogy Trump az olajüzletről beszélt, vagyis, hogy ő milyen jól csinálta, de a Biden-adminisztráció elcseszte, ezért lettek magasak az olajárak, szerinte Harris tönkre fogja tenni Amerikát, Harris ellenben az amerikaiak szabadság eszméjére hivatkozott, előhozta az abortusz témát, amivel szerintem sok republikánus nőt is megnyerhet, míg gazdasági témában a kisvállalkozások támogatásáról beszélt, az egyszerű emberek megélhetésének segítéséről, szerinte Trump csak a milliomosoknak kedvezne.

A vita utóélete is érdekes, mindkét jelölt tartott azóta néhány kampánybeszédet és volt egy merényletkísérlet is. Trump tovább nyomta a macskákat és a kutyákat, Harrist parodizálta, és arról elmélkedett, hogy micsoda győzelmet aratott, immár másodszorra is, szóval ő több vitára nem megy el, most már  nincs értelme. Szerinte Harris olyan, mint egy boxoló, akit kiütöttek, és ezért rögtön visszavágót akar. Harris Észak-Karolinába ment, Pennsylvaniába, majd Georgiába, amit csatatér államoknak szoktak nevezni, de meglepő módon olyan helyen beszélt, ami hagyományosan republikánus, mégpedig arról, hogy Trumpnak nincsenek tervei, idézte is őt a vitáról, ahol gyakorlatilag beismerte ezt, de azzal védekezett, hogy koncepciói már vannak a tervekhez. Talán a legérdekesebb húzása az volt, hogy republikánus nagyágyúkat említett, akik mind Harris támogatására szólították fel az embereket, pl. Dick Cheney, Mitt Romney, stb. A republikánusok közül ugyanis tényleg sokan elfordultak Trumptól, és arról beszélnek, hogy muszáj megújítani a Republikánus Pártot, mert Trump teljesen tönkretette azt.

Megnéztem pár interjút, több olyan ember nyilatkozott, aki a Trump-adminisztrációban dolgozott, magas pozícióban, biztonsági főtanácsadó, az FBI belső elhárításának vezetője, a CIA vezetője, katonai vezető, stb. Mindegyiknek lesújtó véleménye van Trumpról, és elképesztő esetekről beszéltek. A hírszerzési bizottság ülésein, ahol Trumpnak meg kellett volna hallgatni az aktuális ügyeket, láthatóan nem igazán érdekelte, hogy miről van szó, nem figyelt, viszont leginkább ő akart beszélni. Megemlítették, hogy az ovális iroda olyan volt, mint egy átjáróház vagy egy kávézó, Trump ismerősei jöttek-mentek, telefonáltak, miközben szigorúan titkos és bizalmas információkról próbáltak beszélni. Szerintük Trump rendkívül veszélyes egész Amerika biztonságára nézve, konkrétan egy óriási biztonsági kockázat. A Homeland Security volt vezetője elmesélte, hogy Trump azt az ötletet vetette fel, hogy a mexikói határra építsenek egy 2000 km hosszú vizes árkot, amit teleraknának kígyókkal és aligátorokkal. Röviden úgy jellemezte Trumpot, hogy egy „kibaszott idióta.” A legtöbben azt gondolják, hogy Trumpot a hatalom, a szereplés és a bosszú vezeti.

Aztán itt vannak Trump lelkes támogatói is. Több szervezet összefogásából megszületett a ’Project 2025,’ ami egy kb. 900 oldalas tervezet arról, hogy Trumpnak hogyan és mit is kellene csinálnia, amint elnök lesz, illetve hogyan kell átformálni Amerikát, hogy az fennmaradjon. Ennek a nagy része összeesküvés elméletekre alapszik. Szerintük Amerikát a „mélyállam” (deep state) teszi tönkre, ami alatt azt az adminisztrációt érti, akik nem választott pozíciókban vannak, és amúgy egy demokrata, de végső soron kommunista összeesküvés részeként működik. Ezt abból is gondolják, hogy állítólag Trump „parancsait,” intézkedéseit elszabotálták, nem hajtották végre. A terv az, hogy Trump leendő elnökségének már az első napján kirúgják az összes adminisztrátort, aki az államigazgatásban dolgozik, és helyüket már kiképzett Trump hívőkkel töltik fel, akik nem a mindenkori elnökhöz, illetve az államhoz lojálisak, hanem Trump személyéhez. A vitán Trump tagadta, hogy bármi köze lenne a Projekt 2025-höz, azt állította nem olvasta, nem is tudja mi áll benne. Nekünk magyaroknak nem meglepő, hogy hazugságokra és összeesküvés elméletekre teszi valaki a hangsúlyt egy választás megnyerése érdekében. Trumpnak van a profi kampánycsapata mellett egy másik tanácsadó csapata is, akiket a demokraták csak „The Addams Family-nek” neveznek, ugyanis ez a csapat ismert konteóhívőkből, sőt csalásért már korábban elítélt emberekből áll.

Megnéztem utcai riportokat különböző emberekkel, különböző helyekről, vannak akik rettegnek attól, hogy mi lesz ha Trump nyer, vannak, akik polgárháborútól félnek, láttam lelkes hívőket, akik harcolni akarnak, mármint konkrétan fegyverrel abban az esetben, ha a demokraták elcsalnák a választásokat. Na és honnan fogják tudni, hogy csalás történt? Nagyon egyszerű: szerintük ha nem Trump nyer, az csalás!

Véleményem szerint – és azt mutatják a közvélemény-kutatások is – Harris simán nyerni fog, még a hagyományosan republikánus államokban is a tendenciák szerint (különösen a tévé-vita óta) Trump népszerűsége csökken, Harrisé emelkedik, és több billegő államban is már átvette a vezetést. Azt remélem, hogy akkora lesz a különbség, hogy azt már sem Trump, sem a legelszántabb hívei nem tudják majd megkérdőjelezni. Mindenesetre izgalmas lesz a következő másfél hónap.

CHF.Scarface

Címlapkép forrása: Youtube/The Wall Street Journal)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.