Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ezeket már csak a lopás érdekli, semmi más

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a fél világ azért próbál tenni valamit, hogy a globális felmelegedés hatásait csökkentse, addig Magyarországon, amely alapvetően gazdag vízkészletekkel rendelkezik, a miniszterek és döntéshozók egyszerűen a homokba dugják a fejüket. Ugyan megszerveztek egy találkozót a miniszterek számára, ahol szakértőkkel lehetett volna megtárgyalni, hogy milyen módszerekkel lehetne javítani az ország elsivatagosodásán, de erre természetesen nem mentek el a meghívott felek. A probléma talán az lehetett, hogy olcsó és fenntartható megoldásokat mutattak volna nekik, hiszen igen nehéz magángépekre elegendő pénzt lopni, ha a beruházás olcsó, ráadásul fenntartható, tehát nem szükséges újabb nagy pénzeket beleölni abba, hogy újra működőképes legyen. A kormányzat erdőket szeret kivágni, hogy helyüket betonnal töltse fel, vagy nádasokat kiirtani, amelyek helyére hoteleket húzhat fel. A nagy pénzek a beruházásokban vannak, nem pedig a környezet védelmében, rehabilitációjában.

A megoldás ugyanis nem más lenne, mint hogy visszatérjünk a régi időkhöz, és több, ma mezőgazdasági területként használt részt szándékosan elárasszunk a folyóinkon érkező vízzel. Elvégre a folyóink nem véletlenül vájtak ki olyan medret, amilyet. A víz folyása persze módosítható, ami egyes esetekben érthető is, de ma már jól látható, hogy annak idején több hibát is elkövettek a medrek kialakításával megbízottak. Bár lehet, hogy az akkori koroknak megfelelő döntést hoztak, de ma, évtizedekkel később megváltozott a helyzet, és az országon keresztülfolyó vízre szüksége van a talajnak. Annak a talajnak, amely az elmúlt évek szárazságai miatt elképesztően kiszáradt, és azon egyre kevesebb terményt lehet már csak betakarítani. Mindenki érdeke lenne – már csak az ország szempontjából is -, hogy az aszály ellen tegyünk valamit, hiszen nem csak a mezőgazdaságban dolgozók megélhetése kerül veszélybe, de az élelmiszerek ára is még nagyobb mértékben fog megemelkedni, ha nem teszünk valamit.

A magyar mezőgazdaság – pláne az ország méretét nézve – egy igen jelentős ágazat, amelyet nem lenne szabad hagyni csak úgy a háttérbe szorulni. Ugyanis Magyarországnak nincsenek ásványkincsei, a turizmusból sem tudja eltartani magát, mint ahogy az ipar fejlettsége sem jelentős. Az ország érdeke tehát, hogy valamit tegyen az elsivatagosodás ellen, amely akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat. A szakemberek készen állnak arra, hogy minden tudásukat latba vessék és ötletekkel álljanak elő, amelyek elmondásuk szerint megvalósíthatóak. Méghozzá jóval kevesebb pénzből, mint amennyire sokan gondolnak, noha lehet, hogy pont ez a kormány problémája, mint ahogy azt fentebb fel is vázoltam. Az ugyanis nem vicc volt, hogy a NER számára a minél drágább és értelmetlenebb beruházások a megfelelőek, hiszen ezen beruházásokból lehet a legtöbbet eltulajdonítani. Pedig a szakemberek elmondása szerint nem csak megoldásokkal álltak elő, de ezen megoldások megvalósítására még akár uniós források is rendelkezésre állnának, tehát egyáltalán nem megvalósíthatatlan az, amit kidolgoztak.

De jól láthatóan ahogy nem érdekli az egészségügy, vagy az oktatás helyzete sem a kormányt, úgy az sem, hogy mi lesz a termőföldekkel és a rajtuk termelt élelmiszerrel. Huszadrangú ez a vezetés számára, amely inkább a hittan- és erkölcstan oktatás számára különített el pénzeket és tesz meg mindent annak érdekében, hogy a kereszténység újra állami vallássá váljon. Persze nem csak erre, hiszen számtalan más olyan értelmetlen beruházás, vagy épp ingatlanvásárlás is van, amelyet most itt megemlíthetnénk, de olyan sok értelme ennek nincs. Végső soron ugyanis az a kormány verdiktje, hogy a termőföldek megmentése nem fontos a számukra, és ezzel egy olyan helyzetet idéznek elő, amely akár évtizedekre is meghatározhatja az ország sorsát.

Pedig lenne számtalan megoldás a probléma orvosolására, van elegendő pénz, esővíz és szakember is, de ha a döntéshozók másként gondolkodnak, akkor ezek mindegyike felesleges. Az ilyen hibás döntéseket érdemes megjegyezni, hiszen egyszer el fog bukni a kormány és szembesülni fogunk azokkal a következményekkel, amelyek akár egy új kormány kezét is megkötik. Mert nem mindegy, hogy milyen országot vehetnek majd át az esetlegesen ellenzéki politikusok és szakemberek, akiknek a feladata az lesz, hogy valamit kezdjenek azzal a pusztítással, amelyet a Fidesz 14 év alatt véghezvitt. Ez a pusztítás pedig szinte minden területet érintett, ezért ha valamikor, hát most egy olyan kormányra lesz majd szükségünk, amely csupa szakemberekből áll. Nem elfogadható ugyanis többé, hogy hozzá nem értő egykori ügyvédek és jogászok döntsenek arról, hogy milyen vízgazdálkodásra, oktatásra, vagy egészségügyre van szüksége az országnak. Jelenleg viszont sajnálatos módon ez a helyzet, és a szemünk előtt megy tönkre a magyar mezőgazdaság, amely az ország motorja volt évtizedeken keresztül.    

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.