Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Ne csak akkor szeressük őket, amikor valamit tesznek értünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy aggódó hozzátartozó tett bejelentést a rendőrség ügyeletére augusztus 3-án délben, miszerint testvére öngyilkossági szándékkal több helyen is megvágta magát, majd ismeretlen helyre távozott.

A csurgói körzeti megbízottak egy nagyatádi határrendész kollégájukkal, valamint Imax nevű személykereső kutyájával azonnal a felkutatására indultak.

A szolgálati négylábú hamar szagot fogott, és egy fás, bokros részen egészen az eltűnt személyig vezette az egyenruhásokat. A rendőrök mentősöket hívtak a 27 éves férfihoz, akik kórházba szállították a sérültet.

Ismét, sokadszorra is egy állat mentette meg egy ember életét. Ritka az, amikor pozitív hírekről számolnak be a lapok, hiszen az jobban eladható, amikor egy kutya marcangol halálra valakit. Különösképpen az Egyesült Királyságban lett mostanában felkapott téma, hogy úgynevezett XXL Pitbull kutyák támadnak rá emberekre időnként. Véleményem szerint a legtöbb esetben valamilyen nevelési hiba vezet ehhez, de egy ekkora, színtiszta izomzattal rendelkező állat ellen egyszerűen esélye sincs az embernek, tehát ha egy ilyen állat elszabadul, akkor szinte megállíthatatlan. Igen ám, de a kutyák többsége nem veszélyes az emberre sőt, sok esetben a gazdája életét akár a saját élete árán is hajlandó megmenteni. Egy átlagos kutya – legyen szinte bármilyen fajta – mindennél jobban ragaszkodik a saját gazdájához és mérettől függetlenül megvédi, ha úgy látja bajba került.

Nyilván egy rendőrségi kutya teljesen más, hiszen úgy lettek kiképezve, hogy felkutassák a bajbajutottakat, esetleg drogot keressenek, vagy a romok alatt szagolják ki az embert. Mindenesetre egy jól nevelt kutya szó szerint az ember legjobb barátja lehet, hiszen meghálálja a szeretetet. Sőt, sajnálatos módon még akkor is a gazdával marad a legtöbb kutya, ha egyébként üti, veri, hiszen neki ő a gazda, senki más. Ezért olyan borzalmas az, amikor egy gazda szándékosan sérülést okoz a saját kutyájának, vagy épp kínozza, halálra veri. Egy kutya ugyanis ritkán fog rátámadni a saját gazdájára, hiszen ő az, akire felnéz, akit meg kell védeni. De térjünk vissza arra, hogy egy kutya megmentette egy öngyilkosságot elkövetni kívánó ember életét. Sokan a kutyák ellen vannak – nem mehetnek be a boltba, nem létezhetnek lakásban, nem mehetnek be a vízbe és a többi -, de amikor ilyen híreket olvasnak, akkor rögtön büszkék az állatokra.

Az igazság az, hogy még csak speciálisan sem kell kiképezni egy kutyát arra, hogy ilyet tegyen. Hány és hány olyan hírt olvashattunk, ahol az éjszaka közepén lakástűz alakult ki, a kutya pedig felébresztette a gazdit, ezzel az életét megmentve? De látni olyan eseteket is, ahol krokodillal, vagy akár oroszlánnal veszik fel a harcot a kutyák, esetleg egy folyóba vetődnek be a fuldokló embert meglátva. Nem tudom, hogy miért rettegnek egyesek a kutyáktól és miért gondolják azt, hogy ők a mi szolgáink és azt csinálhatunk velük, amit csak akarunk. Engem gyermekkorom óta kutyák vesznek körül, ezért talán némileg elfogult lehetek, de akkor is hiszem, hogy egy kutya társa tud lenni az embernek. Egy kutya boldogságot tud nyújtani, ki tudja az embert segíteni depressziós időkben és mosolyt tud csalni az arcára. Számtalan olyan esetre is példa volt már, ahol egy öngyilkosságot fontolgató ember azért nem döntött végül az élete kioltása mellett, mert nem bírta azt megtenni a szeretett háziállatával.

Nem azt mondom, hogy kezeljük egy szinten az állatokat az emberekkel, de akkor is úgy vélem, hogy vagyunk már egy annyira fejlett társadalom, hogy ne viselkedjünk úgy, mintha vadállatokról lenne szó. Ezek az állatok igenis az emberek legjobb barátaivá váltak és megengedhető lenne az, hogy egy jólnevelt kutyát ne kelljen az utcán kikötni, vagy épp ne kelljen pórázon tartani a strandon, vagy a közeli parkban. Nyilvánvalóan vannak kivételek, de a többség véleményem szerint nem okozna semmiféle problémát. Mégis a mai napig a kutya egy tűrt állat, amelyet kint kell hagyni az utcán, a vízbe nem mehet be és a legritkább esetben tartható a lakáson belül. Angliában például ez a helyzet már változik, de sem Magyarországon, sem pedig Spanyolországban nem mondható ez el. Akik nemet mondanak az állatokra, azok mégis boldogan tapsolnak ilyen híreket olvasva, de mégsem gondolnak bele abba, hogy ez mennyire kétszínű hozzáállás. Sok állat több szeretetet képes adni egy embernek, mint amennyire egy ember képes. Firu – hopp, Freud kikönyökölt a számon. Az egyik kutyusom neve Firu, furát akartam írni – világ ez, de talán egyszer mi is elindulunk a helyes irányba – mint Anglia – és többé nem csak akkor örülünk egy háziállat megjelenésének, ha az életünket kell megmenteni, hanem a mindennapokban is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.