Szeptember 21,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

NEHAZUGGY


Az állam megint mossa kezeit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,829,150 forint, még hiányzik 1,170,850 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy csapat anyuka és apuka, valamit vállalkozók tucatjai dolgoznak azért, hogy egy olyan otthont hozzanak létre a fővárosban, amely képes a fogyatékkal élő gyermekeiket ellátni. Kiderült ugyanis, hogy ugyan több pert is megnyert az állammal szemben ez a csoport, de nem nyugodott ebbe bele sem a Belügyminisztérium sem pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ezért egészen a Kúriáig vitték az ügyet. Itt pedig nem más döntés született, mint hogy az államnak törvényi szintű szabályozási kötelezettsége van, de csak a gazdasági teljesítőképesség határain belül. Vagyis segítenie kellene ezeket a szülőket abban, hogy találjanak a lakóhelyükhöz közel valamilyen megoldást, de nem kötelezhető arra, hogy valamit létre is hozzon, hiszen arra könnyen lehet, hogy nincs meg a megfelelő kerete. A kormánynak tehát nincs pénze, erről van itt szó, hiszen a csoport felvette a döntést követően az illetékesekkel a kapcsolatot, de nem ajánlottak fel budapesti lehetőséget számukra.

Minden jel szerint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) tulajdonában áll az a két villaépület, amelyik közvetlenül a dél-isztriai Pomer jachtkikötőjében fekszik – hívta fel a figyelmet hétfői Facebook-posztjában Hadházy Ákos. 

Ezen két épület összértéke 1 milliárd forint lehet. És valóban, kimagyarázhatja még magát a HDMK, hogy mégis miből futotta erre és bebizonyíthatják, hogy nem a magyar adófizetők adták erre össze a pénzt, de akkor felhoz az ember 100 másik ilyen ügyet, amelyek összértéke még ennél is jóval több. A cikk elején említett terv megvalósításához 300 millió forint körüli összegre lenne szükség, amelynél jóval többet költenek el propagandára, Facebook hirdetésekre, luxusautókra, vagy épp holmi diktátorok Magyarországra hozására. De jól láthatóan nincs pénz elesettek megsegítésére, hiszen sem ezen ház létrehozása, sem pedig Iványi Gábor egyházának fenntartása nem számít prioritásnak. Utóbbi annyira nem, hogy Orbán Viktor képes teljesen kicsinálni azt az intézményt, amely konkrétan emberek százainak életéért felelős. Családbarát, keresztény kormány ez, mint tudjuk.

Miközben minden második, magát kereszténynek mondó ember azon háborodik fel, hogy gúnyt űztek az Utolsó vacsorából – miközben nem erről van szó -, inkább azon háborodjon fel, hogy képes volt az állam beperelni azokat a szülőket, akik csupán azt szerették volna elérni, hogy a fogyatékkal élő gyermekeik számára biztosítson helyben valamiféle opciót az állam. Elég jól látható az, hogy az állam nem kíván felelősséget vállalni sem a szegényekért, sem pedig az elesettekért. Orbán ugyanis eltakarítja a hajléktalanokat az utcákról ahelyett, hogy segítene nekik, mint ahogy nem vállalja a felelősséget a bajbajutottakért sem, akiket előbb családtagokra, majd később az egyházra tukmálna. Elvárja a kormány, hogy az egyének vállaljanak felelősséget mindenért, miközben az állam felteszi a kezét, ha az ő segítségére lenne szükség. Ez még rendben is lenne, ha az ember nem fizetne adót, de mivel mindannyian adózunk, ezért elvárható lenne az, hogy amikor az embernek segítségre van szüksége, akkor ne a civilekhez kelljen fordulnia.

Márpedig itt már sokadszorra is erről van szó. Iványi Gábor egyházát a MET-et is több alkalommal a civilek mentették meg. Mint ahogy a fenti történet hősei is ismételten azok a civilek, akik összeálltak annak érdekében, hogy megfizethetővé váljon egy ilyen projekt létrehozása. Vállalkozók is segítenek, van, aki az építőanyagot, egy másik a nyílászárókat ajánlotta fel. Napelemes kapcsolatunk is van – mondta a projektmenedzser, aki kitért arra is, hogy ősztől nemzetközi kampányt indítanak támogatásokért. Ezen segítőkész, lelkes emberek nélkül ezek a sérült emberek veszélybe kerülnének. De ameddig az állam számára huszadrangú az, hogy mi lesz az elesettekkel, addig a civilek ismételten bizonyítják azt, hogy a társadalom morális iránytűje még mindig a helyén van. A gond csak az, hogy ez nem mehet így a végtelenségig. Be kellene már látni végre azt, hogy az államnak igenis felelősségei is vannak a polgárokkal szemben, nem csak fordítva igaz ez. Mert ameddig egy adóját nem fizető ember elég gyorsan börtönbe kerül, addig egy, a feladatát el nem látó állam semmiféle büntetésre nem számíthat. Ezzel pedig lényegében azt mondja ki a kormány, hogy felelőssége itt csak a polgároknak van, az állam mossa a kezeit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.