Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Csodák pedig nincsenek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Úgy tűnik, Rogán Antal sziporkázó agya elment a Balatonra lángost zabálni – mondjuk nem most, már legalább három évvel ezelőtt -, és azóta sem sikerült visszatérnie a munka mezejére. A másik lehetőség, hogy direkt ki akarja nyírni az eddigi gazdáját, mert abban reménykedik, hogy ez esetben megúszhatja az eddigi ténykedését. A harmadik ötletem pedig az, hogy az ő agyafúrtsága, zsenialitása és minden helyzetre megfelelő propagandával válaszolni képes ravaszsága éppen olyan hamis mítosz, mint mondjuk Nagy Márton gazdasági lángelméje, vagy Orbán Viktor korát megelőző látnoki képességei. A végén még majd kiderül, hogy csupán egy nagyobb kocsmai asztaltársaságot kitevő falusi törtetőkről van szó, akik semmi mást nem akartak soha, mint kirabolni az országot. Amikor pedig teljesíteni kellett volna – bármelyik területen, akár politikában, akár gazdaságban az ország érdekeit szem előtt tartva helyes döntéseket kellett volna hozni -, akkor a tudomány minden esetben, de tényleg kivétel nélkül mindig csődöt mondott. Visszatekeredve Rogán kommunikációs zsenialitásának mértékére (avagy hiányára), egészen meglepett a Magyar Péter kórházjárása kapcsán kialakulóban lévő helyzet kezelése.

Történt ugyanis, hogy a TISZA Párt vezetője előbb fejezte be a láblógatást, mint a többi politikus, és nekilátott megnézni, mi a helyzet a honi egészségügyben. Lássuk be, ez olyasmi, ami kivétel nélkül mindenkit érint, az ország egyik sarokköve, nem olyasmi, amit egy legyintéssel el lehet intézni. A meglepetést nem is az okozta, hogy milyen állapotokat talált a politikus a kórházakban – ezzel személyesen, vagy hozzátartozóként a legtöbben már szembesültünk -, az pedig még ennyire sem ad okot a csodálkozásra, hogy erre úgy reagált a hatalom, hogy lezárták a kórházat, ne tudjon bejutni az ottani állapotokat dokumentálni kívánó stáb. A meglepő az, hogy nem azt a taktikát választották, amit ilyen helyzetekben szoktak, tehát az elhallgatás taktikáját, hanem a rezsimet mindenben és mindig kiszolgáló hivatalok egyikét azon nyomban bevetették.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő pácienseket, hozzátartozóikat, vagy akár az ott egészségügyi ellátást és más munkát végző személyeket is megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog, az őket ábrázoló felvételek személyes adatnak minősülnek, ha azok alapján egy személy felismerhetővé, bárki által azonosíthatóvá válik – hangsúlyozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

 A hatóság azt írta, a sajtóból értesült arról, hogy a Tisza Párt egészségügyi intézményekben készített fényképekkel, videókkal, beszámolókkal kívánja bemutatni, hogy milyen hőmérsékleti és egyéb viszonyok uralkodnak a magyar egészségügyi ellátórendszerben.
    A NAIH felidézte, hogy már 2019 májusában állásfoglalást tett közzé honlapján az egészségügyi intézményekben készített képfelvételek információszabadsággal és adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről. Ebben egyrészről kiemelte, hogy az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el, így az ezekben az intézményekben fennálló állapotok, körülmények, tárgyi feltételek olyan témák, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, az ilyen intézményekben készült, személyes adatokat nem tartalmazó felvételek közérdekű adatnak, szűkebb körben közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.
    Ugyanakkor az egészségügyi intézményekben készült felvételek készítése, gyűjtése, tárolása, szerkesztése, vagy közzététel előtti maszkolása az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya alá tartozó adatkezelésnek minősül, az egészségügyi ellátásban tapasztalható állapotok bemutatása nem minősül olyan célnak, amely kivételt jelenthetne az általános adatvédelmi rendelet előírásainak alkalmazása alól – mutatott rá a hatóság.  Kiemelték: különös figyelemmel kell lenni arra, hogy egészségügyi intézményben betegként tartózkodó személyek képmásának rögzítése különleges adat kezelését is megvalósíthatja, a rendelet értelmében pedig kiemelt védelmet élveznek az érintett egészségügyi állapotára, vagy a számára nyújtott egészségügyi ellátásra utaló adatok. (MTI)

Meg kell a szívnek szakadni! Hogy védi már a betegek és hozzátartozóik jogait Péterfalvi Attila, hogy az a nagyon jó isten áldja meg őt az összes kezével, de még a lábával is! Szóval ebben az országban még létezik joga a polgároknak! Ez most meglepett, merthogy nem emlékszem, hányszor verdeste magát a földhöz a Magasságos Hivatal akkor, amikor politikusok – sok esetben maga a Nagy Nemzetvezető, a Tatamik Királya, az Utcai Békenindzsa – óvodásokat, iskolásokat használtak kampánycélokra. Nem egyszer, de százszor. Vagy amikor a járvány idején a félresikerült mesebeli Mátyás király becsörtetett a mit sem sejtő kórházakba ellenőrizni, hogy a cselédség megfelelően szolgál-e, és természetesen ment vele a stáb, megtekinthettük, ahogy meghőmérőzik őfényességét – szerencsére a homlokán -, ahogy poénkodik a kórházi dolgozókkal, vagy éppen beszámoltatja a szerencsétlen fiatal dokit, aki mást sem akart, mint aludni két órát. Tőlük – ovisok szüleitől kezdve a kórházi dolgozókig – bizonyára mindannyian előzetesen hozzájárultak a felvételek elkészítéséhez, és a képmásuk felhasználásához. És ezeket az előzetesen elkészült dokumentumokat bizonyára egytől egyig látta Péterfalvi Attila, azért nem emelt szót ezekben az esetekben. A kérdés már csak az, miből feltételezte azt bárki, hogy Magyar Péterék bárkiről az illető engedélye, beleegyezése nélkül készítettek volna felvételeket? A kórházban fekvő betegek csak akkor vannak kiszolgáltatott helyzetben, ha az egészségügyi rendszer nem biztosítja az emberi méltósághoz fűződő jogaikat. Ha magatehetetlen betegek csupaszon, esetleg kikötözve, ellátatlanul fekszenek a retkes ágyon, ha a minimális segítség – elkísérni a beteget a mosdóig, és vissza – helyett a katétert, pelenkát részesítik előnyben, ezzel nem csak megalázva, de komoly fertőzési kockázatnak is kitéve a betegeket. Ha ilyesmiről van szó, akkor a betegek jogai nem attól sérülnek, hogy valaki felvételt készít róluk, hanem attól, hogy már semmi nem működik ebben az országban. Szerintem.

Bónuszként még a Péterfy Sándor utcai kórház vezetősége is kiadott egy közleményt, melyben a szokásos – nem is úgy volt semmi, ami pedig úgy volt -, a kaput mintegy véletlenül és csak percekre zárták le, de azt sem ők, hanem másvalakik, és nem is volt 37 fok, mert nem a levegő, hanem a falak hőmérsékletét mérték az álnok ellenzékiek. És előkerült a legfőbb érv, ami mindig elő szokott kerülni; aki beszámol arról, hogy baj van, az bántja az egészségügyben dolgozókat és rombolja a betegek orvosokba vetett bizalmát. A gond ezzel csupán csak annyi, hogy senki nem az egészségügyben dolgozókat okolja, a túlnyomó többségük minden tiszteletet megérdemel, mert hihetetlen munkát végeznek, feláldozva akár a saját egészségüket is azért, hogy másokon segítsenek. Vannak persze köztük is alkalmatlanok, hülyeség úgy tenni, mintha szentekről lenne szó. Talán egyszer majd eljön az a pillanat is, amikor a kórházak igazgatósága nem a kormányt fogja védeni, hanem az orvosok, ápolók és a betegek érdekét. A Péterfyben ez a pillanat még nem érkezett el. Sajnos.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi majd mindjárt robogunk tovább, kezdve az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.